Cestovní pojištění jako doplněk k platební kartě | VímVíc.cz

Cestovní pojištění jako doplněk k platební kartě

13. 05. 2018

Víte o tom, že kreditní karta i debetní karta vám může poskytnout cestovní pojištění? Je tato možnost výhodná a poskytuje ji i vaše banka? O tom se můžete přesvědčit v našem článku.

Cestovní pojištění k platební kartě

V čem je takové cestovní pojištění odlišné?

V první řadě je třeba zmínit, že cestovní pojištění osob k platební kartě má význam především v rámci celoročního pojištění, než toho krátkodobého. Důvodem je fakt, že v rámci platební karty si nemůžete pojistit pouze konkrétní cestu, ale pojištění platíte celý rok většinou v rámci měsíčních plateb. Další možností potom je, že máte cestovní pojištění osob do zahraničí jako bonus k platební kartě zdarma, v takovém případě si s platbou nemusíte lámat hlavu a cestovat můžete bez omezení.

A bez omezení myslíme doslova. Jednou z výhod pojištění v rámci platební karty je, že většina z nich platí do všech zemí světa. Nemusíte tak extra sjednávat pojistku v případě, že cestujete pouze v rámci Evropské Unie nebo se vydáte za exotikou někam dál. Rozhodnutí je pouze na vás.

A co všechno pojištění v rámci kreditní či debetní karty kryje? I zde se setkáme s rozdílem oproti klasickému cestovnímu pojištění. Pojišťovny většinou umožňují výběr pojištění s různým rozsahem pojistného krytí a připojištění dalších rizik, které právě potřebuje. Tímto způsobem si klient pojišťovny sjedná to nejlepší cestovní pojištění, které mu akorát vyhovuje. Oproti tomu pojistky ke kartám jsou nejčastěji poskládané jako balíčky. Nejčastěji se pak vedle léčebných výloh setkáte s připojištěním úrazu, zavazadel, pojištěním odpovědnosti nebo storna. Pokud jste držitelem prémiové karty, je navíc velmi pravděpodobné, že pojištění automaticky kryje i rodinné příslušníky. Ostatní karty poskytují možnost si rodinný balíček přikoupit. Do toho potom většinou patří manžel/manželka, registrovaní partneři, druh/družka a samozřejmě děti. Ty musí ale často splnit podmínku, že jsou mladší 18 let.

Cestovní pojištění k platební kartě je především dlouhodobé a platí do všech zemí světa.

Problémem mohou být nižší limity

Jednou z velkých nevýhod cestovního pojištění k platební kartě jsou pojistné limity, které jsou značně nižší než u klasického pojištění. Jedná se o maximální sumy, které za vás pojišťovna v případě potřeby zaplatí. Pokud ale nejsou dostatečně vysoké, můžete se dostat do nepříjemné situace.

Až tak velký problém to není v případě cestování v rámci EU, kdy vám v mnoha případech bude stačit klasická kartička pojištěnce. Není radno na to ale příliš spoléhat. Jistota je jistota a vydat se na dovolenou s pocitem, že pokud se něco stane, nevíte, jak to vlastně dopadne, není úplně nejlepší nápad. Pokud si tedy chcete užít dovolenou všemi doušky a nenechat si ji znepříjemnit komplikacemi, dobře zvažte, jak vysoké pojistné limity pro vás budou dostačující a zdali je toto pojištění právě to nejlepší cestovní pojištění na trhu. Pokud cestujete s rodinou, dejte si pozor také na to, zda jsou limity stanovené pro každého člena rodiny zvlášť nebo se o ně “dělíte”. Pokud máte jeden limit pro všechny osoby, po rozpočítání na jednu osobu pak může být příliš malý.

Před rozhodnutím, kde si cestovní pojištění sjednáte, si dobře promyslete, jaké pojistné limity pro vás budou dostačující.

Ceny cestovního pojištění ke kartám

Setkat se můžete zpravidla se dvěma možnými scénáři. Buď získáte cestovní pojištění jako bonus zdarma, což se stává nejčastěji u prémiových debetních karet a některých kreditních, nebo si ho budete muset platit sami. Takový poplatek se potom pohybuje v řádech desítek korun za měsíc. Jde tedy o značně nižší částku, než je tomu u klasických pojišťoven, jak už jsme ale zmínili, úrokem za to jsou nízké pojistné limity.

Každá banka si může v rámci možností stanovit podmínky dle svého uvážení, u všech se ale setkáte s určitým časovým omezením jednoho pobytu za hranicemi. Nejčastěji se pohybuje v limitu 90 dní, není to ale psaným pravidlem. Pojďme se tedy zaměřit na některé banky jednotlivě.

Cestovní pojištění k některým kartám získáte zcela zdarma.

Sberbank

Bankovní společnost Sberbank vám v případě, že vlastníte kartu VISA nebo Mastercard s poplatky za vedení 350 Kč měsíčně, poskytne cestovní pojištění zdarma. To se navíc vztahuje i na rodinné příslušníky, mezi které patří partner, rodiče, děti a dokonce i sourozenci. Pojištění od Sberbank se vztahuje na rekreační sporty a využít ho můžete po celém světě. Pojistné limity jsou potom počítány společně pro všechny cestující.

Pokud jste držitelem jiné debetní karty nebo kreditní karty FÉR, můžete si samozřejmě pojistku zaplatit. V případě osobního pojištění budou podmínky následující:

  • Krytí pojistky – léčebné výlohy s limitem 2 miliony korun, pojištění odpovědnosti, připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 250 tisíc korun), právní ochrana, pojištění storna, pojištění zavazadel a pojištění v případě hospitalizace s denním limitem 2000 korun.
  • Cena pojištění – 49 Kč/měsíc
  • Maximální doba pobytu za hranicemi – 90 dní

Zařídit si můžete také rodinné pojištění:

  • Krytí pojistky – léčebné výlohy s limitem 2 miliony korun, pojištění odpovědnosti s limitem 500 tisíc korun, připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 250 tisíc korun), právní ochrana, pojištění storna, pojištění zavazadel a pojištění v případě hospitalizace s denním limitem 2000 korun.
  • Cena pojištění – 79 Kč/měsíc
  • Maximální doba pobytu za hranicemi – 90 dní

Fio banka

Další námi zvolenou společností je Fio banka. Pokud jste klientem této banky a máte u ní zřízený běžný účet s platební kartou Mastercard Gold nebo VISA Gold payWawe, máte k ní cestovní pojištění kategorie GOLD zdarma. Pokud jste majitelem jiné platební karty, máte i zde možnost si pojištění připlatit. Pojistka u FioBanky se vztahuje na partnera a neomezený počet dětí do 18 let. Využít ho můžete taktéž po celém světě. Výhodou pojištění od Fio banky je, že pojistné limity platí pro každou osobu jednotlivě. Maximální doba jedné cesty je potom 180 dní.

Pojištění v kategorii STANDARD:

  • Krytí pojistky – léčebné výlohy s limitem 2 miliony korun, pojištění odpovědnosti (škody na zdraví s limitem 500 tisíc korun, 300 tisíc korun pro škody na majetku), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 200 tisíc korun), pojištění zavazadel
  • Cena pojištění – 25 Kč měsíčně

Pojištění v kategorii EXCLUSIVE:

  • Krytí pojistky – léčebné výlohy s limitem 3 miliony korun, pojištění odpovědnosti s limitem 1 milion korun, připojištění úrazu (trvalé následky s limitem 750 tisíc korun, smrt s limitem 500 tisíc korun), pojištění zavazadel
  • Cena pojištění – 60 Kč měsíčně

Pojištění v kategorii GOLD:

  • Krytí pojistky – léčebné výlohy s limitem 4 miliony korun, pojištění odpovědnosti s limitem 1 milion korun, připojištění úrazu (trvalé následky s limitem 750 tisíc korun, smrt s limitem 500 tisíc korun), pojištění zavazadel
  • Cena pojištění – 75 Kč měsíčně

Raiffeisenbank

Poslední bankou, na kterou se zaměříme je Raiffeisenbank. I zde můžete s platební kartou Mastercard Gold počítat s pojistkou zdarma. Ostatní klienti mají možnost si pojištění jako službu přikoupit. To se bude vztahovat i na rodinu, která s vámi bude cestovat. Pojistné limity pak platí pro každou cestující osobu.

  • Krytí pojistky –léčebné výlohy s limitem 2 miliony korun, připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 200 tisíc korun, 400 tisíc korun pro držitele karty GOLD), pojištění odpovědnosti s limitem 1 milion korun, pojištění zavazadel
  • Cena pojištění – 89 Kč měsíčně
  • Maximální doba pobytu za hranicemi – 60 dní
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: