Jak na spořicí účet pro děti? | VímVíc.cz

Jak na spořicí účet pro děti?

04. 05. 2018

Který rodič by nechtěl svému dítěti dopřát úspěšný start do života, že? Ale jak na to, aby se peníze skutečně zhodnotily? V našem článku přinášíme několik rad, jak na spořicí účet pro děti.

33

Jak nejlépe zabezpečit svoje děti

Možná se i vy ptáte, jak zajistit svým dětem co nejlepší start do života, až jednou vyrostou. No ačkoliv se to může zdát jako snadná otázka, opak je pravdou. Nejspíše vás napadají cesty jako třeba stavební spoření nebo spořicí účet v bance. No tyto varianty ale nemusejí být úplně výhodné tak, jak by člověk chtěl. Způsobů, jak šetřit svému dítěti peníze a zároveň je rozumně zhodnotit je celá řada. Podstatné ale je, zda se člověk nebojí riskovat nebo má raději jistotu.

Vyplatí se spořicí účet?

Mezi nejznámější varianty pro ukládání peněz patří již zmíněný spořicí účet. Ačkoliv je tento způsob poměrně poklidný a nepředstavuje žádná velká rizika, zároveň vám ale příliš peněz navíc nepřinese. Víceméně ho lze přirovnat ke keramickému prasátku, které postavíte na poličku v dětském pokoji jako pokladničku a peníze tam budete sami ukládat.

Spořicí účet není příliš výnosný, je to spíše taková kasička, kam si peníze schováte.

Pokud si to uvedeme na konkrétním příkladu, pak za předpokladu, že po dobu 20 let posíláte na spořicí účet 1 000 Kč měsíčně, pak celková naspořená částka bude přibližně 258 tisíc korun. Existuje i varianta, jak ze spořicího účtu vysosat co nejvíce. V takovém případě musíte bedlivě sledovat nabídky bankovních společností a nemít problém účet průběžně přesouvat z jedné banky do druhé. Nespornou výhodou spořicího účtu je ovšem fakt, že peníze máte kdykoliv ihned k dispozici.

Spořicí účet pro děti jednoduše založíte téměř v každé bance. Některé banky nabízejí přímo specializované spořicí účty, které se váží na takzvaný dětský účet. Další variantou potom je pořízení spořicího účtu k vašemu běžnému účtu, kam budete peníze přeposílat a až se bude vaše ratolest chtít osamostatnit, jednoduše mu peníze převedete na jeho vlastní účet. Lze zařídit i separátní spořicí účet, který bude oddělený od běžného účtu, a budete si na něm moci nastavit například nějaké limity, jako například po kolika letech nejdříve lze peníze vybrat a podobně.

Stavební spoření jako jedna z možností

Stavební spoření je jednou z cest, kterou se novopečení rodiče uvažující nad zabezpečením budoucnosti pro své dítě, ubírají nejčastěji. Státní příspěvek na stavební spoření je důvod, proč je tento produkt tak oblíbený. Nejznámějším poskytovatelem tohoto spoření je Českomoravská stavební spořitelna, nicméně je dobré vědět, že „stavebko“ není z dlouhodobého hlediska nijak výhodné.

Státní příspěvek na stavební spoření, představuje velkou výhodu tohoto spoření.

Zasílat peníze na stavební spoření pro děti se většinou vyplatí pouze na 6 let. Za tuto dobu si za předpokladu, že spoříte 1 000 Kč měsíčně a dostáváte příspěvek od státu, zvládnete našetřit přibližně 80 000 Kč. Ve chvíli, kdy se přehoupnete přes hranici 100 tisíc korun, se úroky dost snižují a již se nevyplatí peníze na spoření zasílat. Kam ale peníze ze stavebního spoření uložit? Možností je samozřejmě několik, můžete je například vložit na dětský účet, spořicí účet nebo třena termínový účet. Při poslední variantě je ale nutné počítat s tím, že jsou vázané pevnou dobou za účelem lepšího úročení.

Stavební spoření je vhodné přibližně po šesti letech vybrat a peníze převést například na spořicí účet.

Pokud byste stavební spoření využívali po celých 20 let věku dítěte, pak za předpokladu, že tam měsíčně zasíláte 1 000 Kč, plus máte příspěvek od státu, budete mít na konci období naspořeno přibližně 295 000 Kč.

Nebojte se podílových fondů

Jednou z nejlepších cest pro výnosné zhodnocení peněz jsou podílové fondy. Nicméně u nás v České republice se lidé podílovým fondům stále brání a nedůvěřují jim. Dá se mluvit o tom, že je to skutečně škoda, jelikož z dlouhodobého hlediska jsou naprosto ideální investicí. V případě podílových fondů můžete investovat například do různých měn nebo dluhopisů firem i států.

Podílové fondy jsou populární po celém světe, v Česku ale velký úspěch nesklízejí.

Při investici do podílových fondů nejsou potřeba žádné velké obavy. O majetek fondů se kromě správcovské společnosti stará také depozitář České národní banky. ČNB se zároveň stará o udělení souhlasů s fondy, které se v Česku mohou veřejně nabízet. Není tedy možné, aby fond někdo vytuneloval či zpronevěřil. Podílový fond je navíc pravidelnou investicí, takže i riziko kolísání trhů je minimálně. Za předpokladu, že měsíčně můžete stranou dát 1 000 Kč, je ideální využít takzvané fondy fondů. Ty v sobě obsahuji hned několik typů fondů – akciové, nemovitostní, dluhopisové aj. Kvůli nízké měsíční částce se totiž nevyplácí mít rozdělené fondy, aby se rozložila rizika.

Podílových fondů není třeba se bát, zpronevěření či vytunelování je téměř nemožné.

Nevýhodou podílových fondů může být vyšší vstupní poplatek než u zřizování spořicího účtu nebo stavebního spoření. Nicméně pokud se jednou pro podílový fond rozhodnete, musíte mít pevnou vůli. Nejhorší co můžete udělat, je když při poklesu trhů peníze hned vyberete. Správně byste totiž měli počkat, až trhy opět stoupnou. Jestliže vydržíte držet se svých podílových fondů po celých 20 let, pak můžete naspořit až půl milionu korun. Roli ovšem samozřejmě hraje stabilita trhu.

Penzijní spoření není pro start do života vhodné

Ačkoliv se může zdát, že na penzijním spoření se dá poměrně vydělat, tak pro start do života to není zcela ideální. Pro své dítě můžete založit takzvané doplňkové penzijní spoření, nic méně ve svých 18 letech bude moci vybrat pouze třetinu naspořených peněz. Pokud tedy ukládáte po dobu 18 let dítěte na účet 1 000 Kč, pak jedna třetina, kterou lze při dosažení plnoletosti vybrat bude tvořit přibližně 105 000 Kč.

Penzijní spoření je výhodné a bez rizika, při startu do dospěláckého života ovšem vašemu dítěti moc nepomůže.

Celkově bude mít dítě v dospělosti naspořeno něco málo přes 400 tisíc korun, nicméně zbývající dvě třetiny může vybrat až v důchodu. Výhodou penzijního spoření je jednoznačně příspěvek od státu, který pomáhá peníze zhodnocovat.

Ideální je kombinovat

Jestliže hledáte ideální variantu, do čeho tedy investovat ale samotné podílové fondy vás úplně nelákají, pak doporučujeme nebát se kombinace. A co že kombinovat? Ideální je spojení stavebního spoření a již zmíněných podílových fondů. Pojí se tak určitá jistota s riskováním, které může přinést velký zisk.

Kombinace stavebního spoření a podílových fondů je jednou z nejideálnějších variant spoření.

Stavební spoření je v tomto případě jistota, takže se nabízí varianta na něj zasílat měsíčně polovinu z celkové částky, kterou chcete dát na stranu. Druhou polovinu potom uložte do podílových fondů, nejlépe čistě na akciový fond, ten totiž může přinést zajímavější dlouhodobý výnos. Pokud byste tedy 500 Kč měsíčně zaslali na stavební spoření a dalších 500 Kč uložili do akciového fondu, pak po 20 letech budete mít naspořeno přibližně 367 tisíc korun.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře