Stav české ekonomiky: mzdy v roce 2019 opět porostou | VímVíc.cz

Stav české ekonomiky: mzdy v roce 2019 opět porostou

02. 01. 2019

Přejeme vám vše nejlepší do nového roku! Kdy je lepší příležitost si shrnout, jak vypadal stav české ekonomiky v roce 2018 a jak bude vypadat letošní rok. Jakým tempem porostou mzdy v roce 2019 dle předních českých analytiků? Co by mohlo zabránit růstu české ekonomiky?

Mzdy budou roce 2019 vlivem růstu ekonomiky opět narůstat

Česká ekonomika v roce 2018

Rok 2018 je za námi a my si zase budeme muset zvyknout uvádět v dokumentech jiné datum podpisu. Co se v roce 2018 událo a v jaké kondici byla česká ekonomika? Ekonomický výkon i průmyslová produkce rostla nad očekávání. Společnosti nestíhaly vyrábět a začátek nového roku není výjimkou. Nejznámějším českým příkladem je automobilka Škoda, která nestíhá vykrývat objednávky dokonce v takovém měřítku, že jí nepomůže ani možnost vyrábět v dalších továrnách společnosti Volkswagen.

Růst platů a menší úspory domácností pomohly rozhýbat českou ekonomiku. V druhém čtvrtletí roku 2018 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda na rekordních 31 851 korun. Meziroční nárůst mezd byl ve výši 8,6 % a protože inflace vzrostla o pouhá 2,3 %, mzdy reálně vzrostly o 6,2 %. I to je důvodem, proč jsme si nedávnem mohli ve všech novinách přečíst o tom, že e-shopům stouply tržby o rekordní pětinu na 45 miliard během vánočního šílenství.

Ekonomický výkon i průmyslová produkce rostla, stejně jako průměrná hrubá měsíční mzda.

Personalisté si naříkali

Domácnostem se v minulém roce dařilo, zatímco ten samý rok byl obzvláště náročný pro personální oddělení v malých, středních a velkých firmách. Stěží bychom hledali odvětví, kterému se krize v podobě nedostatku pracovníků vyhnula. V Česku chybí řidiči, kuchaři, uklízečky, stěžují si zaměstnavatelé v turistickém ruchu i stavební firmy. Sehnat kvalifikované pracovníky je téměř nadlidský výkon. Česká republika a její sousedé otevírají dveře pracovního trhu cizincům.

Mnohé firmy musely ustoupit kvalitativním požadavkům na zaměstnance a častokrát tak potenciální uchazeči nesplňovali nároky zaměstnavatelů. Na druhou stranu platové a jiné nároky mladých uchazečů rostly, v některých případech je mnozí označovali za přehnané.

Personalisté si v roce 2018 prožili doslova peklo. Chyběli kvalifikovaní pracovníci a nároky uchazečů rostly.

Ekonomika v roce 2019

Ekonomika je ve velmi dobré formě, kromě minimální mzdy porostou také všechny druhy důchodů, tedy starobní, invalidní a pozůstalostní. Vláda prosadila programovou prioritu spočívající ve zvýšení základní výměry důchodů. A dle českých analytiků růst ekonomiky rokem 2019 nekončí. Český statistický úřad sice upozorňuje na to, že růst české ekonomiky již zpomalil, mzdy v tomto roce ale nadále porostou. Svého vrcholu již ale dosáhly v roce 2018.

Přední čeští analytici odhadují růst ekonomiky tempem mezi 2 a 3 % a zvyšování platů okolo 7 procent. Nedostatek pracovníků bude tlačit na zvyšování mezd v soukromém sektoru i v tomto roce a odbory nadále bojují o zvyšování platů ve veřejném sektoru. Jedním z důvodů pomalejšího růstu platů pak bude fakt, že se firmy budou snažit udržet mzdové náklady, které jim nebývale vzrostly.

Růst ekonomiky nekončí, ale zpomalí. Na tom se shodují čeští analytici a odhadují růst ekonomiky 2 až 3 % růstem.

Klíčová zůstává spotřeba domácností

Pro růst ekonomiky bude nadále klíčová spotřeba domácností. Právě ta je hlavním zdrojem růstu české ekonomiky. Lidé využívají toho, že jim mzdy reálně vzrostly a nebojí se za zboží a služby utrácet. Mírná míra inflace nebrání maloobchodům, dopravě a dalším službám v radosti z růstu tržeb.

Problémem je pomalu rostoucí produktivita práce a také investice, které závisí na připravenosti firem. Investoři chtějí především předvídat prostředí, do kterého proudí jejich investice a obracejí se s oblibou na ekonomicky i politicky stabilní země. Rozhodující pro ně může mít členství v EU a NATO. Rizikem pro mnohé země je i z tohoto důvodu brexit, tedy proces ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii.

Klíčová bude i v roce 2019 nadále spotřeba domácností, která je také hlavním zdrojem růstu české ekonomiky.
Mzdy budou roce 2019 vlivem růstu ekonomiky opět narůstat

Jaká odvětví se mohou těšit na rok 2019?

Názory analytiků, jakým odvětvím se bude v roce 2019 dařit, se mírně liší. Jedni zmiňují maloobchod a dopravu jako klíčové sektory, jiní vidí budoucnost ve stavebnictví, obchodu a zpracovatelském průmyslu, především pak v elektrotechnice a oblasti automotiv. Silná poptávka v automobilovém průmyslu nicméně nejspíše nedosáhne výšek, jakých nabyla v roce předešlém.

Předpokládanému růstu české ekonomiky ve výši tří procent tak mohou pomoci vedle spotřeby domácností i tato odvětví. A za zmiňovaná tři procenta se Česká republika rozhodně nemusí stydět. Nejrozvinutější ekonomiky totiž běžně rostou ročně okolo dvou procent.

Dařit by se mělo podle některých předních českých analytiků například maloobchodu, nebo také automobilovému a stavebnímu průmyslu.

Vhodná doba pro změnu zaměstnání

Kladete si otázku, zda je právě teď vhodná doba ke změně zaměstnání? Musíme přihlédnout k oběma stranám mince. Kdyby došlo k tomu, že se česká ekonomika začne přehřívat a nebude nadále schopna zvyšovat tempo růstu, pocítí to především ti zaměstnanci, kteří byli přijati mezi posledními. Do nich společnosti ještě neinvestovaly tolik a proto budou s velkou pravděpodobností propuštěni jako první. O tom nicméně prognózy předních českých analytiků nemluví.

Pokud si tedy budete hledat nové pracovní místo, učiňte tak co nejdříve. Právě v tomto okamžiku najdete nejvíce zajímavých pracovních pozic a zpomalení ekonomického růstu a zvyšování platů bude následováno právě menší nabídkou interesantních pracovních míst. Pokud jste v současném zaměstnání spokojení, neměňte ho, ale sami si položte otázku, zda není vhodný čas na vyjednání lepších podmínek.

K takovému kroku by se vám mohl hodit článek o tom, jak si říct o zvýšení platu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Platy a platové třídy Práva a povinnosti zaměstnanců Pracovní právo Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání