Jaký studentský účet je nejlepší? | VímVíc.cz

Nejlepší studentský účet | Srovnání

01. 08. 2019

Přinášíme vám velké srovnání studentských účtů. Zaměříme se na nejrozšířenější banky v České republice a představíme vám jejich studentské účty s jejich plusy i mínusy. Možná vám článek pomůže s rozhodnutím, kde byste si měli studentský účet zřídit.

studentský účet, nejlepší studentský účet

Komu je studentský účet určený a jaké jsou podmínky pro jeho zřízení? Tyto účty jsou primárně určeny občanům ČR se statusem studenta. Za studenta je pokládán studující člověk, který se aktivně vzdělává na střední, vyšší nebo vysoké škole, do této kategorie spadají i učni z odborných učilišť a studenti gymnázií.

Většinou si studentské účty zakládají mladiství starší 15 let, kteří si přivydělávají brigádou (sezónní nebo celoroční), mohou jim tam přicházet alimenty (výživné), kapesné nebo si tam jen mohou ukládat peníze, které dostanou k narozeninám, Vánocům a dalším slavnostním příležitostem od své rodiny a blízkých.

Se založením vlastního studentského účtu přichází i obrovská zodpovědnost a majitel účtu musí oplývat finanční gramotností. Mezi patnáctým až osmnáctým rokem vám s touto zodpovědností mohou pomáhat rodiče. Od osmnácti let se svými penězi hospodaříte sami a vlastní studentský účet vám může být dobrým pomocníkem.

Které banky v ČR poskytují studentské účty?

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Equa Bank
  • Fio Banka
  • KB (Komerční banka)
  • mBank
  • Modrá pyramida
  • MONETA Money Bank
  • ERA (Poštovní spořitelna)
  • Raiffeisenbank
  • Unicredit Bank
studentský účet, nejlepší studentský účet

Air bank: Malý tarif

Air bank nenabízí typický studentský účet. Pokud byste si vybrali tuto banku a očekávali byste vedení účtu zdarma, jak je tomu u většiny českých bank, museli byste se rozhodnout pro tzv. Malý tarif.

Založení a vedení účtu Malý tarif u Air bank je zdarma, rovněž příchozí i odchozí platby jsou zdarma. Naopak zaplatíte za výběr z bankomatu (25 CZK), pokud nepoužijete přímo bankomat Air bank, kterých je po České republice pomálu (aktuálně 370). Dále zaplatíte za výběr hotovosti u společnosti Sazka (10 CZK).

Za zmínku stojí služba okamžitá platba, která je zpoplatněna 1 CZK. O co se jedná? Okamžitá platba je služba, kterou nabízejí pouze 3 banky v České republice: Creditas, Česká spořitelna a právě Air Bank. Tyto banky mezi sebou odesílají a přijímají peníze v řádech několika desítek sekund. Vy peníze odešlete a během několika sekund jsou na druhém účtu. Bohužel tato služba funguje, zatím, jen mezi těmito 3 bankami.

Výhodou se může zdát, že si tento účet (Malý tarif) může založit každý bez ohledu na věk a dokládání potvrzení o statusu studenta. Další zajímavostí je úročení běžného účtu. Pokud zaplatíte měsíčně minimálně 5x, bude Vám Air Bank úročit 1 % z každodenního zůstatku přímo na váš účet.

Rozhodně se ale nejedná o klasický a výhodný studentský účet.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: NE

Česká spořitelna: Účet pro studenty

Česká spořitelna byla jedna z prvních, která se studentskými účty v České republice vůbec přišla a pokračuje s nimi i nadále. Jejich Účet pro studenty si zřídíte zdarma a poskytne Vám zdarma všechny další služby: výběry z bankomatů ČS, příchozí a odchozí platby, příchozí a odchozí SEPA platby, internetové bankovnictví České spořitelny a mobilní aplikaci. Servis 24, internetové bankovnictví České spořitelny, nahradil George v květnu 2021.

Jediným mínusem může být, že studentský účet České spořitelny je limitovaný věkem do 26 let a po uplynutí 21 roku musíte doložit potvrzení, že jste studentem řádného denního studia.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

ČSOB: Plus konto

Československá obchodní banka nabízí založení a vedení účtu zdarma všem mladším 26 let a rodičům na mateřské/rodičovské dovolené, jedná se o jejich Plus konto. Zdarma jsou dále i výběry z ČSOB bankomatů, příchozí a odchozí platby nebo elektronický výpis každý měsíc zdarma. Velkou výhodu představují právě ČSOB bankomaty, jelikož jsou na druhém místě za českou spořitelnou, co se týče jejich počtu.

U ČSOB vám tedy odpadá povinnost doložit potvrzení o studiu a pokud jste mladší 26 let účet, získáváte účet automaticky zdarma.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Equa bank: Běžný účet

Ani Equa bank nenabízí přímo studentský účet v pravém slova smyslu, jedná se o běžný účet se solidními podmínkami.

Jaké jsou tyto podmínky? Založení a vedení účtu zdarma, příchozí a odchozí platby zdarma, internetové a mobilní bankovnictví zdarma a asi největším lákadlem jsou neomezené výběry z bankomatů zdarma po celé České republice bez ohledu na to, jaké bance daný bankomat patří.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Fio banka: Osobní účet

Ani Fio banka neposkytuje tradiční studentský účet, ale můžete si u nich zdarma založit osobní účet, vedení je také zdarma.

Opět nám odpadá povinnost dokládat potvrzení o studiu nebo prokazování věku mladšího 26 let. Dále je zdarma většina služeb: příchozí a odchozí platby, internetové bankovnictví a mobilní aplikace.

S výběry z bankomatů je to trochu komplikovanější, ale pořád ne nevýhodné. Výběry z bankomatů Fio banky jsou zdarma. Za každé utracené 4 000 CZK od banky dostanete jeden výběr z bankomatu cizí banky zdarma. Pokud se Vám nepodaří utratit 4 000 CZK, každý měsíc od banky dostanete jeden výběr z bankomatu cizí banky zdarma. Pokud byste vybírali více a utráceli méně, za každý takový výběr z cizího bankomatu zaplatíte 25 CZK.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Komerční banka: Studentský účet G2

KB přichází s tradičním studentským účtem, jak jsme zvyklí. Založení i vedení G2 účtu je zdarma, příchozí i odchozí platby jsou také zdarma, zdarma jsou i výběry z bankomatů KB a k dispozici má internetové bankovnictví a mobilní aplikaci. Za výběry z cizích bankomatů zaplatíte 39 CZK, proto se vyplatí dát si tu práci a najít si bankomat KB. Zpoplatněné jsou i SEPA platby (6 CZK). Komerční banka Ostrava nabízí založení účtu rychle a pohodlně na kterékoli pobočce.

Komerční banka přichází zatím asi s nejvíce prostudentským účtem, kdy se orientuje doopravdy na mladé. Zdarma si můžete na svou platební kartu nahrát Vámi zvolenou fotografii. Pokud předložíte platný ISIC průkaz, obdržíte jednorázový bonus 350 CZK.

Studentský účet G2 si můžete založit na kterékoli pobočce, včetně Komerční banka Ostrava, pokud je Vám v rozmezí 15 - 30 let. Od 20 let musíte k žádosti ještě doložit potvrzení o studiu

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

mBank: mKonto

mBank byla jednou z prvních bank, která zavedla založení a vedení běžného účtu zdarma a také se snažila co nejvíce eliminovat všechny možné platby. mBank nenabízí tradiční studentský účet, jen své mKonto.

Jak jsme již řekli, založení i vedení účtu u mBank je zdarma. Dále jsou zdarma všechny příchozí i odchozí platby, SEPA platby, internetové bankovnictví a mobilní aplikace.

mBank nedisponuje svými bankomaty, využíváte bankomaty ostatních bank. Pokud vyberete částku 1 500 CZK a výše, za výběr nic nezaplatíte. Pokud vyberete menší částku, zaplatíte poplatek 29 CZK.

Ještě bychom Vám rádi představili účet mBank#navlastnitriko, který je určen všem mladistvým ve věku 15 - 18 let. Založení i vedení je také zdarma, příchozí a odchozí platby jsou rovněž zdarma, stejně tak i SEPA platby. Tento účet navíc nabízí 3 výběry z bankomatu/měsíčně bez limitu.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Modrá pyramida: Konto G2.2

I Modrá pyramida připravila účet pro mladistvé, který je hodně podobný účtu Komerční banky, viz výše. Založení i vedení účtu je zdarma, výběry z bankomatů KB jsou také zdarma, zdarma jsou také příchozí a odchozí platby. U Modré pyramidy obdržíte i jednorázový bonus ve výši 350 CZK po předložení studentské karty ISIC.

V tomto případě bychom vám doporučili založit si spíše Studentský účet G2 u Komerční banky. Ke studentskému účtu u Modré pyramidy by vás mohly dovést osobní důvody nebo například to, že u nich využíváte další služby.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: NE

MONETA Money Bank: Studentský účet

MONETA Money Bank, dříve GE Money Bank, poskytuje dlouhodobě studentský účet, který si můžete založit a vést zdarma. MONETA si neúčtuje žádné poplatky za příchozí a odchozí platby, ani za výběry z vlastních bankomatů. Za výběr z cizího bankomatu zaplatíte ale 59 CZK.

Tento studentský účet je určen pro mladistvé ve věku 15 - 26 let. Pokud je Vám více jak 20 let, musíte doložit i potvrzení o studiu.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

ERA: Poštovní účet (vhodný pro studenty)

Také ERA Poštovní spořitelna myslí na své mladé a studující klienty, kterým nabízí svůj Poštovní účet zdarma. Zdarma jsou také příchozí a odchozí platby, nic nezaplatíte ani za výběry z bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny. Pokud budete peníze vybírat v cizím bankomatu, zaplatíte poplatek 40 CZK.

U Poštovní spořitelny je založení a vedení účtu zdarma pro všechny klienty mladší 26 let bez nutnosti dokládání potvrzení o studiu.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Raiffeisen Bank: Student Premium

I RF Bank přichází s velmi kvalitním studentským účtem Student Premium. Založení i vedení je zdarma, příchozí a odchozí platby jsou také zdarma.

Asi nejzajímavější službou, kterou Student Premium účet nabízí, jsou výběry zdarma ze všech bankomatů po celé České republice bez ohledu na banku.

Pro založení tohoto účtu stačí pouze doložit potvrzení o studiu.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

Dalším velmi oblíbeným produktem RF Bank je jejich Raiffeisenbank půjčka, která je bezúčelová. Raiffeisenbank půjčka nabízí roční úrok od 6,7 %.

Unicredit Bank: U konto pro mladé

Jako poslední vám představíme studentský účet od Unicredit Bank U konto pro mladé. I tento účet patří mezi velmi kvalitní studentské účtu, kdy je založení i vedení zdarma. Zdarma jsou také všechny příchozí a odchozí platby, internetové bankovnictví a mobilní aplikace. Nejvýznamnější jsou opět výběry zdarma ze všech bankomatů po cele České republice bez ohledu na domácí banku bankomatu.

Tento studentský účet je určen všem mladým od 15 do 26 bez nutnosti dokládání potvrzení o studiu.

DOPORUČILI BYCHOM TENTO ÚČET: ANO

ZÁVĚR

Myslíme si, že není nutné sahat automaticky po studentském účtu v pravém slova smyslu. I banky, které nemají své studentské účty, nabízejí osobní účty s takovými službami, které je v mnohém převyšují.

Musíte si zodpovědět, co od studentského účtu/účtu pro mladé očekáváte. Obvykle toužíte po účtu bez poplatků za založení a za vedení, nechcete platit poplatky za příchozí a odchozí platby a rádi byste se vyhnuli poplatkům za výběry v bankomatech.

Doporučujeme: Kde je nejlepší studentský účet?

Equa Bank není v tuzemsku ještě příliš rozšířená, avšak její podmínky jsou pro studenty více než výhodné. Pokud právě nyní přemýšlíte, kde si založit studentský účet, tak byste měli Equa Bank minimálně zvážit.

  • 1. Equa Bank: Běžný účet
  • 2. Raiffeisen Bank: Student Premium
  • 3. Unicredit Bank: U konto pro mladé

U ostatních studentských účtů musíte zvážit, zda dokážete splnit podmínky tak, abyste se vyhnuli zbytečným poplatkům.

Jaké účty rozhodně nedoporučujeme:

  • 1. Air Bank: Malý tarif
  • 2. Modrá pyramida: Konto G2.2

Doufáme, že jsme vám pomohli s výběrem toho nejvýhodnějšího studentského účtu pro vás.

Studentská půjčka

Dalším finančním produktem, který se studentovi může hodit, je studentská půjčka. K dostání je jak u bankovních, tak i nebankovních institucí. Studentská půjčka sjednaná u banky prochází podrobnějším procesem schválení a pyšní se nižší úrokovou sazbou. U nebankovních institucí tomu je přesně naopak. Abyste měli jistotu, že studentská půjčka, která vás na první pohled zaujala, je správná, musíte si přečíst nejenom podmínky uvedené na stránce dotyčné společnosti, ale i informace, které jsou k dostání v různých internetových diskuzích.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry