Pohovor: Přečtěte si, co byste měli vědět, než vyrazíte do horkého křesla | VímVíc.cz

Pohovor: Přečtěte si, co byste měli vědět, než vyrazíte do horkého křesla

18. 03. 2017

Na co všechno se můžete při pohovoru zeptat, jak to bude s výší vašeho platu, a jaká témata jsou citlivá? Přečtěte si pár tipů, které se hodí, pokud hledáte práci a nebo už jdete na pohovor.

Pohovor: Přečtěte si, co byste měli vědět, než vyrazíte do horkého křesla

Hledáte práci? Čím zodpovědněji se na pohovor připravíte, tím lépe

Pohovor není nic, co by pro každého byla extra příjemná nebo jednoduchá věc. Každý, kdo jde na pohovor, musí počítat s různými otázkami, a je fajn mít na ně předem připravenou i odpověď. Samozřejmě, vždy vás může něco zaskočit. Čím svědomitěji se ale na pohovor připravíte, tím lépe si poté v horkém křesle povedete.

Než jdete na pohovor

První kolo máte v kapse, a dostali jste se do druhého hola výběrového řízení. Tedy - jdete na pohovor. Víte o tom, že pokud se opravdu dobře připravíte, máte vysněnou práci v kapse? Zjistěte si, co možná nejvíce zajímavých a důležitých informací o firmě. Na čem právě pracují? V čem mají mezery, když se podíváte na jejich webové stránky? Co se vám na firmě nejvíce líbí?

Přečtěte si náš rozhovor o tom, jak se připravit na pohovor do T-Mobile.

Pokud jste se dostali do druhého kola výběrového řízení, stačí už jen správně odpovídat.

Všechny informace se zkuste naučit nazpaměť a poté je na pohovoru využijte. Buďte si jisti, že nějaká otázka týkající se přímo firmy padne tak jako tak. Před tím, než vyrazíte z domova, si základní čísla a zajímavosti o firmě ještě zopakujte.

Když to jde dobře

Pokud máte z pohovoru zatím dobrý pocit, neusínejte ještě na vavřínech. Může přijít ještě otázka typu: „Jste tedy připraven/a, že převezmete celou sekci a budete za ni mít od nového roku zodpovědnost vy?“ Neškodná otázka, která ale mnoho lidí vyděsí a mohou tak odpovědět špatně.

Přitom v podstatě o nic nejde. Chtěli jste tuto práci snů mít? V tom případě stačí pouze říct ano. Pokud se vám pozice až tak nelíbí, je dobré, rozmyslet se ještě před tím a na samotný pohovor se omluvte. Nebudete přece zabírat místo někomu, kdo o pozici skutečně stojí.

Nebojte se nových věcí jen proto, že byste přesně nevěděli, jak na to.

Mrkněte na náš kurz a zbavte se trémy, která vás může velmi limitovat.

Nezapomínejte ale na to, že se nemáte čeho bát. Každý někdy začíná, a pokud je firma seriózní, se vším vám ze začátku pomůže a ukáže vám co a jak. A to i v těch nejvyšších pozicích. Jestliže se tam pak nebudete cítit stále dobře, v rámci zkušební doby můžete pozici kdykoli opustit. Nebojte se proto nových věcí jen proto, že byste přesně nevěděli, jak na to.

Víte přesně, co by vaše pozice obnášela?

Personalista se vás může zeptat, co by byla první věc, kterou uděláte, až nastoupíte do práce. Jestliže na tuhle otázku ale nebudete znát odpověď, nebude to pro vás vypadat moc dobře. Zjistěte si předem, co přesně člověk na vaší pozice bude vykonávat a co se od něj očekává. Nevypadá totiž moc profesionálně, když například chcete pracovat v marketingu dané společnosti a přitom nevíte, na co byste chtěli vaši snahu zacílit.

Zjistěte si předem, co přesně člověk na vaší pozice bude vykonávat a co se od něj očekává.

Na co odpovídat nemusíte

Jsou věci, které možná zaměstnavatele zajímají, ale personalista (a ani zaměstnavatel) nemají právo se vás na ně ptát. Patří mezi ně otázky typu:

Jste vdaná/ženatý?Kolik je vám let?Kolik máte dětí?Máte nějaké zdravotní potíže?

Jestli tedy taková otázka padne, nemusíte na ni odpovídat. Zkuste změnit téma, a pokud to nevyjde, můžete si i něco vymyslet. Jestliže se vás totiž personalista zeptá na některou z těchto otázek, na kterou nemá právo se vás ptát, můžete zalhat a žádný postih vám nehrozí.

Dejte si pozor na to, jakou smlouvu podepisujete

Každou pracovní smlouvu si poctivě přečtěte. Pokud si nejste jisti její správností, může vám s ní pomoci někdo, kdo tomu rozumí. Smlouvu totiž můžete prozkoumat a podepsat ji (max) v první den nástupu do nové práce. Dejte si také pozor na to, aby byla vaše mzda uvedena přímo v pracovní smlouvě. Někteří zaměstnavatelé jí totiž uvedou v takzvaném mzdovém výměru. V tomto případě totiž může zaměstnavatel kdykoli bez vědomí zaměstnance měnit výši mzdy.

Zkuste si zařídit co nejvyšší plat

Plat je důležitá otázka, kterou by měl zmínit samotný personalista. Pokud řekne určitou částku, můžete s ní poté souhlasit, nebo nikoliv. Jestli se vás ale přímo zeptá, jaký plat byste si představovali, buďte na tuto otázku připraveni. O jaký plat si říct? Zjistěte si, jaký je obvyklý plat na vaší pozici, ve vašem odvětví a kraji a řekněte si poté o co možná nejvyšší částku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor