10 tipů, jak vylepšit svou prezentaci s doprovodem počítače | VímVíc.cz

10 tipů, jak vylepšit svou prezentaci s doprovodem počítače

29. 10. 2017

Snad každý z nás bude muset dříve či později vystupovat před veřejností. A mnozí k tomu použijí doprovodnou prezentaci spuštěnou z počítače. Snadno se ovšem můžeme dopustit chyb, které výrazně zhorší výsledný dojem na diváky. Lektor řečnických kurzů Petr Jasinski vytvořil tzv. desatero pro prezentování z počítače.

10 tipů, jak vylepšit svou prezentaci s doprovodem počítače

1. Zvažte, zda vůbec prezentaci použít

Pokud zvolíte formu prezentace, musíte si uvědomit fakt, že pozornost diváků se dělí na 2 objekty - na řečníka a na prezentaci. Velmi často se prezentace používá jen proto, “aby tam něco bylo”. Nebo proto, “že to tak dělají všichni”, přičemž obsahem prezentace jsou poté jen slova a body, které řečník sám říká. A tak by to být nemělo.

2. Prezentace není nápovědou pro řečníka

Podle Petra Jasinského není nic horšího než řečník, který publiku čte pouze to, co má na obrazovce. Či ten, který další nový snímek uvádí slovy: "Tak co tam máme dál?" Pokud potřebujete nápovědu, připravte si papír s poznámkami a svou řeč si dopředu pořádně nacvičte.

Připravte si papír s poznámkami a svou řeč si dopředu pořádně nacvičte

3. Neustále musíte vidět, co je na projektoru, bez otáčení se zády k publiku

Jakmile připojíte notebook k projektoru, nastavte si duplikování obrazu a svůj notebook otočte tak, aby byl čelem k vám a zády k publiku. Pokud nemáte k dispozici stůl či řečnický pultík, poslouží židle. V nouzi je možné jej položit i na zem.

4. Dopředu si ověřte typ a délku kabelu

Existuje celá řada různých konektorů a může se snadno stát, že přijedete někam prezentovat a zjistíte, že tam svůj notebook nepřipojíte. A nebo že kabel na místě je tak krátký, že na svůj notebook neuvidíte a nemůžete ho ovládat. To je průšvih.

5. Pro jistotu mějte svou prezentaci i na USB

Pokud dojde k poruše nebo dokonce ztrátě vašeho počítače, může se problém vyřešit tím, že vám počítač půjčí někdo jiný. Musíte mít ovšem co prezentovat. Soubor si kvůli případné nekompatibilitě raději ukládejte i jako staršího verzi PPT a jako PDF.

6. Používejte "Presenter mód"

V PowerPointu, ale i v jiných programech, lze v okamžiku připojení na projektor použít tzv. Presenter mode, který řečníkovi velmi pomáhá. Ukazuje mu totiž na obrazovce časomíru, poznámky a následující slide. V obraze pro diváky se nic takového nezobrazí.

Pro aktivaci Presenter modu je nutné nastavit obrazovku na počítači do režimu tzv. Rozšířené plochy, kdy projektor a primární displej počítače nejsou duplikáty, ale dvě obrazovky vedle sebe, a myší lze přejíždět z jedné na druhou. Poté se dá v PowerPointu nastavit, která bude hlavní a která pro řečníka.Tento krok je velmi důležité si vyzkoušet dopředu.​

Presenter mód řečníkovi ukazuje na obrazovce časomíru, poznámky a následující slide.

7. Pozor na širokoúhlý formát prezentace

Moderní notebooky a počítače mají obvykle širokoúhlý formát, většina projektorů jej ovšem nemá. Formát prezentace se dá v PowerPointu nastavit už při jejím vytváření, zvolte vždy formát 4:3 (formát většiny projektorů).

8. Nepochodujte od diváků k počítači a zpět

Pro vyřešení tohoto problému je vhodný dálkový ovladač či bezdrátová myš. Pokud nemáte ani jedno k dispozici, domluvte se s někým dopředu, aby vám slidy posouval. Impulsem může být nenápadné kývnutí hlavy nebo ukázání prstem. Vypadá to rozhodně lépe než přecházení k počítači a zpátky.

9. Nepromítejte zbytečnosti

Prezentace by měla doplňovat to, o čem hovoříte, pomocí obrázků, grafů, tabulek apod. Nikdy do prezentace nevkládejte text, který říkáte! Abyste upoutali pozornost diváka, zhasínejte v průběhu projekci a nebo ji proložte černými slidy. Pamatujte, že pozornost by měla směřovat zejména k vám.

10. Nemluvte, když si prezentaci teprve připravujete

Pamatujte, že na to, abyste udělali dobrý dojem, máte jen 30 sekund. Proto s řečněním vyčkejte, dokud nebudete mít vše přichystané. Je lepší, aby diváci chvíli počkali, než abyste k nim začali hovořit při přípravě vaší prezentace. Hodně štěstí s prezentací!

Na vytvoření dobrého dojmu máte jen 30 sekund.

O lektorovi:

Petr Jasinski je dlouholetý školitel a poradce v oblasti komunikace a prezentování. Pomohl již stovkám lidí rozvinout své schopnosti, umět se vyjádřit a žít spokojenější život. Svými kurzy pomáhá lidem z firem jako je Microsoft, Kooperativa, ReMax, eBay a mnoha dalších.

A pokud vás zajímá, jak se stát skvělým řečníkem, vyzkoušejte kurz Petra Jasinského Zbav se trémy a začni mluvit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry