Kreditní a debetní karta | VímVíc.cz

Jak funguje kreditní karta a co je debetní karta

15. 02. 2023

V České republice není finanční gramotnost na příliš dobré úrovni. Mnoho lidí se nevyzná ve finančních produktech, neví, která rychlá půjčka je bezpečná a nepozná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. To vede k velké zadluženosti obyvatel, v extrémních případech není neobvyklá ani exekuce na plat nebo zápis v registru dlužníků podle rodného čísla.

Na českém finančním trhu je jako platební karta k dostání kreditní a debetní karta. I když svou platební kartu většina lidí nazývá kreditní kartou, většina lidí vlastní debetní kartu. Co je debetní karta, jaké jsou výhody kreditní karty a jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

Debetní karta co to je

Debetní karta je nejčastěji využívaná platební karta u nás. Debetní karta co to je, jak funguje kreditní karta a jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou neví každý. Debetní karta je platební karta, kterou dostane její majitel zdarma k běžnému bankovnímu účtu. Debetní karta umožňuje provádět platby v obchodech, bezhotovostní platby na internetu nebo výběry z bankomatu.

Debetní karta umožňuje platit penězi, které jsou aktuálně na účtu jejího držitele. Co je debetní karta? Není s ní možné čerpat finance do mínusu jako u kreditní karty. Debetní karta však nabízí možnost sjednat si kontokorent, u něhož je možné čerpat do mínusu. Za využívání debetní karty online se neplatí žádné další poplatky a někteří poskytovatelé nabízí i více debetních karet na jedno jméno. Účet bez poplatků nabízí i debetní kartu bez poplatků. Poplatky za výběr z bankomatů se liší v závislosti na bance, která vydala debetní kartu.

Co je debetní karta v porovnání s kreditní kartou na první pohled? Debetní karta má na přední straně šestnáctimístné číslo, tzv. číslo karty, rozdělené po čtyřech číslicích. Ve spodní části debetní karty je jméno vlastníka a platnost karty (expirace). Zadní strana debetní karty obsahuje trojmístný kontrolní kód, který se používá při platbách na internetu, tzv. CVC kód.

Co je kreditní karta

Znát rozdíl mezi kreditní a debetní kartou se rozhodně vyplatí. Vědět, co je kreditní karta, pomáhá předcházet zadluženosti a finančním potížím. Pojem kreditní karta se používá nesprávně pro všechny druhy platebních karet, tedy i pro debetní karty. Kreditní a debetní karta se liší v několika věcech. Největší rozdíly debetní vs. kreditní karty jsou ve využívání peněz.

Kreditní karta pochází z USA, kde se používá od roku 1950. Používání kreditních karet začalo v České republice o několik desítek let později. Kreditní karty vydávají nejčastěji banky v systému VISA a MasterCard. Díky tomu je možné použít kreditní kartu od české banky v kterémkoliv obchodě na světě, kde bude nalepené logo VISA či MasterCard. Doporučuje se využít srovnání kreditních karet jednotlivých poskytovatelů.

Jak funguje kreditní karta?

Mezi výhody kreditní karty patří možnost vlastníka kreditní karty platit penězi banky. Jak funguje kreditní karta? Majitel kreditky nemusí mít na účtu své vlastní peníze, jako je tomu u debetních karet. Kreditní karta online se pojí s revolvingovým úvěrem, který je nutné postupně splatit a opětovně znovu čerpat. Žadatel o kreditní kartu online prochází jakýmsi výběrovým řízením, jako je tomu u rychlých půjček. Některé banky posílají svým klientům předschválené kreditní karty online. Dokud takovou kreditku klient neaktivuje, není vázán k žádné půjčce či úvěru.

Na internetu se zobrazuje nejen spořicí účet pro děti, ale i pojem jako kreditní karta pro děti. Výše v článku bylo vysvětleno, jak funguje kreditní karta a nebylo by proto vhodné zakládat kreditní karty pro děti. Děti s kreditkou by se mohly snadno dostat do mínusu a rodiče by museli splácet vyčerpané peníze z kreditní karty pro děti. Na českém bankovním trhu tedy neexistuje kreditní karta pro děti, jedná se o další chybné označení platební karty. Platební karty pro děti jsou dnes běžnou záležitostí mnoha velkých bankovních domů podobně jako spořicí účty pro děti.

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

Zásadní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je výběr z bankomatů. U debetní karty se jedná o zcela běžnou bankovní operaci. Banky často nabízí výběry z bankomatů pomocí debetních karet zdarma nebo za malý poplatek. U kreditních karet se poplatky za výběr z bankomatů pohybují v řádu stovek korun, v závislosti na vydavateli konkrétní kreditní karty.

Další rozdíl mezi kreditní a debetní kartou je v samotném čerpání peněz. Zatímco u debetní karty její majitel čerpá své vlastní finance, u kreditní karty se používají peníze banky, které je potřeba postupně splatit. Kreditní karta je určitý typ úvěru. Pokud není u kreditní karty splacen celý dluh, vlastník kreditní karty platí náležité úroky.

To je další výrazný rozdíl kreditní vs. debetní karty. Debetní karta používá peníze majitele běžného účtu, vlastníka konkrétní debetní karty, a proto se neplatí úroky a poplatky. Kreditní karta je spojena s více poplatky za využívané služby, nejedná se o účet bez poplatků. Držitelé kreditních karet v podstatě financují fungování celého systému.

Proč si pořídit kreditní a debetní kartu

Nyní je jasno, co je kreditní a debetní karta. Finanční gramotnost zajistí lidem větší bezpečnost v hospodaření s penězi, může zabránit exekuci na plat, v zápisu do registru dlužníků podle rodného čísla a pomůže ve výběru bezpečné rychlé půjčky. V jakých situacích se bude reálně hodit debetní a kreditní karta? Nejlepší kreditní karty jsou velice časté zejména v Americe, odkud pocházejí.

Kreditní karta je šikovný pomocník pro ty, kteří ví, jakou plní funkci a nejlepší kreditní kartu umí správně využívat. Kreditní karta najde větší využití u větších nákupů a vyšších investic než na online nákup potravin za pár set korun. S nejlepší kreditní kartou je možné sjednat další služby jako věrnostní programy, slevy nebo pojištění.

Vydavatelé kreditních karet nabízí i zlaté kreditní karty, kde jsou pro jejich držitele zvýhodněné vstupy do letištních salónků. Srovnání kreditních karet online odhalí podmínky nejlepších kreditních karet pro jednotlivce. Kreditka může být nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s hospodařením nebo si berou často rychlé půjčky. Je důležité si uvědomit, že kreditní karta je jen dalším typem půjčky, kterou je nutné řádně splatit.

Debetní karta je vhodná na každodenní používání: na online nákupy potravin, výběry v bankomatech, nákupy v kamenných obchodech nebo při platbách přes internet. Vlastník debetní karty si může nastavit limit čerpání na den, týden či měsíc. S debetní kartou je možné platit online, bezkontaktně (mobilem a chytrými hodinkami) nebo vložením karty do platebního terminálu a zadáním PIN kódu.

Debetní vs. kreditní karta – Výhody

Stejně tak, jako se mezi sebou liší kreditní a debetní karta, tak se liší i výhody a podmínky společností vydávajících platební karty. Vědět proto, jaká je nejlepší debetní vs. kreditní karta, je opravdu k užitku. Někteří vydavatelé kreditních karet nabízejí svým klientům mnoho způsobů, jak šetřit peníze. Například bezplatné cestovní pojištění, bezplatné výběry z bankomatů (které jsou u kreditních karet běžně zpoplatněné), asistenční službu či slevy k tisícům obchodníků.

To vše v rámci zlaté kreditní karty, která je určená spíše prémiovým zákazníkům s vysokým obratem na bankovním účtu. Vysoký obrat je podmínkou pro využití nadstandartních služeb. Jedná se o podnikatele a živnostníky, kteří tráví většinu času na služebních cestách a cestují především letadlem. Zlaté kreditní karty se liší v závislosti na jejich poskytovateli, mezi časté výhody kreditní karty ze „zlata" patří zvýhodněné vstupy do salónků na letištích.

Debetní karty jsou využívané na většinu finančních operací od zasílání výplaty na účet po výběr peněz z bankomatu. Výběry z bankomatů jsou u většiny debetních karet bezplatné. Některé banky nabízí výběr ze všech bankomatů zdarma, jiné naopak účtují poplatek za výběr z jiné banky nebo se spojí s dalšími bankovními domy a své bankomaty sdílejí.

K debetní kartě a běžnému účtu si může vzít klient kontokorent, jenž funguje podobně jako kreditní karta. Ovšem za přečerpání kontokorentu uhradí klient více peněz, než kdyby využil na stejnou operaci kreditní kartu online. Pokud není sjednaný kontokorent, debetní karta poskytuje jejímu majiteli přehled v reálném čase. Nikdy není možné vyčerpat více peněz, než kolik je na debetní kartě.

Kreditní vs. debetní karta – Nevýhody

Nevýhody kreditní vs. debetní karty jsou nevýhodné pouze pro některé. Systém nejlepších kreditních karet je financovaný z více zdrojů. Mezi tyto zdroje se řadí poplatky a úroky, jež jsou strhávány držitelům kreditních karet. Výběry z bankomatů a na přepážkách jsou zpoplatněné celkem nevýhodnou sazbou, protože pro tyto transakce neplatí bezúročné období.

Bezúročné období se u kreditních karet pohybuje nejčastěji mezi 30 a 60 dny. Je to období, ve kterém je možné splatit čerpanou částku bez úroků. Po uplynutí bezúročného období se úroky zvednou na hranici 20 %, někdy i výše. Opět záleží na poskytovateli kreditní karty. Proto se kreditní karty nehodí na čerpání peněz v delším časovém období. Lepší způsob, jak šetřit, je sjednat si dlouhodobou půjčku.

Někteří vydavatelé debetních karet si účtují poplatky za časté využívání služeb nebo paradoxně za málo časté využívání platební karty. Zpravidla se jedná o velmi časté výběry peněz z bankomatů po malých částkách nebo naopak málo početné transakce u obchodníků (v kamenných prodejnách i na internetu).

Při platbách debetní kartou v zahraniční měně nebo při výběru financí z bankomatů v zahraničí může dojít k nevýhodnému přepočtu domácí měny. Jedná se o takzvanou konverzi měny. Vždy je výhodnější platit v lokální měně bez přepočtu na domácí měnu, českou korunu. Tento proces se nazývá konverze. To platí také u výběru z bankomatů v zahraničí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Peníze Půjčky Návody