Stravenky pro zaměstnance: jak benefit získat a využít? | VímVíc.cz

Stravenky pro zaměstnance: jak benefit získat a využít?

07. 01. 2019

Máte ze zákona nárok na stravenky? Nikoliv! Poukázky na jídlo přesto patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity (spolu s kartou MultiSport) a jejich hodnota stále roste. I díky nim si Češi v roce 2018 finančně polepšili. Proč se těší takové slávě a prošly za svou historii nějakým vývojem?

Stravenky jsou oblíbenou a vyhledávanou formou zaměstnaneckých benefitů

V lednu roku 2021 se k závodnímu stravování a stravenkám připojila další možnost zaměstnaneckého benefitu. Stravenkový paušál. Aktuální článek pro rok 2022 je k nalezení na odkazu. Shrnuje výhody a nevýhody stravenek a poměrně nového stravenkového paušálu.

Češi jsou optimističtí

Český statistický úřad přišel před měsícem s informací, že průměrná hrubá mzda v České republice ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 2 458 korun na 31 516 Kč. Nominální nárůst mezd tedy činil 8,5 procenta a reálně, po zahrnutí inflace dosahující 2,3 procenta, byla mzda vyšší o 6 procent. Češi si v minulém roce bezesporu polepšili a to především díky dobrému stavu české ekonomiky a tlaku na růst mezd, který způsobil nedostatek pracovníků.

A optimismus si Češi přinesli i do roku 2019. Dle průzkumu společnosti Ipsos zůstávají Češi optimisty a necelých 74 % obyvatel České republiky očekává, že se budou mít z ekonomického hlediska stejně dobře nebo dokonce lépe, než tomu bylo minulý rok. Za optimismem se schovává také fakt, že si více než 45 % Čechů finančně polepšilo již během roku 2018.

Čechům vzrostla ve třetím čtvrtletí roku 2018 reálně mzda o 6 %. Zůstávají nadále optimisty a věří, že se budou mít v novém roce stejně dobře nebo dokonce lépe.

Stravenky jako zaměstnanecké benefity

Pídíte se po tom, zda máte při typu vašeho pracovního úvazku na stravenky nárok? Zákoník práce neukládá zaměstnavateli povinnost zaplatit zaměstnanci stravování nebo mu na něj alespoň přispět. Firmy pouze musí zaměstnancům poskytnout možnost se během pracovní doby stravovat. Ve většině společností ale zaměstnavatelé běžně přispívají zaměstnancům na stravu.

Jaké stravenky jsou nejlepší? O tom se vedou dlouhé diskuze a v konečném důsledku závisí i na subjektivním chování majitelů stravenek. Také tento benefit během své historie několikrát změnil podobu. Například ještě donedávna běžné papírové bločky začaly nahrazovat speciální platební karty, tedy elektronické stravenky.

Dle zákoníku práce není zaměstnavatel povinen zaplatit zaměstnanci stravování.

Oblíbený zaměstnanecký benefit

Ano, stravenky pro zaměstnance jsou opravdu jedním z oblíbených zaměstnaneckých benefitů. Firmy totiž v případě stravenek mohou využít daňově uznatelného příspěvku. Majitelé stravenek jsou ale často nespokojeni s jejich hodnotou a kladou si otázku, zda by se neměla výše tohoto benefitu odvíjet od průměrných cen prodávaných obědů poblíž místa výkonu pracoviště.

Se stravenkou v hodnotě 90 nebo dokonce 100 kroun je možné, pokud dobře hledáte, zaplatit v centru Prahy i celé obědové menu, se sedmdesátikorunovými stravenkami takové zázraky nelze očekávat. Pokud mají zaměstnanci sedmdesátikorunové stravenky, na oběd musí často doplácet z vlastní kapsy. Nebo se rovnou rozhodnout stravenku ušetřit a použít ji později v obchodech, které stravenky akceptují. Dalším velmi žádaným benefitem jsou karty MultiSport umožňující nejen sport a zdravý pohyb, ale také relax. Díky kartě MultiSport je možné navštívit přes 2 700 sportovních a relaxačních zařízení.

Průměrné ceny prodávaných obědů poblíž místa výkonu pracoviště často zaměstnancům nedovolují zaplatit celý oběd stravenkami malé hodnoty.

Zaměstnanecké benefity

I když by někteří mohli oponovat, čeští pracovníci si z ekonomického hlediska opravdu přilepšili. Domácnosti se měly finančně lépe kvůli růstu průměrné hrubé mzdy, vliv měla ale také společnostmi nabízená škála zaměstnaneckých benefitů.

Co získali lidé pohybující se na českém pracovním trhu díky dobrému stavu české ekonomiky? Více než polovina českých firem se v roce 2018 rozhodla vyplatit zaměstnancům 13. plat, 9 z 10 větších podniků jim poskytla zdravotní benefity, mnozí si mohli užít vánoční večírek větších rozměrů. Takto bychom mohli pokračovat donekonečna. A pokud se nerozrostla nabídka benefitů, v mnohých případech se zvýšila jejich hodnota.

Čeští pracovníci si v roce 2018 polepšili, a to nejen kvůli růstu průměrné hrubé mzdy, ale také díky množství benefitů a jejich zvyšující se hodnotě.

Hodnota stravenek roste

Stravenky jsou toho důkazem. I přesto, že zaměstnanec nemá nejmenší nárok na stravenky, poukázky jsou dnes běžně považovány za samozřejmost. Tímto benefitem v letošním roce disponuje, podíváme-li se do minulosti, rekordní počet zaměstnanců. Dle webové stránky profesia.cz poskytuje stravenky svým zaměstnancům dokonce téměř polovina zaměstnavatelů (49 %).

Poukazem na jídlo v hodnotě 100 korun se před třemi lety mohlo pochlubit pouze 8 % zaměstnanců, zatímco dnes stravenky této velikosti dostává o 13 % více zaměstnanců, tedy 21 procent. Nárůst hodnoty stravenek tak v průměru činil 14,8 koruny.

Popularita stokorunových stravenek je na vzestupu. Před třemi lety se jimi chlubilo pouze 8 % zaměstnanců, dnes je to 21 % pracovníků.

Kdy stravenky využít

A ani stokorunová poukázka, především v Praze, středních Čechách a na Moravě, není dle nejnovějších dat poskytovatele stravenek Sodexo Benefity dostačující. Pražané a Středočeši totiž v průměru zaplatí za oběd 112 korun. I přes vysokou hodnotu stravenek musí v mnoha městech jejich majitelé i v těchto případech na jídlo doplácet.

Pro mnoho Čechů je nejpodstatnějším jídlem dne právě oběd a díky denní nabídce restaurací je to také nejlepší čas, kdy stravenky v restauracích uplatnit. Poukázky na jídlo ale akceptuje i většina supermarketů a hypermarketů v České republice. Lidé, kteří si do práce připravují tzv. „krabičky”, mohou tedy mít z benefitu v podobě stravenky stejnou radost.

Lidé v hlavním městě a středních Čechách zaplatí za oběd v průměru 112 korun. Stokorunová poukázka jim tedy nestačí.

Zaměstnavatelé zohledňují inflaci

V letošním roce někteří zaměstnavatelé zohlednili inflaci, která měla vliv také na rostoucí náklady na stravování, a rozhodli se zvýšit cenu stravenek pro své zaměstnance. Kromě běžných firem se k tomuto kroku uchýlily také například některé samosprávné vysoké školy, tedy univerzity.

Neměly by ale firmy brát ohledy kromě rostoucích nákladů na stravování také na průměrné ceny nabízených obědů v okolí pracoviště? To už je bohužel ponecháno na uvážení jednotlivých zaměstnavatelů.

Využijte stravenky k nákupu zdravého a výživného jídla. S jeho výběrem vám pomohou kalorické tabulky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří