Last minute letenky: Jak na to? | VímVíc.cz

Last minute letenky: Jak na to?

14. 05. 2018

Někteří lidé potřebují letět v přesně stanoveném termínu a za jistý komfort na cestách jsou pak ochotni si připlatit. Jiní naopak preferují co nejnižší cenu na úkor menšího pohodlí. Jak to máte vy? Podívejte se na tipy, se kterými můžete za své cestování výrazně ušetřit.

Last minute letenky: Jak na to?

First minute a last minute

Je určitě obecně známo, že levněji letenky pořídíte, pokud je kupujete s dostatečným předstihem. Jedná se o nabídky „first minute“. Čím dál je vaše cílová destinace, tím dřív rezervujte. Navíc, během svátků a prázdnin se létá mnohem častěji, a proto je dobré i v tomto případě kupovat letenky dlouho dopředu.

Nakoupit letenky včas se také vyplatí hlavně u pravidelných letů, kde mohou zbylá místa v letadlech na poslední chvíli zdražovat. U charterových letů do míst, kam Češi rádi míří na dovolenou, můžete naopak na poslední chvíli sehnat výrazně levnější letenky díky doprodávání zbylé kapacity v letadle. Tento způsob se pak nazývá „last minute“. Letenku klidně můžete koupit v sobotu večer a letět hned v pondělí ráno. Last minute zájezd včetně letenky lze sehnat přes různé cestovní kanceláře jako je třeba Invia nebo Exim Tours. Last minute letenky se vyplatí spojit také s last minute ubytováním a zájezdy, které nabízí například CK Alexandria katalog. V nabídce jsou dostupné first minute i list minute zájezdy, a také CK Alexandria slevy na vybrané z nich.

Také je dobré zmínit, že levnější letenky jsou často spojené s tzv. „nízkonákladovými společnostmi“, jako jsou třeba Wizz Air, Ryanair nebo EasyJet. Cena nezahrnuje žádné pohoštění a připlácí se i za každé další zavazadlo nad rámec zavazadla příručního, které si standardně berete s sebou do letadla. Rozměry tohoto zavazadla bývají často hodně omezené. U klasických aerolinek, jako je třeba ČSA si vždy zkontrolujte, jestli náhodou nestojí jednosměrná letenka více než ta zpáteční. Sice to zní paradoxně, ale bohužel se to často stává. V tomto případě se vyplatí koupit tu levnější a nechat druhou cestu prostě propadnout.

Způsobem „last minute“ v dnešní době cestuje poměrně mnoho lidí. Večer si koupíte letenku a druhý den ráno můžete letět. Je však třeba být hodně flexibilní a počítat s tím, že cestování nemusí být vždy komfortní.

Cena letenek se mění v závislosti na dnech i časech

Je zajímavé, jak se ceny letenek mění. Může se stát, že už máte vybraný let a odpoledne vidíte jinou cenu za letenku, než na jakou jste narazili třeba o půlnoci. Rovněž se často můžete setkat s tím, že co společnost, to jiná cena. Odvíjí se to také podle počtu přestupů na cestě a také podle toho, z jakého letiště startujete. Je asi logické, že pro nás v ČR vyjde dráž let z Prahy, než třeba z Mnichova, když cílová destinace je například Barcelona. Často Češi cestují třeba právě z německých letišť k moři, jelikož se to cenově prostě více vyplatí. Sice je ještě třeba dopravit se do Německa, ale vzhledem k dnešním cenám jízdenek na vlak a rychlosti, jakou vlak jede, víceméně není co řešit.

Některé dny a časy jsou ale zkrátka atraktivnější pro ty cestující, kteří létají například pracovně. Dražší bývají ranní a večerní lety. Levnější pak bývají ty během dne a také pokud připadají na prostředek pracovního týdne. Na internetu se také šíří teorie, která říká, že šanci na slevu máte, pokud rezervujete letenky v úterý dopoledne poté, co dopravci zareagovali na konkurenční akční pondělní nabídku. Podle jiných cestovatelů jsou letenky dražší kolem oběda a v čase, kdy se lidé vrací domů z práce. Levnější naopak bývají kolem jedenácté večer nebo v noci. S vyšší cenou je třeba počítat i v období svátků a dovolených, kdy lidé více cestují – tedy hlavně během letních měsíců a Vánoc.

Ceny letenek se mění během dne průběžně. Vychytat tu nejlevnější variantu můžete ideálně o půlnoci a také tehdy, pokud poletíte mimo sezónu.

Přestupy během cestování

Pokud vám během vašeho letu nevadí pár přestupů navíc, tak i v tomto případě můžete značně ušetřit. Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že můžete na nějakém letišti strávit i 5 hodin čekáním na váš další let, což nemusí být komfortní záležitost.

V případě, že jste značně flexibilní, tak se vám to cenově může rozhodně vyplatit. Na nižší cenu se totiž dostanete, pokud nemusíte odlétat a přilétat v konkrétní den. Jedná se tedy o tvz. „otevřenou letenku“, kdy však není zaručeno, že bude v letadle místo ve vámi zvoleném termínu. Jinými slovy - čím větší variabilitu rezervačnímu systému umožníte, tím větší šanci máte, že poletíte levněji.

Být flexibilní se při cestování vyplatí. Vaše záda to možná neuvítají, ale věřte, že vaše peněženka ano. Cenový rozdíl při letu s přestupem je totiž oproti přímým letům značný.

Kde všude můžete koupit letenky?

Pokud si právě říkáte, že nechcete strávit celý týden klikáním po různých rezervačních systémech, tak nevěšte hlavu. Existuje poměrně dost serverů, které vám mohou vyhledat informace o levnějších letenkách.

Zde je přehled těch nejznámějších:

Využít můžete také sledovací agenty, kdy si zadáte cílovou zemi, případně i termín a agenti vám pak budou e-mailem zasílat tipy na nejlevnější letenky. Toto umožňuje například Pelikan.cz.

Existuje také celá řada serverů, které na akční lety jen upozorňují:

Nejvíce se u nás využívají servery jako je letuska.cz nebo pelikan.cz. V poslední době se celkem rozmohla i aplikace do mobilu – nejrychlejší letenky. Hlídá vám veškeré slevy ze všech letenkových serverů.

Hledejte vždy chytře

Rozhodně není dobré se s nákupem letenek unáhlit, věnujte tomu vždy dostatek času. Budete-li vyhledávat na serveru, který zprostředkovává i samotný prodej, je lepší si najít konkrétní let a pak si ho rezervovat přímo u dopravce, abyste nemuseli platit cenu navýšenou o marži pro vyhledávací web.

Určitě je dobré navíc před vyhledáváním zvolit v prohlížeči anonymní režim. Důvodem je to, že anonymní režim neukládá cookies, které by mohly stát za umělým navyšováním ceny letenek. Stává se, že některé letecké společnosti zneužívají právě vaši historii vyhledávání na webu s cílem zdražování letenek, což vás má tak přimět k rychlejšímu nákupu.

Do mobilu si můžete nainstalovat také mobilní aplikaci nejrychlejší letenky jak pro Android, tak i iOS, která pak hlídá slevy z letenkových serverů. Aplikaci můžete využívat zdarma nebo za roční poplatek, který se vyplatí, když někam poletíte alespoň jednou ročně.

Přečtěte si také článek o létání v těhotenství.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře