Vyplatí se investice do zlata a zlatých mincí? | VímVíc.cz

Vyplatí se investice do zlata a zlatých mincí?

08. 08. 2022

Jak investovat do zlata bezpečně a kde koupit zlato a zlaté mince bez ohledu na online kurz? Investování pro začátečníky není zcela vhodné. Investice do zlata znamená investici do investičního zlata, které má certifikát a vyražený punc. Investiční zlato je certifikovaný zlatý slitek. S potřebnými informacemi není třeba se bát spoření do zlata, tzv. zlatého spoření. Investice do zlata je alternativou k investicím do pozemků, do kryptoměn či P2P investicím. Jak získat Bitcoin se musí člověk naučit, a podobně je tomu u otázky jak investovat do zlata.

Zlato a zlaté mince

Zlato je měkký drahý kov s chemickou značkou Au. Zlato je odolné vůči korozi a dobře vodí elektricky i tepelně. Díky své měkkosti se ze zlata razily zlaté mince. Od pradávna se zlato používalo jako platidlo, na výrobu šperků a dekorativních předmětů. Zlato je tak měkké, že se dá vyklepat do velmi tenké fólie, která se nanáší například na sochy či dřevěné předměty. Zlato a zlaté fólie plní, díky své chemické odolnosti, ochrannou a estetickou funkci.

Zlato, zlatá fólie

Zlato a zlaté mince byly po několik tisíc let používány jako platidlo. Nejznámější zlatá mince je dukát, zejména na území Evropy, a razí se dodnes. Na Zemi je údajně omezené množství zlata, díky čemuž hodnota zlata neustále roste. Rostoucí hodnota je způsobená právě omezenými zásobami zlata, odolností vůči korozi a díky širokému využití zlata (šperkařství, zubní lékařství, průmysl a finančnictví).

Zlaté mince, investiční zlato a zlaté slitky – zlato jako komodita se skvěle hodí k investování a zhodnocení peněz. Investice do zlata nejsou přežitkem a mají svůj smysl i v dnešní moderní době. Investování do zlata se využívá podobně jako investice do pozemků, nemovitostí, investice do akcií a kryptoměn či jako P2P investice. Člověk si musí nejdříve zjistit základní informace (například jak získat Bitcoin), aby mohl investovat s danou komoditou.

Bankovnictví a zlato

Dříve měla každá banka na světě v trezoru uložené zlato, kterým garantovala hodnotu státní měny. Toto vyjádření hodnoty měny zlatem se nazývá zlatý standard (Gold standard). Zlato sloužilo v bankovnictví ke krytí vydávaných bankovek a ražených mincí. Zlatý standard znemožňoval vydávat nové nekryté bankovky a mince. Zlatý standard udržoval cenovou stabilitu a předcházel zvyšování peněz v oběhu. Prezident USA Franklin D. Roosevelt v roce 1933 zrušil Gold standard a vydal nařízení, kdy každý americký občan musel odevzdat všechno své zlato (pod pokutou 10.000 dolarů či 10 let vězení). Od roku 1971 zlato ztratilo své využití pro krytí peněz.

Investiční zlato a zlaté slitky

Rok 1971 znamenal začátek investování do zlata jako zhodnocení peněz. Investiční zlato je osvobozeno od DPH a výnos, získaný uložením hodnoty zlata, je osvobozený i od daní. Na hodnotu zlata (podobně jako na kryptoměny) nemají přímý vliv vlády, banky ani státy. Cena zlata nepodléhá inflaci a v průběhu času neztrácí svou hodnotu – proto je využíváno pro zlaté spoření i jako investování pro začátečníky, pro které je investice do zlata velmi lákavá. Na investice do zlata se používá investiční zlato, což je specifická forma zlata používaná výhradně pro spoření do zlata a investice (podobně jako cenné papíry).

Investiční zlato má podobu zlatých slitků (hovorově zlatých cihel) a zlatých mincí. Investiční zlato má náležitý certifikát a zlatý slitek je opatřený puncem. Investiční zlato, ať už se jedná o zlaté mince nebo o zlaté cihly, se nekupuje pro sběratelské účely, ale jako forma investice (spoření do zlata). Člověk, který si chce uložit papírové peníze, učiní nákup zlata a dlouhodobě si tím udrží hodnotu investice do zlata. Investování do zlata se jinak říká zlaté spoření.

Zlato, které se využívá pro investiční zlato, je nejvyšší kvality. Je to čisté ryzí zlato, které má 24 karátů. Pro obchodování drahých kovů, drahokamů a pro investování do zlata se používá jako jednotka hmotnosti trojská unce, ve které se obchoduje již od středověku. Trojská unce odpovídá 31,1035 g a nejčastěji se používá zkratka oz. Podle normy, definující zkratky pro jednotlivé měny, se používá X a dále 2 písmena chemické značky drahého kovu (například XAG pro stříbro a XAU pro zlato).

Vyplatí se investice do zlata

Investiční zlato cena a nákup zlata

Nákup zlata, stejně jako nákup kterékoliv jiné komodity, má své výhody i nevýhody. Na otázku ,,vyplatí se investice do zlata" není jednoduchá odpověď. Zlato a investiční zlato si drží svou hodnotu v čase poměrně stabilně. Investiční zlato cena může i přesto krátkodobě kolísat. Pro ochranu majetku před inflací nebo stabilizování majetku slouží nákup zlata opravdu skvěle, podobně jako investice do Bitcoinu a dalších kryptoměn.

U nákupu zlata je potřeba být opatrný s tím, kde koupit investiční zlato. Výběr konkrétního prodejce zlata se nevyplatí podceňovat. Také je nutné počítat s tím, že po nákupu zlata se musí zlaté mince a zlaté slitky bezpečně uložit (například do trezoru). Kvůli bezpečnému uložení a zabezpečení zlatého spoření se obecně navýší investiční zlato cena. Tím však hlavní nevýhody spoření do zlata končí. Investování do zlata při jednorázovém nákupu nevyžaduje další nakupování a prodávání vzhledem k tomu, jaký je online kurz. Po nákupu zlata není ani potřeba neustále sledovat trh a vývoj ceny zlata.

To je příjemná úleva v porovnání s jinými komoditami a jasná odpověď na otázku ,,vyplatí se investice do zlata?". U dlouhodobých investic, ke kterým je investiční zlato primárně vhodné, je však dobré mít přehled o trhu. Je-li investiční zlato cena nízko, je dobré učinit nákup zlata a když je cena zlata vyšší, vyplatí se jej prodat. Pokud někdo nemá čas sledovat vývoj ceny na trhu a neví správně, jak investovat do zlata, může nakupovat zlato pravidelně v malých částkách bez ohledu na aktuální kurz zlata.

Investiční zlato cena se odvíjí podle komoditních trhů, kde se obchoduje se zlatem. S fyzickými zlatými mincemi a zlatými slitky se obchoduje podle okamžité ceny na burze (tzv. realtime spot) či podle budoucího fixingu (investiční zlato cena je vyhlašovaná sdružením obchodníků s drahými kovy). K ceně zlata se připočítává obchodní přirážka, tzv. Premium, a případné výrobní náklady (u zlatých mincí, zlatých slitků a šperků). Investiční zlato cena je jen jedna, liší se však Premium (obchodní přirážka) a výrobní náklady v závislosti na množství investice do zlata.

Kde koupit zlato: Jak investovat do zlata

Před nákupem zlata je dobré nechat si poradit od odborníka ohledně toho, jak investovat do zlata. Odborníci na zlato mají cenné informace a poradí, kde koupit zlato a investiční zlato. Základní informace, jak investovat do zlata, jistě je, že je dobré volit kov určený k investicím, tedy investiční zlato. U zlatých mincí a zlatých slitků se platí i za uměleckou hodnotu.

Dokonce některé bankovní instituce se zabývají investicemi do zlata. Například Komerční banka, MONETA Bank CZ nebo J&T Banka umožňují, kromě cenných papírů, využít jako způsob uložení a zhodnocení peněz investování do zlata. Sjednat schůzku na téma, jak investovat do zlata, je možné na pobočkách bank i přes telefon. Zlaté slitky, které mají 24 karátů, jsou zalité v ochranném obalu. Banka většinou negarantuje zpětný odkup.

Investice do zlata nenabízí pouze MONETA Bank CZ a další uvedené banky. Mezi nejznámější společnosti ve zlatém spoření patří Bessergold. Jedná se o německou firmu, která je na trhu od roku 2009. Bessergold obchoduje se zlatem, se stříbrem, platinou a dalšími drahými kovy. Nabízí zlaté mince, zlaté slitky, stříbrné mince, stříbrné slitky a jiné podoby kovů vhodných k investování. Nákup zlata na Bessergold se provádí online nebo hotově na pobočce v Praze.

Existuje několik zdrojů, kde koupit zlato a jiné drahé kovy. Na internetu jsou desítky e-shopů a webových stránek, kde koupit investiční zlato. Uvedeme pouze pár webových stránek, kde koupit investiční zlato, stříbro, platinu či paladium:

  • Nakup-zlata.cz
  • Zlatak.cz
  • Goldengate.cz
  • Ceskamincovna.cz

Nákup zlata je možné učinit i na pobočkách, které poskytují spoření do zlata. Investování do zlata a dalších kovů, určených k uložení peněz, s sebou přináší ochranu před inflací. Pokud má některý budoucí investor pochybnosti, více informací může poskytnout investice do zlata diskuze.

Investice do zlata diskuze

Vyplatí se investice do zlata nebo je to ztráta peněz? Člověk, který se rozhodne pro zlaté spoření, může mít několik důvodů, proč tak činí. Investice do zlata je svým způsobem zábava a je příjemné mít doma či na jiném bezpečném místě zlaté slitky a zlaté mince. Obavy z ekonomické situace, vysoké inflace či strach z devalvace měny může být důvodem investování do zlata. Investice do zlata diskuze upozorňují na obezřetnost při nákupu zlata. Kupovat by se mělo pouze certifikované zlato od prověřených prodejců. Investice do zlata diskuze shrnují největší klady a zápory spoření do zlata či radí, kde koupit zlato. Po zjištění potřebných informací bude i začátečník vědět, jak investovat do zlata.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření Peníze Zábava a volný čas Návody