Řetězce Penny, Tesco a Albert platily loni největší pokuty | VímVíc.cz

Řetězce Penny, Tesco a Albert platily loni největší pokuty

21. 03. 2018

Které obchodní řetězce dostaly v minulém roce nejvyšší pokutu za porušení pravidel prodeje třeba kvůli nevhodně označeným nebo nevhodně naúčtovaným slevám? Podívejte se, které společnosti mají problém například se správným označením a účtováním slev.

Penny Market, Tesco, Albert

Kontroly České obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) dělá ročně tisíce kontrol, aby odhalila případné porušení zákonů. V minulém roce udělila ČOI celkem 1 740 pokut ve výši 23 991 500 Kč. Vzhledem k počtu vykonaných kontrol (5 468) tedy zjistila pochybení přibližně ve 41 % kontrolovaných případů. Česká obchodní inspekce sleduje prodej a nabídku zboží, které je řetězci označeno jako zboží ve slevě. Obchodníci totiž často neinformují pravdivě o daných slevových produktech a při účtování na pokladně nesprávně účtují cenu. Zákazník to pozná tak, že místo slevy zaplatí plnou cenu.

Obchodní řetězce často nedodržují při konečném zúčtování na pokladně avizovanou akční cenu výrobků.

Tato “praktika” je ovšem Českou obchodní inspekcí samozřejmě chápána jako nekalá a ukládá tak za ni pokuty. Nikoho totiž nepotěší, pokud v letáku je cena jiná, než v regálu, nebo cena v regálu neodpovídá konečné ceně na pokladně. Které řetězce dostaly v Česku v roce 2017 nejvyšší pokuty?

Nejhůře dopadl Penny Market

Firma Penny Market dostala za rok 2017 od České obchodní inspekce 23 pokut v celkové výši 4,6 milionu korun. Nejčastějším problémem bylo právě například nedodržení cen avizovaných v regálu při konečném zúčtování na pokladně.

Penny Market dostal od ČOI nejvyšší pokuty ze všech řetězců.

Další pokuty dostaly také Tesco a Ahold

Hned druhou pozici “získal” řetězec Tesco. Tomu ČOI uložila pokuty v celkové výši 4,58 milionu korun. Tesco Penny Marketu tedy bohužel nemá co vyčítat. Třetí nejhorší pozici pak obsadila společnost Ahold, která provozuje například řetězce Albert. Výše pokuty uložená Aholdu byla 3,9 milionu korun.

Za nekalé praktiky ohledně slev, dostalo pokutu takéTesco a Ahold.

Pokuty ČOI za rok 2017

Jaké řetězce dostaly v Česku nejvyšší pokuty za chyby ve slevách a kolik peněz to v roce 2017 bylo?

  • Penny Market - 2 625 000 Kč
  • Tesco - 1 696 000 Kč
  • Ahold (Albert) - 1 443 000 Kč
  • Billa - 262 000 Kč
  • Norma - 110 000 Kč

Nejen pokuty za špatné účtování slev

Odlišná cena na letáku Albert nebo v letákách Penny nebo v regálu a potom následně u poklady už způsobila vrásky nejednomu zákazníkovi. Dalším problémem, za který jsou ukládány pokuty, je také například neposkytnutí informací o produktu v českém jazyce nebo nevydání dokladu o provedeném nákupu.

Zajímá vás více informací o daných řetězcích nebo i o jiných firmách? Podívejte se na hodnocení firem nebo na aktuální volná místa.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pohovory bleskově Uvnitř firem a kanceláří