Cestovní pojištění a velké srovnání výhod | VímVíc.cz

Cestovní pojištění: Srovnání i přehled výhod jednotlivých pojištění

10. 06. 2019

Pomalu přichází opět čas dovolených a s tím spojené potřebné vyřizování. Kam pojedeme, co si zabalíme, kdy se vrátíme. Věcí na přípravu je mnoho, ale času na zařízení málo. Jsou ale záležitosti, na které by se nemělo zapomenout. Jednou z nich je cestovní pojištění . Vyplatí se i v rámci Evropské unie, nebo nám stačí jen kartička pojišťovny? A u koho zařídit cestovní pojištění?

Přibližně pětina Čechů vyráží do zahraničí bez uzavřeného cestovního pojištění. Lidé žijí v přesvědčení, že když se přeci budou chovat zodpovědně, tak se jim nemůže nic stát, a proto cestovní pojištění nepotřebují. Jenže cestovní pojištění není jen o ošetření v nemocnici, ale má mnoho dalších výhod.

Potřebuji se pojistit na cestu po Evropě? Srovnejte si cestovní pojištění

Na území státu Evropské Unie a Švýcarska se můžeme s kartičkou pojišťovny, tedy s Evropským průkazem zdravotního pojištění, prokázat a máme nárok na stejná základní vyšetření, jako má občan dané země. Pochopitelně jen ve veřejných nemocničních zařízeních. Jenže každá země má pravidla vlastní, a tak například nějaké ošetření, které je v ČR zdarma, může být v jiném státě zpoplatněno. Navíc se nevyhnete možné spoluúčasti nebo doplatkům za léky apod.

Co cestovní pojištění hradí?

Hrazeny jsou běžné úkony jako ošetření po nějakém úrazu (zlomenina, popálenina apod.). Dále jsou hrazeny i akutní prohlídky jako v případě podezření na angínu, nebo jiná virová onemocnění. Dále byste měli mít nárok i na podstoupení dialýzy nebo chemoterapie. Záleží na tom, kam cestujete a ve složitějších případech se vždy vyplatí příslušnou nemocnici kontaktovat a zeptat se.

Co ale není hrazeno?

Ve zkratce by se dalo říct, že všechno, co není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a většinou se jedná o úkony za nemalé částky. Nehrazený je například transport nebo spoluúčast. A především z veřejného zdravotního pojištění nemáte nárok na další výhody cestovního pojištění, jako je třeba pojištění zavazadel, storna nebo pojištění za způsobení škody.

Co když budete nuceni zaplatit nějakou částku?

I to se může stát. Například v případě, že svou kartičku pojišťovny ztratíte, ale přesto Váš případ bude urgentní a vy se necháte vyšetřit. V tuto chvíli budete pravděpodobně donuceni ošetření zaplatit. Nezapomeňte si tedy nechat vystavit potřebné doklady, abyste pak při příjezdu zpět mohli pojišťovně vše doložit a o své peníze nepřijít.

Cestujete v době koronaviru? Sjednejte si cestovní pojištění, které kryje výlohy spojené s covid - 19.

Má můj Evropský zdravotní průkaz pojištění váhu i mimo Evropu?

Mohlo by se zdát, že zde ani nemusíte svou kartičku pojišťovny vytahovat. To jste na omylu. I zde se můžete na základě předložení kartičky pojišťovny nechat ošetřit. Například právě pokud jste nachlazení nebo i v případě, že si způsobíte nějaké zranění, které je neodkladné ošetřit. Z pravidla na místě zaplatíte, ale pojišťovna Vám vrátí peníze při návratu do ČR (pokud skutečnost nahlásíte) zpět.

Co ovšem Vám pojišťovna v takovém případě neuhradí je případ, kdy se ocitnete v bezprostředním ohrožení života. Jak uvádí Ivana Burianová, tisková mluvčí České pojišťovny, takové částky se mohou vyšplhat až do výše několik miliónů korun, které, pokud nebudete mít pořádné cestovní pojištění, půjdou z Vaší kapsy.

Výhody cestovního pojištění a jejich srovnání

Cestovní pojištění nám nepomůže jen v momentě, kdy se potřebujeme nechat ošetřit v zahraničí. S kompletním cestovním pojištěním je člověk připraven na veškeré nesnáze, které může cestování přinést.

  • Pojištění léčebných výloh
  • Samozřejmě nejdůležitější a hlavní složka cestovního pojištění. V tomto ohledu Vás pojištění kryje před nečekanými a mnohdy i enormními výdaji v případě úrazu nebo akutního onemocnění. Pojišťovny nabízejí krytí až do výše 500 miliónů korun. Z takové částky je uhrazen i případný výjezd horské služby.

    Co je tedy všechno hrazeno?

    Je toho několik, ale jako příklad můžeme vybrat: nezbytná lékařská ošetření, akutní operace včetně materiálu a anestézie, ošetření zubním lékařem při akutním případu, přeprava zraněných osob, repatriace, pobyt s dítětem v nemocnici v případě, že musí být hospitalizováno apod.

  • Asistenční služby
  • V případě, že se dostanete na cestách do nesnází a stane se Vám právě například úraz a vy nevíte, co máte dělat, nemusíte zoufat. Pojišťovny nyní poskytují asistenční služby, které fungují 24 hodin denně a Vy se tak na operátory můžete kdykoliv obrátit.

    Pokud Vás například někdo okrade, nebo Vy způsobíte nehodu, pracovníci této služby Vám jsou k dispozici a pomohou Vám cokoliv zařídit. Kromě této právní asistence poskytuje pojišťovna často i takzvanou lifestyle asistenci. Zde Vám operátoři pomůžou s zařízením běžných cestovatelských záležitostí: rezervace ubytování, pronájem auta apod.

  • Úrazové pojištění
  • Tato složka pojištění poslouží v případě úmrtí nebo zranění s trvalými následky. Obsahuje finanční plnění až do výše jednoho miliónu korun. Zde záleží na podmínkách každé pojišťovny.

  • Pojištění odpovědnosti za škodu
  • V případě, že si jste ochotni za cestovní pojištění připlatit, můžete zahrnout do svého pojištění i pojištění odpovědnosti za škodu. To Vás ochrání v případě, že Vy způsobíte zranění nebo škodu druhé osobě. Výše pojištění se liší podle pojišťoven a podle variant pojištění, ale můžete mít jištění až do několika miliónových částek.

  • Pojištění zavazadel
  • Služba, která se čím dál víc využívá. Pojištění zavazadel se vztahuje na zavazadla a osobní věci, které si berete s sebou na cesty. Peníze Vám jsou vyplaceny v případě odcizení věcí, poškození, zničení nebo ztráty obsahu zavazadel včetně dražších věcí, jako je elektronika (laptop, telefon, fotoaparát apod.).

  • Pojištění cesty letadlem
  • V dnešní době už téměř každý počítá s tím, že cestování s letadlem má svá úskalí, které je především spojeno se zpožděním nebo úplným zrušením letu. Díky pojištění cesty letadlem se žádného z těchto scénářů nemusíte bát.

    Hrazeny jsou náklady na zakoupení oblečení a hygienických potřeb, pokud Vám nedorazí zavazadla včas. Stejně tak, pokud Vám zruší let a vy se musíte přepravit jinam, i tato cesta Vám bude uhrazena.

Kdy se vyplatí připojištění a jaké jsou možnosti?

To ovšem ještě není vše. Výše vypsané body jsou základními složkami pojištění. Samozřejmě záleží, kolik jste na cestovní pojištění ochotni vydat peněz. Většina pojišťoven nabízí více variant, od základní po nejluxusnější a také i nejdražší.

Pokud ale plánujete provádět rizikové sporty nebo máte chronické onemocnění, zvažte zda se Vám nevyplatí krom běžného cestovní pojištění ještě připojištění. Zde jsou některé možnosti.

  • Rizikové sporty
  • V rámci běžného cestovního pojištění jste pojištěni na základní sporty. Nemusíte se tedy bát hrát fotbal nebo volejbal na pláži. Jsou ovšem sporty, které jsou spojeny s větším rizikem a na ty se klasické pojištění nevztahuje. Kompletní seznam rizikových sportů má každá pojišťovna vypsaný na svých stránkách. Zde uvádíme jen pár příkladů pro představu: freeride (jízda mimo vyznačené sjezdovky), horolezectví, maraton, potápění s hloubkou nad 10 metrů, rugby, skialpinismus atd.

  • Storno zájezdu
  • Každému se může stát, že bude nucen naplánovanou dovolenou zrušit. S tím se ovšem pojí uhrazení nezbytných poplatků zprostředkovateli dovolené (cestovní kanceláři, letecké společnosti, majiteli ubytování apod.). Pokud se ovšem připojistíte, nemusíte se bát, že o své peníze přijdete.

    Stejně tak pokud budete nuceni ze závažných důvodů (úmrtí nebo nečekaná hospitalizace osoby blízké, vysoká škoda na majetku) ukončit dovolenou dříve, než jste plánovali, obdržíte kompenzaci za každý den, kdy jste již nemohli na dovolené být a pojišťovny Vám uhradí i dřívější cestu zpět.

  • Chronické onemocnění
  • Toto připojištění rozvíjí již zaplacené pojištění léčebných výhod a je vhodné pro pacienty s chronickým onemocněním, jejichž stav se za poslední rok změnil. To znamená, že stabilním pacientům s chronickým onemocněním stačí základní pojištění, ale pokud u Váš došlo ke zhoršení stavu, je lepší se připojistit.

  • Klidný rodič
  • Tato služba poslouží rodičům, pokud je jejich dítě během dovolené hospitalizováno. Z tohoto připojištění se hradí pobyt obou rodičů v nemocnici, náklady na dopravu do nemocnice a zpět. Jako bonus je zde animační program nebo kouzelník na rozveselení malého pacienta.

  • Dovolená bez starostí
  • Dovolená nezastaví dění doma. Díky dovolené bez starostí se tak nemusíte strachovat o Vaše domácí mazlíčky. Součástí je totiž cestovní pojištění domácích mazlíčků: doprava a pobyt zvířat ve specializovaném zařízení, či případné veterinární ošetření. Stejně tak se připojištění vztahuje i na odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem.

    Dále se tato služba bude hodit těm, kteří cestují na dovolenou autem. V případě technických problémů s vozidlem Vám bude zaručeno uhrazení opravy vozidla. Pokud se ukáže, že vozidlo nepůjde opravit do 5 dnů a vy se tak nebudete moci dostat zpět domů, z připojištění Vám bude zajištěno náhradní vozidlo.

  • Pracovně manuální cesty
  • Pokud jedete do zahraničí za účelem práce, je toto připojištění právě pro Vás. Rozšiřuje základní krytí z pojištění léčebných výloh o manuální činnost – zkrátka pokud jedete do zahraničí pracovat.

Konkrétní příklady a porovnání pojišťoven

Nyní si prohlédneme konkrétní nabídky od pojišťoven. Abychom mohli porovnat jednotlivé nabídky turistického pojištění, podíváme se, kolik stojí pojištění v rámci EU i mimo EU na dobu jednoho týdne pro dospělého (cca 18-65 let).

  • Axa Assistance
  • Pojišťovna Axa nabízí sjednání cestovního pojištění online. Axa Assitance nabízí tři varianty pojištění. Nejlevnější Reference, prostřední Komfort a nejdražší Excelent. Tyto základní balíčky se mohou rozrůst o další připojištění. Můžete se nechat pojistit i na konkrétní zemi, jinak máte dvě varianty: Evropa a Svět. Nyní se podíváme na jednotlivé ceny.

    Cestování po Evropě

    Pokud budete cestovat v rámci Evropy nejlevnější pojištění Vás vyjde na 143 korun. Součástí tohoto balíčku je pojištění léčebných výloh do dvou a půl miliónů korun a asistenční služba k dispozici po celou dobu dovolené.

    Střední varianta Komfort stojí 268 korun. Kromě pojištění léčebných výloh do pěti miliónů korun máte v balíčku: asistenční službu, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel. Nejdražší balíček Excelent kryje léčebné výlohy až do výše 500 miliónů korun a stojí 499 korun. Tento balíček zahrnuje navíc všechna pojištění jako v balíčku Komfort plus ještě pojištění cestování letadlem.

    Cestování mimo Evropu

    Pokud cesta bude směřovat mimo Evropu, ceny pojištění se rázem zvýší. Podmínky jsou stejné, jen cena se liší. Za nejlevnější balíček zaplatíte 263 korun, varianta Komfort stojí 424 korun a nejdražší Excelent 761 korun.

  • Slavia pojišťovna
  • I tato pojišťovna nabízí možnost sjednání cestovního pojištění online. A jaké má Slavia nabídky? I zde je několik variant, konkrétně 4: Základ, Turista, Léto a All in. Pojištění zde funguje tak, že si musíte vybrat konkrétní zemi, což může být lehce zrádné, pokud plánujete navštívit více zemí během jedné dovolené. V takovém případě byste se měli řídit podle toho, ve které ze zemí budete zůstávat nejdéle nebo jaká je Vaše cílová destinace.

    Cestování po Evropě

    V základním balíčku dosáhnete na léčebné výlohy a repatriace do tří a půl miliónů korun plus 5 tisíc korun na stomatologickou péči. Takový balíček stojí 88 korun.

    Varianta Turista obsahuje léčebné výlohy a repatriace do pěti miliónů korun. Dále balíček obsahuje základní stomatologickou péči, pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a pojištění zavazadel a dokladů. Cena tohoto balíčku činí 156 korun.

    Možnost třetí, tedy Léto, je stejná jako předchozí varianta Turista, jen navíc obsahuje pojištění storna dovolené a pojištění zavazadel a cesty letadlem. Vyjde Vás na 240 korun.

    Poslední nejdražší možnost All in stojí 282 korun a obsahuje pojištění léčebných výloh a repatriace až do výše deseti miliónů korun. Dále obsahuje všechny výše popsané pojištění jako v předchozím balíčku, jen kryje do vyšších částek.

    Cestování mimo Evropu

    Při cestě mimo Evropu panují stejné podmínky, jen opět cena se liší. Základní balíček stojí 264 korun, varianta Turista 468 korun. Léto stojí 720 korun a nejdražší varianta All in 864 korun.

  • Generali pojišťovna
  • I u Generali pojišťovny si můžete cestovní pojištění sjednat online. Generali cestovní pojištění rozlišuje mezi Evropou a Světem a navíc nabízí tři druhy cest, na jaké se můžete pojistit. Odpočinková dovolená, aktivnější cesta a pracovní cesta. U všech z těchto možností jsou nabízeny tři varianty pojištění: Easy, Universal a Perfect. A jaké jsou mezi nimi cenové rozdíly?

    Cestování po Evropě

    Pokud cestujete po Evropě, nejlevnější balíček Vás vyjde na 129 korun. Léčebné výlohy jsou kryty do výše 4 miliónů korun. Více v rámci balíčku není.

    Prostřední balíček Universal v sobě zahrnuje krytí léčebných výloh do 4 miliónů korun. Dále kryje úrazové pojištění, odpovědnost za škodu a pojištění osobních věcí a zavazadel. Tato varianta Vás vyjde na 243 korun.

    Nejdražší Perfect obsahuje pojištění léčebných výloh do sta miliónů korun a dále všechna další pojištění jako balíček Universal, ale do vyšších částek. Navíc k tomu jste pojištěni na rizikové sporty a Generali cestovní pojištění nabízí nadstandardní asistenční služby a právní asistenci, plus úhradu pobytu v nemocnici a následnou lékařskou péči. Balíček Vás bude stát 713 korun.

    Cestování mimo Evropu

    Jestliže Vaše cesta bude směřovat mimo Evropu, jednotlivé balíčky Vás, od nejlevnějšího po nejdražší, vyjdou na 265 korun, 379 korun a 1 156 korun. Obsah balíčků je stejný, jako v případě cesty po Evropě.

  • Allianz
  • Allianz pojišťovna také nabízí sjednání cestovního pojištění přes internet. I zde se pochopitelně ceny liší podle místa, kde budete trávit dovolenou. Mimo Evropu je cestování dražší. Allianz nabízí tři možnosti, ze kterých si můžete vybrat. Nejlevnější Základ, střední a nejoblíbenější Optimal a nejdražší Exkluziv.

    Cestování po Evropě

    Nejlevnější balíček Vás na dobu jednoho týdne vyjde na 290 korun. Léčebné výlohy v případě nemoci nebo úrazu jsou kryty do částky tří miliónů korun. Navíc máte k dispozici asistenční služby 24 hodin denně a pojištění odpovědnosti za škodu nebo zdraví až do výše pěti miliónů korun.

    Střední varianta, která stojí 424 korun, už nabízí podstatně větší krytí. Léčebné výlohy neomezeně, asistenční služby po celý den, odpovědnost za škodu na zdraví nebo majetku, pojištění zavazadel, trvalé následky, repatriace, denní odškodnění při úrazu atp.

    Varianta Exkluziv nabízí stejné pojištění jako Optimal, jen pochopitelně kryje do vyšších částek. Exkluziv Vás bude stát 596 korun.

    Cestování mimo Evropu

    Částky budou pochopitelně vyšší, pokud je cíl Vaší cesty mimo Evropu. Základní balíček bude stát 564 korun, střední 808 a nejdražší 1104 korun.

Co když cestujeme po České republice?

Ne každý vyráží na dovolenou do zahraničí. Mnoho z nás zůstává v tuzemsku jak v zimě, tak i přes léto. Cestovní pojištění tak můžeme využít i na cesty po ČR. Mnoho z Vás si možná říká, proč by měl člověk něco takového dělat, když si zde platí zdravotní pojištění.

Jak ale víme, cestovní pojištění není jen o krytí léčebných výloh. Možnost storna zájezdu, pojištění zavazadel, odpovědnosti za škodu, úrazového pojištění nebo připojištění rizikových sportů můžete využít i na území ČR.

Ať už tedy cestujete do tisíce kilometrů vzdálených destinací, nebo se přesunete jen v rámci regionu, cestovní pojištění má nesporné výhody a může nám ušetřit sta tisíce až milióny korun.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Personalistika a HR