Práce v sektoru bankovnictví – Ve které společnosti jsou Češi nejspokojenější? | VímVíc.cz

Práce v sektoru bankovnictví – Ve které společnosti jsou Češi nejspokojenější?

18. 05. 2018

V oboru bankovnictvní nalezneme velké množství firem a zároveň tedy velké množství zaměstnavatelů. Jak jsou ale zaměstnanci se svou prací v bankách spokojeni? Vybrali jsme tři společnosti, na které se zaměříme a srovnáme jejich hodnocení.

Práce v bankovnictví

Komerční banka

První firmou ze sektoru bankovnictví, na kterou se zaměříme, je Komerční banka. Ta se v našem hodnocení dostala mezi top 10 nejlépe hodnocených firem, a to zaslouženě se skvělým skóre 4,6 hvězdiček z 5. I míra doporučení známému dosahuje neuvěřitelných 100 %. Už tato čísla tedy prokazatelně ukazují, že Komerční banka České Budějovice o své zaměstnance dobře pečuje a je celkově výborným zaměstnavatelem.

Komerční banka si našla své místo a oblibu u více než 1,7 milionu zákazníků a stala se nejednou bankou roku. Svým klientům se snaží poskytnou co největší pohodlí prostřednictvím mobilní aplikace a velkého množství poboček a bankomatů po celé České republice. Aby se o toto všechno mohla postarat, zaměstnává aktuálně přes 8 000 pracovníků a volná místa stále přibývají. Komerční banka Praha jich nabízí jednoznačně nejvíce.

Práce v moderním prostředí

Komerční banka láká své zaměstnance mimo jiné také na to, co přitahuje i zákazníky, a tím je moderní a příjemné prostředí. Mimo to se ale dočkáte velkého množství firemních benefitů, mezi které kromě stravenek patří systém Cafeterie, příspěvky na různé druhy pojištění, MultiSport karta a podobně.

Své místo si tu navíc najde opravdu každý – zkušený člověk z oboru, čerství absolvent nebo dokonce i student. Nezbytné jsou jen základní znalosti práce s PC, jazyky a komunikace s lidmi. Vše ostatní se naučíte díky školením, která vám Komerční banka České Budějovice zprostředkuje.

Hodnocení Komerční banky

Jak můžeme předpokládat již díky počtu hvězdiček a doporučení, která si Komerční banka Praha a další pobočky zasloužili, i hodnocení jsou převážně kladná. Začněme možná tedy těmi negativními, kterých opravdu není mnoho. V těch můžeme najít zmínky o horším platovém ohodnocení či zastaralých systémech. Některá hodnocení se samozřejmě zaměřují také na nepříjemné či málo vstřícné kolegy, tomu se ale nejspíš nelze vyhnout v žádné firmě.

Záleží firmě na zaměstnancích. Příspěvky na pojištění, penzijko, snížené úrokové sazby pro zaměstnance, benefity (stravenky, benefit plus,...), profesní rozvoj a růst, spolupráce v týmu.

V rámci kladných hodnocení si zaměstnanci vychvalují především širokou škálu benefitů. Dále jim také vyhovuje přístup nadřízených a množství školení, díky kterým vždy ví, co dělat. Jednou z dalších výhod je pro zaměstnance práce s lidmi, která pro ně není stereotypní.

Raiffeisenbank

Ani Raiffeisenbank si v našem hodnocení nevede vůbec špatně. Dosáhla na 4 hvězdičky z 5 a doporučení má 83%, což je opravdu výborný výsledek. I zde můžeme tedy očekávat především kladné ohlasy z řad zaměstnanců, k tomu se ale ještě dostaneme.

I Raiffeisen bank se stala bankou roku, a to především díky množství služeb, které poskytuje. Kromě soukromého i firemního bankovnictví se můžete v rámci společnosti setkat například i s Raiffeisen stavební spořitelnou nebo investiční společností. Odpovídá tomu i počet zaměstnanců, který dosahuje 3 000 lidí, aby se postarali o chod 130 poboček v České republice. Na co ale tolik zaměstnanců láká?

Je libo firemní školka?

Reiffeisenbank nabízí svým zaměstnancům širokou škálu benefitů, mezi které patří příspěvky na penzijní připojištění, příspěvky na volný čas, stravenky, očkování zdarma anebo dokonce firemní školka. Práci nabízí zájemcům z různých oborů, jako je IT specialista, obchodník, poradce, účetní, HR, bankéř a mnoho dalších. Šanci budovat kariéru dávají také studentům a absolventům, pro které si připravili různé programy, díky kterým získají praktické zkušenosti nejen z oblasti bankovnictví.

Hodnocení Raiffeisen bank

Nyní začneme u hodnocení kladných. Těch je i zde opravdu velké množství, pokud bysme ale měli vybrat ty nejčastější, zaměřují se především na možnost rozvoje a karierního růstu a také škálu benefitů. Za pozitivní považují i fakt, že dává firma šanci i studentům a abolventům bez praxe.

Líbí se mi produkty, které nabízím a rada je prodávám. Dále se mi líbil kolektiv a nadřízení, výběr školení, domluva.

Na druhé straně se ani tady nevyhneme negativním ohlasům. I v Raiffeisenbank by si někteří zaměstnanci přáli o něco vyšší platové ohodnocení, což je v podstatě nejčastějším důvodem pro záporná hodnocení. Setkáváme se také s problémem příliš vysokých nároků, ale to pouze v případě pár jedinců. Přesvědčit se ostatně můžete sami v hodnocení zaměstnavatelů a případně přidat i své vlastní zkušenosti z firmy, ve které pracujete.

A na závěr tu máme bankovní společnost MONETA Money Bank. Ta se sice dostala mezi 10 nejčastěji hodnocených firem na našem portálu, hodnocení ale příliš dobré nenasbírala. To totiž dosahuje pouze 2,5 hvězdiček z 5. Proč tomu tak je jsme se snažili vyčíst právě z jednotlivých hodnocení, která v poslední části shrneme.

MONETA jako první přišla s bezkontaktními platbami a pyšní se tak ambicemi digitálního šampiona. Mimo to si vysloužila také ocenění Mobilní aplikace roku 2017 díky své aplikaci Smart Banka. O klienty se tedy stará opravdu výborně, jak ale pečuje o své zaměstnance?

Staňte se nejen zaměstnanci, ale také dobrovolníky

MONETA je jedinečná tím, že se její zaměstnanci mohou stát zároveň i dobrovolníky a pomáhat spolu s ní seniorům, dětským domovům nebo různým neziskovým organizacím. Zároveň láká nové zaměstnance na přívětivé kolegy, kteří vám rádi poradí, pomůžou a podají pomocnou ruku. Zaměstnanci zde navíc najdou nejen standardní benefity, ale také ty zaměřené na péči o zdraví.

Hodnocení MONETA Money Bank

Po odkrytí nízkého množství hvězdiček pravděpodobně všichni očekáváme i velmi průměrné hodnocení. Tomu napovídá i míra doporučení 38 %. Pojďme tedy začít těmi horšími. Zaměstnanci si často stěžují především na celkový přístup k zaměstnancům. Firma se podle nich snaží co nejlépe zapůsobit na investory, o zaměstnance se ale tolik nezajímá. Na ústupu je podle některých z nich i míra firemních benefitů.

Výplata chodí spolehlivě a včas. Benefity - cafeterie s možností jejich alokace dle vlastní volby je fajn. K tomu pár dní sickdays, týden volna nad zákonný nárok.

Neznamená to ale, že se nenajdou žádná kladná hodnocení. Ta často zmiňují například výplatu, která chodí vždy včas a odpovídá pracovnímu nasazení. Pozitivní je také příjemný kolektiv a pracovní prostředí. Mnoho lidí si chválí také flexibilitu a v některých oborech i možnosti práce z domova.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří