Jak na rekvalifikace a rekvalifikační kurzy? | VímVíc.cz

Jak na rekvalifikace a rekvalifikační kurzy?

02. 05. 2019

Co je to rekvalifikace a co jsou to rekvalifikační kurzy? Kdo se jich může zúčastnit a kdo platí? V současnosti se kvůli rychle měnícímu prostředí, robotizaci a automatizaci rekvalifikační kurzy mohou hodit ve všech oborech každému zaměstnanci. Proč by se měly hodit zrovna vám?

Co je to rekvalifikace

Dostali jste výpověď z pracovního poměru? Hledáte v současné době zaměstnání nebo se o nějaké ucházíte? Přemýšlíte už nějakou chvilku, že byste rádi získali nové kvalifikace nebo si rozšířili ty stávající? Pak jsou pro vás rekvalifikační kurzy jako na míru stvořené.

Proč? Protože rekvalifikováním lze získat nové teoretické a praktické dovednosti, které můžete později využít ve vašem kariérním životě. Jedná se o formu profesního vzdělávání, která může radikálně změnit vaši životní dráhu.

Díky rekvalifikaci získáte nové teoretické a praktické dovednosti. Ty se vám budou hodit v profesním životě.

Proč rekvalifikace?

Jak na rekvalifikace a rekvalifikační kurzy?

Pokud stojíte o to, aby o vás byl na trhu práce zájem, pak je potřeba jednou za čas přistoupit ke změně nebo rozšíření stávající kvalifikace a k případnému udržování či obnovování. Právě tak je charakterizována rekvalifikace, která je potřeba téměř v každé profesi. Obory se totiž mění a vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí. Rychleji než kdykoliv dřív.

Ti, kteří dlouho nemohou najít práci, v sobě mohou na rekvalifikačních kurzech probudit sebedůvěru a zvýšit si sebevědomí. Na pracovním pohovoru se jim pak bude dařit mnohem lépe. Další výhodou je bezesporu poznání pozoruhodných lidí či výměna zkušeností. Dle statistik úřadu práce se navíc více než 60 % uchazečů o zaměstnání evidovaných na úřadu práce, kteří úspěšně absolvovali rekvalifikační kurz, uchytilo na pracovním trhu.

Rekvalifikace je charakterizována jako změna nebo rozšíření stávající kvalifikace. Tu je dobré si udržovat a obnovovat.

Co jsou to rekvalifikační kurzy

Ti, kteří stojí o získání nové kvalifikace a nemohou si dovolit navštěvovat placené kurzy, se mohou naplno ponořit do vzdělávacích kurzů zabezpečovaných úřadem práce. Rekvalifikační kurzy pořádají vzdělávací instituce s akreditací od MŠMT ČR, přičemž jsou součástí aktivní politiky zaměstnanosti. Stát jejich pomocí omezuje nezaměstnanost a podporuje rovnováhu práce ve státě.

Rekvalifikační kurzy bývají zpravidla zakončeny řádnou zkouškou. Ti, kteří splní veškeré požadavky získají osvědčení o rekvalifikaci s neomezenou platností. Tento dokument by si každý účastník měl dobře střežit, protože ho uznávají řady podniků nejen v České republice, ale i v okolních státech.

Rekvalifikační kurzy jsou součástí aktivní politiky zaměstnanosti podporující rovnováhu práce ve státě.

Kdo se může zúčastnit

Tyto kurzy navštěvují primárně osoby, jež jsou v oboru úplnými začátečníky. Lidé, kteří se do kurzu zapíší, touží po získání teoretických i praktických znalostí, které mohou v budoucnu využít pro výkon zaměstnání. Pravdou ale je, že je často navštěvují, kromě úplných začátečníků, i ti, kteří si chtějí rozšířit stávající dovednosti. Takové osoby vysílá na rekvalifikační kurzy zpravidla zaměstnavatel požadující obnovení kvalifikace nebo získání znalostí pro přípravu na změnu dosavadní profesní orientace.

Dále se jich mohou zúčastnit také nezaměstnaní sledující současné nabídky práce. Domnívat se, že díky rekvalifikaci získají nové pracovní místo, je bezesporu racionální myšlení. Typickými účastníky rekvalifikačních kurzů jsou ale i maminky po mateřské dovolené ještě před tím, než se opět zapojí do pracovního procesu.

Kurzu se mohou zúčastnit nezaměstnaní, začátečníci, ti, kteří si chtějí rozšířit stávající dovednosti či maminky na mateřské dovolené.

Kdo platí? Nezaměstnaní se nemusí bát!

Nezaměstnaní si většinou nemohou placené rekvalifikační kurzy dovolit. Nemusí ale zoufat! Evidovaní uchazeči o zaměstnání mohou požádat o kurz zabezpečovaný úřadem práce. Jedinou nevýhodou je snad to, že záleží pouze na pracovníkovi daného úřadu, zda bude uchazeči v konečném důsledku kurz poskytnut.

Pokud úřad práce rekvalifikační kurz uchazeči o zaměstnání přidělí, hradí mu nejen kurzovné, ale i veškeré náklady spojené s rekvalifikací, jako dopravu, ubytování atd. Ve zvláštních případech (například nedokončení kurzu) může ÚP vymáhat náklady zpět.

Pokud bude uchazeči evidovanému na úřadu práce kurz přidělen, bude mu uhrazeno nejen kurzovné, ale i veškeré náklady spojené s rekvalifikací.

O některé profese je nebývalý zájem

Zkušené a šikovné elektrikáře, truhláře a automechaniky shánějí společnosti neustále. Zájem je také například o pracovníky v oboru účetnictví nebo pracovité a komunikativní kuchaře. Vzhledem k tomu, jakým směrem se vyvíjí celá společnost, najdou v současnosti i budoucnosti uplatnění také lidé pracující v IT.

Na všechny výše zmíněné pozice je možné se rekvalifikovat. V některých případech stačí základní vzdělání, v jiných je potřeba disponovat určitými osvědčeními a potvrzeními. Rekvalifikační kurzy mohou trvat několik málo nebo i stovek hodin. Ti, kteří je chtějí absolvovat a nadále navštěvovat zaměstnání, mohou hledat kurzy probíhající jednou týdně.

Rekvalifikačních kurzů mohou využít elektrikáři, truhláři, automechanici, kuchaři, nebo také účetní a zaměstnanci v oboru IT.

Rekvalifikační kurzy jsou opravdu pro každého

Stále máte dojem, že se rekvalifikačních kurzů nikdy nebudete muset zúčastnit a že se vás netýkají? Pak byste měli vzít v potaz studii oxfordských vědců, kteří přišli se závěrem, že za 40 let zanikne kvůli všudypřítomné automatizaci a robotizaci více než polovina profesí.

Mezi nejvíce ohrožené profese patří například pracovníci telemarketingu, likvidátoři pojistných událostí, realitní makléři či sekretářky.

Do 40 let má zaniknout více než polovina profesí a proto je potřeba držet krok s dobou.

Jak na rekvalifikace

Ať už chcete být elektrikářem nebo chcete umět psát všemi deseti, přinášíme vám jednoduchý návod jak na rekvalifikace, abyste v budoucnu našli na trhu práce uplatnění. Jaké otázky byste si měli položit?

  • Kolik se může zúčastnit lidí?
  • Kolik vyučovacích hodin kurz obsahuje?
  • Kde výuka probíhá?
  • Obdržíte studijní materiály?
  • Zvládnete vše se současnými povinnostmi?

Ještě před tím, než se někam zapíšete, zodpovězte si veškeré otázky a přečtěte si veřejně dostupná hodnocení. Zajímejte se o to, jak k vám vzdělávací instituce bude přistupovat a nebojte se je kontaktovat s doplňujícími otázkami. Přeci jen jde o vaši kariéru!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře