Stravenky: Jaké jsou nejlepší a jaké firmy nabízí? | VímVíc.cz

Stravenky: Jaké jsou nejlepší a jaké firmy nabízí?

18. 04. 2018

Stravenky jsou asi nejjednodušší a nejvýhodnější způsob, jak přispět zaměstnancům na stravování. Kromě papírových poukázek existují i digitální karty. Jaké stravenky jsou nejlepší?

V lednu roku 2021 se k závodnímu stravování a stravenkám připojila další možnost zaměstnaneckého benefitu. Stravenkový paušál. Aktuální článek pro rok 2022 je k nalezení na odkazu. Shrnuje výhody a nevýhody stravenek a poměrně nového stravenkového paušálu.

Stravenky jako zaměstnanecké benefity

Zaměstnavatelé mají ze zákona povinnost poskytnout svým zaměstnancům možnost se v rámci pracovní doby stravovat, což platí i pro směnný provoz. Zákoník práce už ale nemluví o tom, že firma musí zaměstnanci stravování zaplatit nebo mu na něj poskytnout příspěvek. Přesto ale mnoho zaměstnavatelů zaměstnancům na stravu přispívá a stravenky tak patří mezi nejčastěji nabízené zaměstnanecké benefity. Ten, kdo cvičí a stará se o své zdraví, jistě ocení nejen stravenky a zdravou stravu, ale také MultiSport kartu. MultiSport karta je další z firemních benefitů, který zaměstnancům umožňuje udržovat se ve skvělé kondici, anebo jen pohodlně relaxovat po náročném pracovním dni.

Ještě do nedávna měly stravenky pouze podobu papírového bločku, ze kterého se stravenky v určité hodnotě vytrhávaly. V současnosti se začínají stávat standardem i stravenky elektronické, v podobě digitálních karet. Stravenky jsou především ve velkých firmách standardním zaměstnaneckým benefitem.

Zaměstnavatel musí v rámci pracovní doby umožnit zaměstnanci stravování, ale není povinen mu na něj přispívat. Přesto jsou stravenky velmi rozšířeným zaměstnaneckým benefitem.

Oblíbený papírový bonus: Jaké jsou druhy?

I přestože jsou elektronické stravenky na trhu téměř pět let a nabízejí výrazně širší využití, jejich papírový předchůdce se stále těší výrazně větší oblibě. Podle průzkumů je to zčásti kvůli zvýšené administrativní zátěži, ale především proto, že lidé jsou na papírové stravenky prostě zvyklí. Jaké papírové stravenky tedy může zaměstnanec od zaměstnavatele získat?

  • Sodexo stravenky (Gastro Pass) od společnosti Sodexo Pass ČR
  • Lidl stravenky (Naše stravenka) od společnosti Lidl stravenky
  • Stravenky Chècque Déjeuner od společnosti Up Česká republika
  • Ticket restaurant od společnosti Edenred CZ

Minimální hodnota stravenky bývá mezi 20 až 30 korunami a maximální v rozmezí 110 až 130 Kč. Ani s papírovými stravenkami nezaplatíte úplně všude a všechno. Každá společnost má své vybrané restaurace, obchody či stánky s občerstvením, v nichž můžete stravenky uplatnit. Dokonce i některé internetové obchody, které zajišťují rozvoz jídla, jako je například Dáme jídlo, umožňují platbu stravenkami. Jejich seznamy naleznete na webových stránkách vydavatele stravenek. Všichni čtyři také mají své mobilní aplikace, v nichž můžete vyhledávat stravovací zařízení a obchody podle města nebo oblasti. U všech čtyř je jméno aplikace shodné s názvem stravenky.

V ČR existují 4 vydavatelé papírových stravenek. Místa, kde je můžete použít, najdete na příslušném webu nebo v mobilní aplikaci.

Stravenka není bankovka

Jakkoli je možnost platit v restauracích a obchodech papírovými stravenkami velmi rozšířená, nezaplatíte s nimi úplně všude. Stravenka totiž nenahrazuje peníze, ale je to cenina. Nejlépe to jde ukázat na příkladu Naše stravenka od Lidl stravenky, kterou zaplatíte jen v obchodech společností Kaufland a Lidl CZ , nebo Tesco stravenky, kterými zaplatíte jen potraviny v obchodním řetězci Tesco. Naopak asi nejširší možnost uplatnění mají Sodexo stravenky.

U kterých zaměstnavatelů je benefit v podobě stravenky samozřejmostí?

Za stravenky si také můžete nakoupit jen určitý sortiment zboží. Žádnou stravenkou určitě nezaplatíte alkohol, cigarety či tabákové výrobky a drogérii. Pokud se vám například šampon připlete k nákupu potravin, stravenkami nákup nezaplatíte. Pokladní systémy jsou totiž automaticky nastaveny tak, že nákup s nepovoleným zbožím stravenkami jednoduše zaplatit nejde. Pokud tedy víte, že kromě potravin nakupujete i drogerii či alkohol, nákup si na pokladním pásu rozdělte. Předejdete tak zbytečným nepříjemnostem a zdržování.

Dalším omezením je množství stravenek, které využijete v rámci jednoho nákupu, a částka, kterou vám na stravenky mohou na kase vrátit. V některých obchodech totiž nepřijmou víc než 5 stravenek na jeden nákup. Také s vracením hotovosti na stravenky je to ošemetné. Vzhledem k tomu, že stravenky jsou ceniny, nejsou obchodní řetězce a restaurace ze zákona povinny na stravenky vracet hotovost. Fakt, že většina provozovatelů na stravenky obvykle vrací 5 až 10 Kč, vyplývá pouze z jejich vlastního rozhodnutí. Při placení stravenkami funguje zažitý systém, že se vyčerpá celá částka stravenky, respektive více stravenek, a zbytek se doplatí.

Stravenka je cenina a proto pro ni platí jistá omezení. Nedá se využít všude, určité druhy zboží se s ní nedají platit a vracení nevyčerpané hotovosti je limitované.

Stravenka v digitálním kabátku

Elektronická varianta papírové stravenky byla jen logickým krokem v současném trendu moderních digitálních médií. Elektronickou stravenku nabízejí tři ze čtyř vydavatelů klasických stravenek a přidali se k nim další čtyři. Celkem je tedy na českém trhu 7 poskytovatelů elektronické stravenky.

  • GastroCard – BANCIBO, SE
  • Benefit Plus – Benefit Management s.r.o.
  • Gusto Karta – CES ePlatby a.s.
  • Ticket restaurant karta – Edenred CZ
  • Estravenka – Up Česká republika
  • Benefitka – Satispoll
  • Gastro Pass CARD – Sodexo Pass ČR

Na rozdíl od papírových stravenek, které mají určitou hodnotu, na kartě máte nabité peníze. Je tak možné zaplatit vždy danou částku bez nutnosti doplácet nebo kupovat další věci. Kromě stravenky Benefitka, která je bez omezení, je denní limit u všech ostatních 500 Kč na den a nelze z nich vybírat hotovost. S většinou e-stravenek je také možné platit online. Pravidla pro nákup jen určitého typu zboží a gastro služeb jsou pro elektronické stravenky stejné jako pro papírové. Jedinou výjimkou je karta Benefitka, která dokáže rozpoznat jen typ obchodu. Pokud tedy v potravinách přihodíte k nákupu mýdlo, karta vám nákup umožní.

Největším problémem elektronických stravenek je fakt, že jsou zatím velmi nové. Obchodníci i zákazníci si na ně ještě plně nezvykli a často samotný systém platby je zatím ještě ve vývoji. S některými kartami se dá platit přes platební terminál nebo online, s jinými ne. Některé aplikace pro mobilní telefony zatím fungují jen v operačním systému Android. K některým kartám zatím není k dispozici seznam míst, která je akceptují. U většiny elektronických stravenek je také nutné provést aktivaci prostřednictvím přihlášení na webovém portálu. Potenciál elektronických stravenek tak zatím stále čeká na svůj rozvoj.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy