Srovnání studentských bankovních účtů | VímVíc.cz

Srovnání studentských bankovních účtů

29. 04. 2018

Studentské účty k nám přišly ze zahraničí. Běžný účet pro studenty dnes poskytuje snad každá banka. Kromě těch tradičních se do toho pustily i ty internetové. Co vlastně studenti nejvíce preferují při rozhodnutí, kde si účet zřídí, a co všechno jim banky nabízí?

Studentský účet

Ideální bankovní účet podle studentů

Pro většinu studentů je důležité mít vedený běžný účet alespoň do 25 let zcela zdarma a rovněž nic neplatit za příchozí a odchozí platby. V dnešní době je také nutností jít s dobou, proto mladí lidé chtějí bezkontaktní platební kartu. Ohledně obratů na účtu je to složité, protože všeobecně si studenti vydělávají málo – akceptují však obrat ve výši 1 500 Kč měsíčně. Obraty totiž často bývají jednou z podmínek bank pro bezplatné vedení účtu. Ohledně výběrů z bankomatů mají preference takové, že chtějí vybírat minimálně třikrát měsíčně zdarma z jakéhokoliv bankomatu. V cizině je pro ně důležité mít výběry rovněž zdarma a ideálně i lepší směnný kurz. Naprostou samozřejmostí je pro studenty všeobecně internetové bankovnictví, jelikož do banky je moc nedostanete. Plusové body získá ta banka, která navíc nebude po studentovi každý rok požadovat potvrzení o studiu.

Účet pro studenty určitě není nutností, nicméně je příjemné si svůj měsíční rozpočet hlídat pomocí elektronického bankovnictví a naučit se tak finančnímu plánování.

O studentské účty mají zájem hlavně mladí lidé ve věku 18-21 let. Například Komerční banka umožňuje studentské výhody čerpat až do 30 let a také si vše sjednat on-line. Pokud tedy studujete vysokou školu a plánujete ještě třeba doktorandské nebo postgraduální studium, je dobré mít studentský účet co nejdéle.

Přehled bank, které nabízí studentská konta

V této přehledné tabulce je základní přehled toho, co banky nabízejí studentům na finančním trhu u nás v ČR.

Srovnání studentkských účtů
Nejvíce oblíbené banky mezi studenty jsou stále ty tradiční jako je komerční banka, česká spořitelna a poslední dobou se mezi ně řadí i ty novější jako jsou air bank nebo mbank.

Srovnání bankovních účtů pro studenty

V tomto přehledu se dozvíte více o jednotlivých účtech v daných bankách.

Unicredit Bank nabízí studentům U konto pro mladé, které je pro všechny ve věku od 15 do 26 let. Účet lze založit on-line nebo na pobočce. Ke standardnímu běžnému účtu v CZK získáte i druhý vedený v cizí měně. Rovněž můžete získat i kontokorent, tedy možnost jít do mínusu na vašem účtu. Účet je vedený zdarma včetně výběrů ze všech bankomatů v ČR i ve světě. Zároveň máte zdarma všechny tuzemské elektronické platby. Bezkontaktní karta a internetové bankovnictví je samozřejmostí.

Equa Bank se svým běžným účtem je oproti dalším bankám pozadu snad jen kvůli zpoplatněným výběrům z bankomatu v zahraničí (9 Kč za jeden výběr) a tím, že účet si mohou otevřít jen studenti starší 18-ti let. Bezkontaktní karta je vydávána se slevovým programem Carte. Nevýhodou Equa Bank jsou pomalé odchozí platby (čekáte vždy minimálně 1 den) a za expresní se platí 29 Kč.

Raiffeisenbank přišla s eKontem Student Premium, které je navíc zpoplatněné 49 Kč za měsíc a patří tak opravdu k výjimkám v rámci studentských účtů. Tento poplatek může banka odpustit klientům, kteří v kalendářním měsíci provedli alespoň 3 odchozí transakce. Zdarma k účtu pak získáte bezkontaktní platební kartu, výběry z libovolného bankomatu v rámci ČR a v zahraničí, všechny tuzemské příchozí a odchozí platby a navíc i 1 Europlatbu/SEPA platbu měsíčně.

Menší banka, mBank, nabízí teenagerům od 15 do 18 let mKonto #navlastnitriko. Jedná se běžný a spořicí účet. Zřízení i vedení účtu je zcela zdarma včetně vydání bezkontaktní platební karty. Jednou z výhod tohoto účtu jsou 3 výběry měsíčně z kteréhokoliv tuzemského bankomatu zdarma. V zahraničí můžete mít výběr také zdarma, pokud jde o částku vyšší něž 1 500 Kč. Zajímavá je možnost platby na mobilní číslo bez znalosti čísla účtu příjemce. K účtu lze zřídit mSpoření a až 4 spořicí účty. Nevýhodou může být komplikované vkládání finančních prostředků na účet. Po dovršení 18-ti let je mKonto automaticky převedeno na konto pro dospělé.

Malý tarif je název běžného účtu pro studenty v Air Bank vedený zdarma. Oproti jiným bankám umožňuje navíc mít k účtu až 2 platební karty zdarma. Ohledně výběrů zdarma je nutné využívat pouze bankomaty Air Bank, kterých zatím není příliš mnoho. Za poplatek 10 Kč je možné vybrat peníze přes terminály Sazky nebo za 25 Kč z bankomatu kterékoliv jiné banky. Zřízení účtu je možné až od 18-ti let.

Zvažte si, co pro vás hraje prioritu a podle toho si účet sjednejte. Někdo často cestuje, tak ocení výběry v zahraničí zdarma, jiný zase hodně platí kartou v ČR.

Komerční banka již několik let drží prvenství v běžných účtech pro studenty s názvem G2.2, dříve se jmenoval Gaudeamus (G2). Po předložení potvrzení o studiu můžete mít zdarma účet až do 25 let. Absolventi vysoké školy pak musí při zřizování účtu předložit doklad o úspěšném absolvování studia. Jak již bylo psáno výše, účet můžete využívat až do 30-ti let. Vše je vedeno zdarma kromě výběrů z bankomatů jiných bank, což vás vyjde na 39 Kč za výběr. Naštěstí má Komerční banka poměrně hodně poboček a bankomatů po celé ČR včetně menších obcí. Při sjednání účtu navíc můžete získat bonus až 350 Kč při předložení vaší platné ISIC karty.

Plus konto od ČSOB je pro všechny mladé do 26 let věku. Vedení účtu a 2 platebních karet je zdarma. Všechny příchozí i odchozí platby jsou bez poplatku a výběry z bankomatů zdarma jsou možné jak z bankomatů ČSOB, tak i ze skupiny ERA. Pokud byste vybrali z jiného bankomatu, tak zaplatíte poplatek 40 Kč. Velkou výhodou je možnost využít i pobočky České pošty, jelikož společně s ERA patří do skupiny ČSOB.

ERA poštovní účet je vedený do 26 let zdarma stejně jako Plus konto od ČSOB. Dále máte možnost využívat zdarma i inkasa, trvalé příkazy, SIPO. Nabídka služeb je podobná té v ČSOB.

Genius Student je běžný účet vedený u Moneta Money Bank pro mladé až do 27 let. Zřídit si ho můžete už od 15 let a je třeba předložit doklad o studiu nebo ISIC kartu. Bezplatné jsou pouze všechny příchozí platby, za každou další se platí 6 Kč a za provedení trvalého příkazu dokonce 8 Kč. Vybírat můžete ze všech bankomatů Monety, pokud použijete jiný, tak vám banka strhne poplatek 49 Kč.

Česká spořitelna nabízí zřízení běžného účtu studentům až do 26 let zcela zdarma a klidně i on-line. Nutné je však dodat potvrzení o studiu. Kromě standardních bankovních služeb, které jsou zdarma, je výběr z bankomatů jiných bank zpoplatněn částkou 40 Kč. ČS má velkou výhodu v tom, že má obrovskou síť poboček a bankomatů téměř po celé ČR včetně malých měst a obcí. Nevýhodou je však složitý sazebník poplatků.

Na závěr zůstala Fio Banka se svým Fio osobním účtem, který je veden rovněž zcela zdarma, a dokonce není nutné dokládat potvrzení o studiu. Velkou výhodou účtu jsou příchozí a odchozí platby v rámci ČR a SR zdarma. Nevýhodou jsou pak výběry z bankomatů, jelikož zdarma jsou pouze v síti Fia, kterých je ale velmi málo. Za výběr z bankomatu jiné banky pak zaplatíte 30 Kč. Tento poplatek vám může banka odpustit v případě, že měsíčně přes kartu k účtu utratíte alespoň 4 000 Kč. A to je na studenty příliš vysoká částka.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře