Jak na teambuilding aneb čeho se na firemní akci vyvarovat | VímVíc.cz

Jak na teambuilding aneb čeho se na firemní akci vyvarovat

09. 10. 2018

Teambuildingy jsou vesměs mezi zaměstnanci oblíbené. Jak se ale přesto vyhnout otráveným účastníkům a co může udělat firemní akci nezapomenutelnou, když její výběr padne na vás? Také o tom, čeho se raději na firemní akci vyvarovat, abyste se druhý den nemuseli bát přijít do práce, se dočtete níže.

Jak na teambuilding aneb čeho se na firemní akci vyvarovat

Pracovní kolektiv jako důležitá součást života

V práci prostě často trávíme, ať už chceme či nikoliv, větší množství času, než třeba s rodinou. I proto je fungující kolektiv a dobrá atmosféra v práci důležitým aspektem v zaměstnání, někdy dokonce právem označovaný za nabízený firemní benefit. I když jsou finanční prostředky silným motivátorem, lze je označit spíše za krátkodobý motivační nástroj.

To, proč se často rozhodneme v zaměstnání setrvat, je právě dobrý kolektiv. Zaměstnavatelé jsou si toho vědomi a v době vysoké míry fluktuace se uchylují k budování fungujících pracovních týmů. Jednou z možností je oblíbený team building. Nepřeberné množství aktivit umožňuje najít správný druh pro každého člena týmu. Jeho prvotní účel je jasný: zlepšit společenské vztahy.

Fungujícího kolektivu si zaměstnanci velmi váží. Ne nadarmo je považován za důležitý firemní benefit. Teambuilding může zlepšit vztahy v týmu.

Teambuilding toho může přinést mnohem více

Správný manažer navíc z teambuildingové akce může získat mnohem více. Kromě budování mezilidských vztahů může dokonce odhalit a určit problémy, které ve skupině panují a v budoucnu se zjištěními pracovat. I to je důvodem, proč se často teambuilding nepoužívá pouze v běžných společnostech, ale také v profesionálních sportovních týmech, ve školách, ale i mezi vojenskými útvary a leteckými posádkami.

Teambuilding je dokonce považován za jednu z nejúčinnějších aktivit vedoucích k zlepšení výkonnosti organizace. Produktivita v pracovních kolektivech může při správně fungujícím týmu vzrůst. Takový kolektiv lze získat i pomocí těchto aktivit. Analýzy dokonce potvrzují pozitivní vliv na chování jednotlivců uvnitř týmu.

Šéf dokáže s výsledky teambuildingu pracovat i po jeho skončení. Někdy dokonce odhalí a určí problémy, které je dobré v týmu řešit.

Na firemní akci je ideální čas

V Čechách už nás neobtěžují vysoké teploty, stále je ale hezké počasí. Lépe řečeno ideální čas pro uspořádání teambuildingu. Přílišné vedro může být při sportovních či herních aktivitách na obtíž, naopak chápeme, že vychlazený půllitr na letní zahrádce naopak může bodnout. Právě alkohol ale může vést k fatálním následkům, které mohou vzniknout nejen z vánočního večírku.

Existují činnosti, kterým je dobré se na firemních akcích vyvarovat. Je lepší se trochu hlídat, než mít z ostudy kabát a bát se další dny v práci pozdravit kolegy i šéfa.

Při výběru druhu firemní akce zvažte také současné počasí. To může hrát důležitou roli. Běhat za míčem ve třicítkách nebo naopak v mrazech nemusí každého uspokojit.

Pokud je výběr aktivit na vás

Padla karta s výběrem aktivity týmového rozvoje tentokrát na vás? V první řadě přemýšlejte nad tím, co by se vašim kolegům nemuselo líbit. Pokuste se vyhnout teambuildingu po práci, ve volném čase zaměstnanců. Je vždy dobré se utužování vztahů věnovat v rámci pracovní doby, kolegové jinak mohou být na akci rozmrzelí.

Je celkem jedno, co za jejich špatnou náladou stojí. Partnerovi se nutně nemusí líbit, že protějšek se v práci zdrží déle. Nebo prostě trávení s kolegy ve volném čase nemusí každému vyhovovat. Není pak nic kontraproduktivnějšího, než otrávení účastníci teambuildingu.

Je lepší utužovat vztahy v týmu během pracovní doby. Ve svém volném čase mají zaměstnanci jiné plány, nebo se musí věnovat rodině.

Myslete na své kolegy

Při plánování teambuildingu je také dobré zvážit, jaké typy osobností v týmu převažují. Jsou to spíše introverti nebo extroverti? Mají rádi sport, nebo raději posedí u dobrého jídla a sklenky vína? Zvažte vše. Pokud o sobě kolegové neradi před ostatními mluví, vyhněte se hrám, které mohou k této nepříjemné situaci vést. Nadmíra kompetitivních aktivit také nedělá dobrotu. Lidé by se při takových hrách a aktivitách měli spíše bavit, nikoliv mezi sebou soutěžit.

Jestliže navíc chcete, aby se teambuildingu zúčastnil opravdu celý tým, upřednostněte osobní pozvání nad rozesíláním emailů. Každému sdělte, jak firemní akce bude vypadat, jestli s tím souhlasí a že budete nadmíru potěšeni, když se tam objeví. Dobré vztahy v pracovním kolektivu jsou pro vás totiž nadmíru důležité, nebo snad ne?

Myslete na veškeré kolegy, kteří se teambuildingu zúčastní. Vyhněte se soutěžním aktivitám a hrám, které by zaměstnance mohli otrávit.

Alfou a omegou je alkohol

Na opatrnost před alkoholem vás sice upozorní každý článek týkající se podobného tématu, ale ruku na srdce… vážně jste na teambuildingu nikdy nepotkali kolegu, který to s alkoholem přepískl? I když je alkohol povolen a někdy dokonce podporován (jeho nabídka je zdarma), všeho s mírou. Pokud víte, že se po dvou skleničkách vína neudržíte a budete s konzumací alkoholu pokračovat, raději zůstaňte u džusu. Kolegům třeba řekněte, že máte další den vyšetření u doktora.

Pokud si vás do nynějška kolegové a podřízení či šéf vážili, nestřídmá konzumace alkoholu může vše změnit. Jednou poškozená reputace se velmi těžko napravuje a v očích ostatních můžete navždy vypadat jako ten, kdo to na firemní akci přehnal.

Alkohol může způsobit, že si vás kolegové, podřízení i šéf přestane vážit. Pokud víte, že máte se střídmou konzumací alkoholu problém, raději se mu vyhněte úplně.

Ahoj Jardo! Tomu se vyhněte…

Tykání v práci může opravdu vést k uvolněné atmosféře. Tykání na teambuildingu vynucené alkoholem může naopak vést k problémům. Ať už firemní kultura ve společnosti dovoluje či nařizuje tykání v práci, dejte si pozor na to, abyste si na firemní akci nepotykali s někým, s kým by vám tykání v práci mohlo být nepříjemné.

Nutně to nemusí být nepříjemné, ale také nevhodné. Jestliže se posilněni alkoholem rozhodnete tykat šéfovi či o třicet let starší kolegyni, až si vzpomenete, co se na teambuildingu vlastně dělo, budete se stydět.

Pozor na nabídku tykání, která vznikne kvůli konzumaci alkoholu. Některé nabídky tykání (šéfovi či starším kolegům) mohou být nevhodné.

A teď už jen zábava

Pokud se povede uspořádat teambuilding, který je přímo stvořený pro konkrétní pracovní kolektiv a vy navíc poslechnete veškeré naše rady, nezbývá, než si firemní akci užít. Pokud se vám vyloženě něco nelíbí, organizátorovi to slušně oznamte.

Akci můžete navíc využít i k tomu, že šéfovi sdělíte, co vás zrovna trápí. Všeho ale s mírou a vyhněte se také drbům. Správný manažer si je vědom toho, že se jedná o neformální akci, která by měla vést k vyslechnutí kolegů a podřízených. Co víc, šéf možná díky vaší radě může předejít odchodu cenných zaměstnanců. A o ty je v dnešní době nouze, nebo snad ne?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR