TOP 5: Nejkrásnější řecké ostrovy na dovolenou | VímVíc.cz

TOP 5: Nejkrásnější řecké ostrovy na pohodovou dovolenou

28. 09. 2019

Zájem o řecké ostrovy mezi Čechy stoupá. V roce 2018 se Řecko umístilo na čtvrtém místě v žebříčku nejvyhledávanějších destinací pro české turisty. A není se čemu divit. Za přibližně dvě a půl hodiny se můžete letecky dostat na překrásné panenské ostrovy, obklopené tyrkysovým mořem a písečnými plážemi, které lákají turisty z celého světa.

TOP 5 nejkrásnější ostrovy řecka - řecko pláž, nejkrásnější řecké ostrovy

Jaké jsou nekrásnější řecké ostrovy? A na jakých řeckých ostrovech můžete strávit pohodovou dovolenou a kde naopak můžete čekat rušnější noční život? Zjistíte v našem článku.

Dovolená na řeckých ostrovech

Pod termínem „pohodová dovolená“ si každý z nás představí něco jiného. Pro někoho se to rovná celému dni na pláži s knihou (nebo drinkem?) v ruce, pro jiné objevování místních podniků a kuchyně. Pro ty akční zase sportovní výkony na souši i pod hladinou moře. Dobrá zpráva je, že Řecko je natolik rozmanité, že si zde na své přijdou skutečně všechny dovolenkové typy a nemusí cestovat do dalekých destinací.

V Řecku najdete celkem přes 6000 ostrovů a z toho není ani čtvrtina obydlena. České cestovní kanceláře navíc nabízejí zájezdy pouze na pár z nich, protože drtivá většina nemá ani letiště uzpůsobené na charterové lety. Proto je velká část ostrovů turisty prozatím neobjevena.

Mapa řeckých ostrovů

TOP 5 nejkrásnější ostrovy řecka - mapa řecka

Řecké ostrovy se rozkládají na poměrně širokém území, a tak není překvapivé, že na ostrovech nepanují všude stejné podnebné podmínky. Například Jónské ostrovy, které leží na západ od pevniny, se vyznačují vlhčím podnebím a příjemnějším teplotám. I proto jsou nejen během léta oblíbenou řeckou destinací. Oproti tomu Kyklady, které najdeme v centrální čísti Egejského moře, jsou nejvyprahlejší a panují zde nejvyšší teploty.

Nejnavštěvovanější a nejlepší řecké ostrovy podle Čechů

V Řecku najdeme několik uskupení ostrovů, z nichž nejznámější jsou Jónské ostrovy, Kyklady, Severní egejské ostrovy, Dodekánské ostrovy a samotná Kréta, která je největším řeckým ostrovem. Mezi Čechy se čelí na výsluní popularity zejména Jónské ostrovy, kam patří Korfu, Lefkada nebo Zakynthos. Často navštěvované jsou také zástupci Dodekánských ostrovů, konkrétně Rhodos nebo Kos.

Mezi ty dražší, luxusnější a hodně turistické patří Kyklady. Globálně nejpopulárnější a údajně nejkrásnější řecké ostrovy: Santorini a Mykonos. Samostatnou kategorii tvoří Kréta, která byla prvním řeckým ostrovem, který se stal vyhledávanou turistickou destinací a populární je dodnes, nejen mezi Čechy.

Last minute zájezdy v Řecku

Řecko a řecké ostrovy jsou vyhledávanou last minute destinací. Pokud vás netlačí čas a můžete si dovolit sbalit se a odjet ze dne na den, můžete strávit až deset nocí na řeckých ostrovech i pevnině do 10 000 korun, a to i teď na podzim. Velice často se jedná o all inclusive nebo ultra inclusive zájezdy, kdy jeden den si zájezd koupíte a druhý letíte. V takových případech si můžete užít i více jak týdenní dovolenou do 7 000 korun! Odlety jsou převážně z Prahy, Brna, Pardubic nebo Bratislavy. Last minute letenky a zájezdy nabízí cestovní kanceláře, jako: CK Alexandria, Blue Style nebo CK FISCHER.

TOP 5 nejkrásnější ostrovy řecka - řecké památky

Sezóna a počasí v Řecku

Jak již bylo řečeno, Řecko a řecké ostrovy jsou širokým pojmem a panuje zde rozmanité počasí. Přesto je pro všechny typické středomořské podnebí, kdy se průměrná teplota vzduchu pohybuje kolem 25 stupňů Celsia. Nejtepleji je v jižní části Řecka a na jižně položených ostrovech. Čím víc stoupáme nahoru, tím víc teplota klesá.

Přestože Řecko nabízí vyžití i během zimy a na severní části panuje horské klima, řecké ostrovy jsou vyhledávanou destinací na letní dovolenou. Sezóna zde proto trvá od začátku května do konce listopadu. Teplota moře v tuto dobu dosahuje 20-27 stupňů Celsia. Deštivé počasí je typické zejména pro období zimy, takže zde nehrozí, že vám celou dovolenou proprší.

TOP 5: Nejkrásnější řecké ostrovy

A nyní se dostáváme k samotnému žebříčku. Náš žebříček je čistě subjektivní a věříme, že ti z vás, kteří již měli to štěstí část Řecka procestovat, by možná volili jinak. Snažíme se vycházet z osobních zkušeností a z toho, že každý hledá při dovolené něco jiného. Budeme se tedy snažit nabídnout možnosti jak těm, kteří se těší, že stráví celou dovolenou u moře na pláži, tak i těm akčnějším z vás. Nevynecháme ani tipy pro rodiny s dětmi, či pro mladší ročníky, pro které je důležitý zejména noční život.

Jaké ostrovy se tedy dostaly do naší TOP 5?

TOP 5 nejkrásnější ostrovy řecka - kefalonie, pláž

  1. Symi
  2. A začneme hned jedním z méně známých ostrovů. Ostrov Symi je součástí Dodekánských ostrovů a leží v blízkosti populárnějšího Rhodosu. Symi je menší a hornatý ostrov, kde máte šanci zažít autentickou řeckou atmosféru a ochutnat vynikající řecké jídlo. Pokud toužíte po dovolené, kde skutečně „vypnete“, je Symi tím pravým místem. Je i dobrým výchozím místem, odkud můžete podnikat výlety na další menší i větší Řecké ostrovy.

  3. Naxos
  4. Naxos leží v malebném souostroví Kyklady. Pokud máte rádi přírodu a zeleň, je Naxos tím pravým místem pro vás. Ne nadarmo se mu přezdívá Hawai Řecka. Naxos vyniká bílými plážemi, tyrkysovou průzračnou vodou a stále autentickou atmosférou, kterou se mu daří držet i přes čím dál větší počet turistů. Nejedná se o žádný party ostrov, spíše zde najdete rodiny s dětmi, které hledají klid a pohodu. Vhodný je i pro akčnější turisty, díky dechberoucím trekingovým trasám. Na své si zde přijdou i milovníci historie. Dominantou celého ostrova je portál nedostavěného Apollónova chrámu, který leží v centru hlavního města.

  5. Santorini
  6. Asi neexistuje žádný žebříček mapující ostrovy Řecka, kde by nebylo alespoň jednou jmenováno Santorini. Ačkoliv se jedná o turisticky jeden z nejvytíženějších řeckých ostrovů, rozhodně stojí za návštěvu. Santorini je sopečného původu, takže zde najdete nejen běloskvoucí pláže ale i ty černé. Nejznámější je ale díky vysokým útesům, které jsou porostlé typickou modrobílou architekturou. Tím, že se jedná o vyhledávaný cíl turistů z celého světa, čeká vás na Santorini poměrně finančně náročná dovolená. Pro ty z vás, kteří jsou ochotni do dovolené investovat a rádi si dopřejí luxus ve vyhlášených barech, restauracích i hotelech, je Santorini tou pravou volbou.

    TOP 5 nejkrásnější ostrovy řecka - santorini

  7. Mykonos
  8. A teď něco pro ty, kteří holdují nočnímu životu. Mykonos je dalším z kykladských ostrovů a kromě známých fotografií se zachovalými mlýny, které jsou rozesety po celém ostrově, vyniká množstvím taverniček, hospůdek, barů a restaurací. Nejedná se o typické místo pro rodinnou dovolenou, ale samozřejmě i zde najdete klidná a odlehlá místa.

  9. Kefalonie
  10. Naší top 5 uzavírá ostrov Kefalonie, jeden z Jónských ostrovů a zároveň 6. největší v celém Řecku. Najdete zde jednu z přírodních záhad - pláže pokryté červené pískem. Kde se vzal, se dodnes neví, ale bezpochyby se jedná o nezapomenutelnou podívanou. Přestože se jedná o celkem vyhledávanou dovolenkovou destinaci, nemusí vás děsit přehršel turistů. Ostrov je dost veliký a i v sezóně zde můžete najít klidná místa jen pro sebe. Jedná se o jeden z nejrozmanitějších a nejhornatějších ostrovů, proto Kefalonii doporučujeme těm z vás, kteří vylehávání na pláži rádi proloží aktivnějším dnem. Ošizeni nebudete ani večer. Kefolonie je známou rybářskou destinací, a proto se můžete těšit na vynikající řeckou kuchyni.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená