Barber shopy na vzestupu: Návrat k tradici | VímVíc.cz

Barber shopy na vzestupu: co stojí za návratem tradičních holičství

19. 12. 2018

Fenomenální barber shop nebo také tradiční holičství dnes najdete v Praze doslova na každém rohu. Jejich boom způsobil, že se břitvou můžete nechat oholit v každém větším městě. Jaké služby tyto pánské salony krásy poskytují? Až nakouknete do výloh a uvidíte elegantně oblečeného pána s kvalitní whisky a doutníkem v ruce, možná koukáte právě do barber shopu.

Barber shop představuje návrat k poctivému holičství

Doba se mění

Pamatujete si na doby, kdy byl hitem střih podle hrnce? V devadesátých letech muži zaplatili za sestřih o několik stovek méně a požadovali především praktický účes, který se bude snadno udržovat. A pokud chlapci neměli tento účes podle hrnce, s velkou pravděpodobností měli na hlavě to, co Jarda Jágr. Jeho kudrny byly bezpochyby neodolatelné, dnešní ženy by ale Jaromír asi neokouzlil (minimálně ne účesem).

Muži se o sebe dnes rádi starají, používají speciální oleje na péči o vousy, vlasové hnojivo a pleťové krémy. Některým z nich dávno nestačí jít do běžného holičství. Chtějí nadstandardní péči. Právě z toho důvodu vznikl barber shop. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Už pár let zažívají tyto služby v České republice velký boom a dobu, kdy jste je našli pouze v hlavním městě, už odnesla voda.

Časy se mění a muži musí účesy devadesátých let vyměnit za stylovější kousky. Od toho tu je barber shop.

Co je barber shop

Barber shop je ráj pro muže. Holičství, které připomíná podniky z dobových amerických trháků. Zákazníci zde nenajdou nic, co by se podobalo klasickým českým kadeřnictvím. Zapomeňte na deset let staré portréty hollywoodských hvězd nebo dámské časopisy. Typický pojem kadeřnictví by majitele barber shopu možná i urazil.

Při návštěvě tohoto holičství vás nečeká nic jiného, než poklidná atmosféra. Zaměstnanci barber shopů si dokonce hojně v nadsázce dělají legraci z toho, že se na toto místo chodí páni schovat před svou manželkou či přítelkyní. A nejsou daleko od pravdy. Do některých z nich totiž mají ženy vstup zakázán. Chodí sem maximálně koupit poukaz opačnému pohlaví jako dárek. A když už do holičství vstupují, vždy s respektem zaklepou a zeptají se, zda mohou vstoupit.

Barber shop je tradiční holičství, které známe například z klasických dobových amerických trháků. Je to ráj pro muže, kam mají ženy často vstup zakázán.

Holení břitvou

Jaký je tedy zásadní rozdíl mezi běžným kadeřnictvím a barber shopem? Kromě nezaměnitelné atmosféry si zakládají na kvalitě a individuálním přístupu. Za služby a výrobky v barber shopu zaplatíte sice znatelně vyšší částku, můžete se ale těšit na prvotřídní servis. Na střih, který bude korespondovat s typologií zákazníka (ne každému sluší sestřih Davida Beckhama), ale také třeba peelingovou masáž obličeje, parafínový zábal rukou, vlasové hnojivo nebo sklenku kvalitní whisky a doutník.

Zdají se vám tyto procedury zženštilé? Naopak! Zde se setkávají praví muži! Pokud máte plnovous nebo i malé strniště a potřebujete oholit, těšte se na profesionály s břitvou v ruce. I přesto, že se dodnes na učilištích v oboru kadeřník/kadeřnice žáci učí, jak s břitvou zacházet, dávno toto umění z kadeřnictví vytlačil mechanický strojek. Barber shopy se snaží břitvu vrátit do hry. A jejich zákazníkům se to líbí!

Objednali jste si pánský střih s mytím? Možná při něm budete v jedné ruce držet sklenku whisky a v druhé doutník.

První pražský barber shop

Boom originálních klasických holičství odstartoval Thomas's Barber Shop jako první barber shop v České republice vůbec. Právě jeho zaměstnanci začali holit břitvou už před osmi lety, v roce 2010. Jako jediní nabízejí oholení klasickou metodou s napařením hot towel, nebo-li horkým ručníkem a ne nadarmo se honosí tím, že si ji dopřávali již naši dědové. Jejich první salon byl v Navrátilově ulici, dnes už se chlubí třemi pobočkami.

Pokud si chcete vyzkoušet vše, co Thomas's Barber Shop nabízí, sáhněte po balíčku TBS - ANTI-AGE / Ultimate Experience. Co je jeho součástí? Můžete se těšit na pánský střih s mytím, úpravu chloupků a kontur, holení horkým ručníkem, peelingovou masáž obličeje, masku a sérum, parafínový zábal rukou, masáž hlavy, ramen, paží a rukou a samozřejmě již zmiňovanou sklenku whisky a doutník. Tato hodinu a půl trvající záležitost vás vyjde na 1890 korun.

Pokud se necítíte na absolvování všech výše zmíněných procedur, nezoufejte. Nejen první barber shop v ČR totiž nabízí „pouze” stříhání vlasů nebo vousů (strojkem či žiletkou)

První barber shop vznikl v ČR v roce 2010 a stal se inspirací pro ostatní holičství. Chcete zažít ultimátní zážitek? Připravte si 1890 korun.

Tady ženy najdete

Gentlemanství skryté v mužích se snaží probudit také známý barber shop Gentlemen Brothers. I rohový dům na Karlově náměstí můžeme označit za ráj mužů, ženy tu ale najdete. Jsou jimi zaměstnankyně mající na starost recepci, ale také kosmetiku a manikúru pro pány. V tomto holičství můžete posedět také na baru a objednat si kvalitní whisky, rum, kávu či vodu a během stříhání a holení vám bude hrát hudba navozující poklidnou atmosféru.

Jejich zákazníky jsou zaměstnanci malých, středních a velkých firem i podnikatelé. Navštěvuje je prostě a jednoduše každý, kdo stojí o kvalitní servis, zdvořilé jednání a nebývalý zážitek. Kromě čtyř poboček v Praze je mohou zákazníci navštívit i v Brně a Liberci a to z nich dělá v současné době největší síť luxusních pánských holičství. V jejich e-shopu si můžete objednat například kolínskou, změkčující olej před holením a nebo sadu na holení.

Barber shop Gentlemen Brothers je dnes největší sítí luxusních pánských holičství. V jejich e-shopu naleznete několik typů kolínských.

Co stojí za návratem tradičních holičství

Kupní síla nejen v Praze roste a průměrný plat Čechů jakbysmet. Dovolujeme si utrácet za produkty a služby, za které bychom ještě před deseti lety neutráceli. Mnoho mužů o sebe navíc rádo pečuje a salony už tak nejsou jen výsadou žen. Stříhání a holení v barber shopu je navíc unikátním zážitkem, za který si Češi rádi připlatí. Po holení břitvou navíc mužům vydrží hladká tvář mnohdy i třikrát déle.

Češi milují unikátní zážitky. Stříhání a holení břitvou s kvalitní whisky v ruce je jedním z nich.

Místo pro gentlemany mimo Prahu

Londýnské barber shopy se staly inspirací i pro jiná místa než Prahu. Mnoho jich dnes najdeme také v Brně, tradiční holičství mohou navštívit i obyvatelé Plzně, Českých Budějovic, Jihlavy, Ostravy, Ústí nad Labem, Litvínově a mnoha dalších. Jejich služby jsou také prvotřídní. Například plzeňský barber shop má v nabídce výbornou třetinku piva Plzeň, ostravský holič sbíral zkušenosti v několika pražských barber shopech.

Barber shopy se těší slávě i mimo hlavní město. Za jejich služby zaplatíte často méně, ale v mnohých z nich se můžete těšit ze stejné kvality.

Dávejte si pozor

Ve všech barber shopech se ale s kvalitním servisem nesetkáte. V nepřeberném množství tradičních holičství je někdy těžké se zorientovat. Existuje však několik znaků, jako například certifikáty, které vám pomohou najít barber shop s kvalitním servisem. Zaplatit vysokou částku a setkat se s mizernými službami, nepotěší nikoho.

Stejně jako u jiných kosmetických služeb, můžete v barber shopech vidět certifikáty o úspěšném absolvování různých kurzů pracovníky provozovny. Často takový certifikát visí na zdi nebo je vystavený klientovi na očích. Pokud má zaměstnanec barber shopu certifikát o absolvovaném kurzu, svědčí to o něm, že se vzdělává a zdokonaluje v dané činnosti. To je pro zákazníka dobrým znamením, protože narazil na odborníka, který chce dělat svou práci dobře.

Sledujte také recenze barber shopů, přečtěte si hodnocení na sociálních sítích a v neposlední řadě se nebojte zkoušet, jaký holič vám vyhovuje nejvíce. Pokud se vám bude holičství líbit, a navíc narazíte na dobrého barbera (holiče), máte vyhráno.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře