Co je CFD obchodování a jak funguje? | VímVíc.cz

Co je CFD obchodování a jak funguje?

13. 02. 2020

O této možnosti online obchodování jste už možná slyšeli, pokud se orientujete na trhu financí. CFD je poměrně nová a specifická disciplína. Tento typ obchodování s sebou nese mnoho výhod, ale zároveň může být velmi rizikový. Jestli byste rádi obchodovali s CFD kontrakty, existuje mnoho brokerů, kteří tyto kontrakty nabízejí přes různé CFD platformy, kde je možno s kontrakty obchodovat. Než se ale pustíte do CFD obchodování, měli byste nejdřív vědět, jak funguje a také jaké jsou jeho výhody a nevýhody. To nezbytné spojené s CFD kontrakty jsme pro vás shrnuli v následujícím článku.

Co je CFD obchodování a jak funguje?

Co znamená CFD obchodování?

Možná vás zarazil už samotný název tohoto typu obchodování. Zkratka CFD pochází z angličtiny a znamená Contracts for Difference. Do češtiny by se toto spojení dalo přeložit jako kontrakty pro vyrovnání rozdílu. Někdy jsou také CFD označovány jako rozdílové smlouvy. CFD obchodování je tedy investiční instrument. Ten v současné době nachází čím dále více příznivců. Jeho oblíbenost spočívá především ve snadné dostupnosti. Dostat se k němu může každý, kdo je online. Ovšem tento druh obchodování s sebou nese i přes svou atraktivitu mnoho úskalí.

CFD trading lze definovat jako dohodu mezi kupujícím a prodávajícím o vyplacení rozdílu mezi cenou podkladového aktiva (například akcie), a to v době otevření pozice z dané smlouvy a jeho cenou v okamžiku uzavření této smlouvy. Specifikum CFD obchodování spočívá v tom, že při něm nevlastníte aktivum, s nímž obchodujete. Tímto aktivem se myslí například:

  • Akcie
  • Kryptoměna
  • Komodity
  • Indexy

Tento typ obchodování je určen pro krátkodobé investice, nikoli pro dlouhodobé investování, protože s CFD kontrakty jsou spjaty poplatky za držení. Využívají tak zvaný pákový efekt, takže obchodník nepotřebuje tolik kapitálu, jako kdyby obchodoval s klasickými investičními kontrakty.

Specifikum CFD tradingu spočívá v tom, že při obchodování nevlastníte podkladové aktivum, s nímž právě obchodujete.

Pro koho je CFD obchodování určeno?

Tento investiční instrument rozhodně není určen pro každého. Pokud jste ve oblasti investic a obchodování naprostý nováček, je lepší dát ruce pryč a zatím sbírat zkušenosti jinde. Jestliže byste se jako laik v této oblasti do CFD tradingu přece jen pustili, akorát byste se mohli spálit a přijít o jistý finanční obnos. Jestliže jste však v této oblasti finančnictví zběhlí a nebojíte se zkoušet nové věci, může být CFD obchodování vhodné přímo pro vás.

V CFD obchodování se jedná především o deriváty, jež jsou určeny pro zkušenější obchodníky, kteří se vyznají v tom, jak to na finančním trhu chodí a vědí, kde a s čím obchodovat. Pokud se chcete do tohoto investování pustit, měli byste mít větší zkušenosti a přehled o světě peněz. Přesto je vhodné do CFD obchodování zabřednout nejprve nanečisto. A pokud si v tomto podnikání ještě nejste jistí, nebo si ho chcete prozatím jen osahat, můžete na platformě vyzkoušet demo účet. Demo verze je zdarma a funguje jako cvičný účet bez jakéhokoliv rizika. Máte zde virtuální finance, nebudí to ve vás žádné emoce a obchodovat můžete neomezeně dlouhou dobu. Až se budete cítit jistěji, můžete otevřít reálný účet, kde už obchodujete naostro. Tedy s opravdovými financemi, reálnými riziky, zisky a ztrátami.

Příklad CFD tradingu

Ač název může znít jakkoliv složitě, CFD kontrakty fungují poměrně jednoduše. Jestliže vám intuice nebo rozum napovídají, že trh s konkrétním aktivem poroste, můžete nakoupit CFD kontrakt. Zisk bude logicky se stoupajícím trhem vyšší. Pokud tedy nakoupíte jeden CFD kontrakt například za cenu 10 000 euro. Díky rostoucímu trhu se zdvihne nahoru i jeho cena. Pak tento koupený kontrakt prodáte za 10 100 euro. Váš výdělek tedy bude činit 100 euro. Záleží ale na směru, jímž se trh aktuálně vydává. Jestliže ale bude trh klesat, váš výdělek bude o to nižší. To platí i pro prodej. Pokud tedy cena nakoupeného CFD kontraktu naopak cena klesne, prodáte tento kontrakt za 9 900 euro a o 100 euro přijdete a prodělali jste. Profitovat však můžete i při propadu trhu.

Měli byste počítat i s tím, že obchodování s CFD kontrakty vám může přinést vyšší ztráty, než kolik činil váš počáteční kapitál. Bylo sice zavedeno opatření proti riziku záporného zůstatku pro brokery v EU, ale přesto je vhodné se držet na pozoru.

Jak na nákup CFD kontraktů?

Jak jsme naznačili výše, obchodování s CFD kontrakty není nic složitého, pokud se v trhu vyznáte. Existuje mnoho CFD platforem, přes které můžete s kontrakty a komoditami obchodovat. Vše funguje online, tudíž si můžete přijít na zajímavý výdělek klidně z pohodlí domova. Stačí jen na online platformě provést pár kliků, nad nimiž byste ovšem měli uplatnit své znalosti z oblasti finančnictví. Pro začátek můžete prozkoumat, jak to chodí. Při kliknutí na položku komodity se vám rozbalí nabídka, s čím vším můžete obchodovat. Nabízí se obchodování s CFD kontrakty jednotlivých komodit, jako jsou třeba:

  • Zlato
  • Stříbro
  • Ropa
  • Zemní plyn

Obchodovat zde můžete i s akciemi. Musíte však dávat pozor, neboť nejdříve se na obrazovce objeví stránka s obchodováním akcií od CFD. Pokud chcete obchodovat s klasickými investičními akciemi, musíte na ikoně přepnout z políčka CFD na políčko akcie. Kontrakty, které jsou od CFD poznáte vždy tak, že je na jejich konci označení CFD. Můžete se pustit i do obchodování s ETF. V tomto případě je to ze začátku podobné, jako u akcií. Buď můžete obchodovat přímo s ETF CFD, nebo s běžnými ETF. Nabízí se také operace s indexy a kryptoměnami, jako je Bitcoin.

Výhody CFD obchodování

Velká výhoda tohoto druhu obchodování spočívá v dobré dostupnosti. Můžete se mu věnovat kdekoliv u mnoha brokerů, kteří poskytují i běžné investiční produkty. CFD vám umožňuje hladce vstoupit na světový trh, kde se nabízí široká škála trhů s akciemi, dluhopis, nebo různými komoditami. Určité plus spočívá i v tom, že během tohoto typu obchodování nevlastníte podkladové aktivum. Tudíž se vám nabízí i obchodování s položkami, které běžně nejsou určeny pro takovéto obchodování, jako třeba indexy. CFD trading je neomezený. To znamená, že nemá pevně dané obchodní hodiny a můžete se mu věnovat kdykoliv. Přístup k trhům na CFD máte nepřetržitě čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu. Toto obchodování rovněž potěší ty z vás, kteří preferují spíš krátkodobé obchody a investice.

CFD trading je neomezený. To znamená, že přístup k trhům máte nepřetržitě čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu.

Nevýhody CFD obchodování

CFD trading s sebou pochopitelně nese jisté nevýhody, ba dokonce i rizika. Nepříjemnou záležitostí by pro vás mohly být různé poplatky, které toto obchodování vyžaduje. Platíte například za tak zvané swapové body. Tyto body se určují za držení pozice přes noc. Pokud ji máte otevřenou po dobu několika dní, jsou vám za noci účtovány částky za swapové body. Někdy si účtují i za komisi z obchodů některých kontraktů. Další nevýhodou je rozdíl výše nabídky a poptávky. Ta se liší podle brokerů.

Hlavní nevýhodou je ale proměnlivost trhu. Může se stát, že se trh obrátí ve váš neprospěch. Hrozí tedy nižší zisk, nebo to, že na prodané akcii či komoditě proděláte, pokud je jejich hodnota menší, než jste předpokládali. Proto je nutné, abyste se připravili i na horší dny. Musíte počítat s rizikem ztráty svých financí, takže dbejte na to, abyste měli vždy dostatek kapitálu a ten zbytečně neriskovali. Ve svém zájmu byste si měli provádět pravidelné analýzy trhu, jelikož za vaše zisky i ztráty jste ve finále zodpovědní jen vy. Při CFD obchodování je sice možné získat opravdu velký peněžní obnos a dalo by se tak i velmi dobře vydělávat. Přesto by CFD trading neměl být hlavním a jediným zdrojem vaší obživy, neboť je v tomto ohledu až příliš rizikový a nikdy nevíte, jak se trh vyvine a co může nastat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Investice a spoření