Psaní všemi deseti | Ulehčí Vám život! | VímVíc.cz

Psaní všemi deseti prsty | Ulehčí Vám život!

15. 09. 2017

Psaní všemi deseti je základní schopností každého člověka vykonávajícího práci na počítači. Sedíte na přednášce a chcete si stihnout zapsat na vašem notebooku či tabletu vše, co vám vyučující v rychlém tempu vykládá? A nebo jste úředník, jste často zaneprázdněný a dlouhé psaní na počítači vás zbytečně zdržuje od mnohem více důležitých úkolů? Či se jen prostě chcete zlepšit v psaní všemi deseti na počítači, ať už to má jakýkoli jiný důvod?

Psaní všemi deseti

Psaní všemi deseti prsty jako základ pro kancelářské profese

Neváhejte a začtěte se do řádků níže. Dozvíte se v nich totiž rady, jak se efektivně naučit psát všemi deseti prsty, proč je to vlastně dobré, tipy na vhodné nástroje a aplikace, které vám v tom pomohou, či na další užitečné zdroje a k tomu všemu ještě zajímavosti o psaní. V budoucnosti se nejspíše mnohé úkony budou ovládat hlasem, ovšem v současné době je periferie jménem klávesnice nejúčinějším nástrojem na přenesení myšlenek do počítače.

"Stačí ti pouhých 15 minut denně a už za jeden měsíc budeš umět psát všemi 10, jak když klávesou stiskne!" Psanihrave.cz

Výhody psaní všemi deseti

Mezi výhody patří nejen zmiňovaný ušetřený čas, ale také zdraví. Rychlým a správným psaním totiž pomůžete svým očím, kloubům i celkové energii. Tu pak věnujte raději svým koníčkům. A aby výhod nebylo málo, schopnost psaní všemi deseti vám pomůže i v oblasti kariéry - pokud práci hledáte, můžete si to zapsat do životopisu, a pokud už ji máte, můžete oslňovat kolegy a nebo třeba šéfa. Počet úhozů a rychlost psaní je při psaní všemi deseti prsty až dvojnásobná.

Psaní 1 - 4 prsty: cca 150 úhozů/min.

Psaní 10 prsty: cca 300 úhozů/min.

Správné návyky jsou při psaní deseti prsty velice důležité především v začátcích. Podívejte se, kde máte mít jaký prst, jaké je základní rozložení a jaké písmenko je obsluhováno určitým prstem. Pokud získáte v úvodu špatný návyk a budete obsluhovat písmenka špatným prstem, tak Vám to v určité fázi začne dělat problémy a následně se již nemusíte dále rozvíjet.

Zaměstnanci píšící všemi deseti jsou až třikrát rychlejší a efektivnější než kolegové, kteří tuto schopnost nemají.

Není tak divu, že kvalitní HR oddělení vždy zaměstnance aspirujícího na administrativní pozici důkladně prověří v praktické práci na PC. Efektivní zaměstnanec je zvyklý psát všemi deseti prsty a používat dva monitory, kdy na jednom monitoru má vzor a na druhý píše.

Jak na to? Začínáme s psaním všemi deseti

Nejprve si vytvořte vhodné podmínky - myslete na to, že horní končetiny by při položení prstů na klávesnici měly svírat pravý úhel, horní okraj monitoru by měl být ve stejné výšce, jako vaše oči, a pokud pracujete na počítači večer chvíli před dobou spánku, pak je dobré ztlumit si jas.

Pokud se učíte pomocí počítačového programu, snažte se nekoukat na vlastní klávesnici, ale na tu virtuální na monitoru. Začínejte hezky pomalu, nesnažte se být rychlí a zbrklí. Při psaní všemi deseti je extrémně důležitý správný prstoklad a vhodná klávesnice. Pokud máte starou klávesnici se špatným rozložením kláves, tak jí rychle zahoďte. Jen vás naučí špatné návyky, kterých se budete pracně zbavovat. Čím dříve si získáte správné návyky psaní, tím větší máte šanci psát opravdu velmi rychle a přirozeně. Nebojte se investovat do nové klávesnice a přes ni si klidně vyrobte do začátku kryt z papírové krabice, aby Vás to nesvádělo dívat se podvědomě na klávesnici.

Vymezte si také čas na pravidelné procvičování.

Většina online nástrojů začíná procvičováním písmen umístěným uprostřed klávesnice, tedy f, j, k a d. Nejprve se věnujete pouze jednomu písmenu, poté začnete kombinovat písmena dvě a nakonec všechny čtyři v nahodilém pořadí. Tím získáte správné pohybové vzorce. Jako poslední se obvykle procvičuje psaní interpunkčních znamének a číslic 0-9.

"Pamatujte si, že vědět, kde se jednotlivá písmenka nacházejí ještě neznamená, že Vám psaní okamžitě půjde rychle. Nejprve si Vaše prsty musí vytvořit správné pohybové vzorce, nebo tzv. "svalovou pohybovou paměť" míst, kde se každá specifická klávesa nachází, a to bez myšlení na ni nebo dívání se na klávesnici." Typingstudy.com
Proč je dobré umět psát všemi deseti

Jaké nástroje při rozvoji psaní všemi deseti pomohou?

1. Nedatluj.cz

Internetová stránka, která nabízí hned 3 úrovně výuky psaní všemi deseti. Abyste mohli přejít do další úrovně, je nezbytné provést cvičení jen s velmi málo chybami. Pokud jste přihlášení, zaznamenávají se také vaše pokroky a statistiky, kde nejvíce chybujete. A pokud už psát všemi deseti umíte, můžete vyzkoušet test, který to snadno ověří.

2. Psaní Hravě

Kreativní internetová stránka, která vás naučí psát všemi deseti pomocí jednoduchých a zábavných online her. Takže vlastně skoro ani nepoznáte, že se během hraní učíte. A pokud jste soutěživí a snažíte se vyhrát za každou cenu - tím spíše se v psaní všemi deseti zlepšíte. Stránka obsahuje také zajímavé informace a reference studentů.

3. Psaní všemi deseti

Internetová stránka, která poskytuje také teorii psaní všemi deseti. Vyčtete z ní úvodní zásady při psaní, zobrazení správného prstokladu či osobní zkušenost autorky textu. Stránka obsahuje i samotné cvičení v 17 lekcích.

4. Cesky-jazyk.okhelp.cz

Internetová stránka nabízející 40 lekcí, během kterých vás čeká výsledné hodnocení podle hodností jako na vojně. V závěru se tak stanete armádním generálem v psaní všemi deseti.

5. All Ten Fingers

Výukový software v češtině, který je vhodný pro operační systém Windows 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, W7, W8 a W10. Nabízí hned několik programů k procvičení. Doplňkem je i psaní německého a anglického textu.

Chcete vědět více o správném a rychlém psaní?

Další informace naleznete na např. na stránkách Psanihrave.cz, Psani-deseti.cz nebo na Technet.idnes.cz.

"Žák, který začne psát text na klávesnici počítače metodou "kdo hledá, ten najde", tj. dvěma nebo čtyřmi prsty, vytvoří si špatný návyk, který se v budoucnu bude velmi těžko přeučovat. Pravděpodobně bude psát dvěma prsty celý život a stane se z něj málo efektivní pracovník." PhDr. Olga Kuldová

Naučte se psát všemi deseti pohodlně z domova či kanceláře a nebo využijte čas během cestování a procvičujte třeba během jízdy v tramvaji. Za pár dní se už budete těšit z efektivního rychlého psaní. Není proto moudré začít už dnes?

Tip: Chcete se psaní všemi deseti naučit na novém počítači? Pořiďte si ho levně na CZC.cz. Výhodnou cenu vám zajistí CZC slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře