8 tipů, jak šetřit peníze | VímVíc.cz

8 tipů, jak šetřit peníze

31. 01. 2018

Máte pocit, že každý měsíc utratíte celou výplatu a ani nevíte za co? Chtěli byste ušetřit alespoň nějaké peníze, ale nevíte jak na to? Pak bude možná právě pro Vás tento článek přínosem! Způsobů spoření je mnoho a tady naleznete pár z nich.

Našetřené mince

1) Dávejte si peníze bokem

Nemusí to být velká částka, určete si ale například 10 % z Vaší výplaty a tuto část si dávejte každý měsíc bokem. Ideální je učinit tento krok vždy bezprostředně po tom, co Vám přistane výplata na účtu. Pro tento účel je dobré používat spořicí účet, na který budete peníze ukládat. Potom Vás tolik neláká je použít, jako kdyby Vám ležely doma v prasátku.

Ukládejte si část výplaty na spořicí účet.

2) Házejte drobné do prasátka

Tento bod hodně souvisí s bodem prvním. Pro ukládání větších částek není prasátko nejvhodnější volbou, pro drobné mince je ale ideální. Když přijdete po celém dni domů a máte v peněžence drobné, které vám zbyly z nákupu, hoďte je do něj. Ze začátku se může zdát, že je to zbytečné, když to ovšem vydržíte delší dobu a kasičku otevřete opravdu například až po půl roce, budete se divit, jakou částku jste dovedli nastřádat.

Házejte večer drobné z peněženky do prasátka. Budete se divit, kolik peněz v něm je!

3) Veďte si seznam výdajů

Toto je důležité právě v situaci, když utrácíte peníze a na konci měsíce ani nevíte, kam zmizely. Zapisujte si pravidelně každý večer částky, které jste během dne utratili a nezapomeňte poznamenat za co. Když se pak na seznam podíváte zpětně, vyhodnoťte, které výdaje byly nezbytné a které můžete omezit či ze seznamu úplně vymazat. Vzpomeňte si na to pak pokaždé, když si půjdete koupit například novou vázu, kterou vůbec nepotřebujete.

Zapisujte si poctivě položky, za které jste utratili peníze.

4) Plaťte včas

Nezapomínejte platit účty včas. Stačí jedna položka zaplacená po splatnosti a oknem Vám zbytečně vyletí peníze, které jste mohli použít na něco užitečného. A to jen kvůli lenosti či zapomínání. S tímto Vám snadno pomůže kalendář, ať už stolní nebo virtuální ve Vašem mobilním telefonu. Zapište si přesné termíny, kdy je potřeba zaplatit který účet a už se Vám nemůže stát, že na odeslání platby zapomenete.

Nezapomínejte na včasné placení účtů. Pomoci Vám může obyčejný kalendář.

5) Připravujte si jídlo doma

Nikdo po Vás samozřejmě nechce, abyste už nikdy nenavštívili restauraci. Jsou situace, kdy si například se svým protějškem rádi zajdete na romantickou večeři do oblíbeného podniku. My teď mluvíme především o každodenním stravování. Připravte si večer oběd na druhý den do práce, ať nemusíte do jídelny či nějakého fastfoodu. Nejen že ušetříte peníze, které si takové podniky účtují navíc, ale také se můžete naobědvat s pocitem, že víte, co skutečně jíte. To stejné udělejte například s kávou na cestu. Připravte si ji raději doma a ušetřete tak jak čas strávený ve frontě vaší oblíbené kavárny, tak další peníze.

Upřednostněte před obědem ve fastfoodu vlastní jídlo z domova.

6) Choďte pěšky

Pokud pracujete na druhé straně města či dokonce ve městě jiném, je tento bod neuskutečnitelný. Pokud ovšem pracujete kousek od domu, raději si přivstaňte a absolvujte cestu pěšky či na kole. Benzín, který po cestě projedete, se může zdát zanedbatelný, v součtu jde ale o celkem vysokou částku. A co víc, zbavíte se tímto způsobem stresu z ranního silničního provozu a nepříjemných řidičů.

Omezte jízdu do práce autem a udělejte si raději zdravotní procházku, která je navíc zadarmo!

7) Online nákupy s Cashback

Nakupujete často prostřednictvím online obchodů? Pak neváhejte a začněte využívat služby cashback. Jedná se o způsob nákupu, díky kterému získáte část zaplacené částky zpět. Dnes už spolupracuje s touto službou mnoho obchodů od českých až po mezinárodní. Jednou ze společností poskytujících tuto službu je webový portál Tipli.cz, díky kterému můžete získat až 33 % z ceny svého nákupu zpět. Aktuálně spolupracuje s více než 1000 obchodů. Pravděpodobnost, že jedním z nich je právě váš oblíbený obchod, je tedy velmi vysoká.

Začněte využívat službu Cashback, díky které získáte část zaplacené částky zpět.

8) Šetřete i v domácnosti

Jednou z největších položek ve spotřebním koši většiny domácností je výdaj za energie a vodu. Je to jednoduché. Nenechávejte rozsvícené světlo v místnosti, kde zrovna nikdo není. Zkraťte svůj čas strávený ve sprše o zpívání a přemýšlení nad životem, to můžete dělat i jinde. Nebo třeba jen v průběhu čištění zubu nenechávejte vodu zbytečně zapnutou. Způsobů, jak ušetřit nějaké peníze za vodu a energie je mnoho, stačí se jen zbavit pár zbytečných zlozvyků.

Omezte spotřebu energií v domácnosti například tím, že budete zhasínat světlo v místnosti, kde nikdo není.

Způsobů, jak ušetřit peníze je opravdu mnoho. V tomto článku se objevilo pouze pár vybraných bodů, které Vám mohou pomoci, pokud s šetřením začínáte a nevíte si rady. Postupem času si každý přijde na další různé způsoby, jak ušetřit co největší část tvrdě odpracované výplaty.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře