Vysoká zaměstnanost způsobuje boj o pracovníky | VímVíc.cz

Vysoká zaměstnanost způsobuje boj o pracovníky

22. 02. 2018

Nízká nezaměstnanost v ČR bude do budoucna dál klesat a mnoho benefitů pro zaměstnance tak bude ještě zajímavějších. Firmy budou nuceny zvyšovat mzdy, nabídnout něco navíc, a najde se i více míst pro cizince.

Vysoká zaměstnanost způsobuje boj o pracovníky

Nezaměstnanost: Pracovníci budou chybět

Ve spojitosti s čím dál lepší ekonomickou situací se mění i míra nezaměstnanosti. Většina personalistů se shoduje na tom, že trh práce v roce 2018 bude znamenat zejména boj o pracovníky. Firmy budou nuceny lákat zaměstnance na zajímavé benefity, přátelskou firemní kulturu anebo na skutečně motivující finanční ohodnocení. Potenciální zaměstnanci totiž budou chybět díky nízké míře nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost klesá, lidi chybí a firmy se budou muset snažit, aby si kvalitní zaměstnance udržely.

Klesající nezaměstnanost v ČR

Do budoucna můžeme počítat s tím, že zaměstnanost ještě poklesne. Naopak se ale zvýší počet pracovních míst. Problémem českého pracovního trhu je ale skutečnost, že sice roste nabídka práce, ale spoustu pracovních pozic lidé nechtějí dělat. Další problém je to, že mnoho lidí v Česku musí přijmout i takovou pracovní nabídku, která je velmi podřadná a navíc za málo peněz.

Firmy budou muset přidávat, aby nešli zaměstnanci jinam

Firmy na tuto situaci ale budou muset reagovat. Vzhledem k tomu, že množství pracovních míst bude přibývat, ale lidí v produktivním věku tolik ne, firmy mezi sebou povedou o zaměstnance boj. A vzhledem k tomu, že pro zaměstnance je v naprosté většině případů důležitá výše mzdy, budou muset firmy přidávat. Bonusy a odměny totiž zaměstnanci tolik neoceňují.

Lidé více, než bonusy, oceňují vyšší mzdu.

V roce 2018 se nejvíce očekává růst mezd:

  • ve výrobě
  • v logistice
  • v maloobchodě

A naopak nejméně by mzdy měly růst v:

  • top managementu

Minimální mzda a zaručená mzda

Minimální mzda je pro tento rok 12 200 Kč, navýšila se o téměř 11 %. To se odrazí i v zaručené mzdě, která také poroste. Pravdou také je, že spousta firem už přidávala v minulém roce. A to z plánovaných 3 % někdy až o 15 %. Některé z nich jsou tedy pro tento rok finančně vyčerpané. Stále je ovšem vidět rostoucí trend toho, že si firmy svých zaměstnanců začínají čím dál víc vážit.

Benefity: Firmy je budou stavět více na míru

Trendem na trhu práce do budoucna, bude individuální přístup k benefitům a celkovému odměňování zaměstnanců. Firmy se totiž budou snažit snížit výměnu zaměstnanců a budou usilovat o to, udržet si kvalitní a zkušené zaměstnance. Udělat tak můžou například formou více dnů dovolené anebo 13. nebo 14. platu. Benefity se ovšem velmi liší v závislosti na profesích i na odvětví.

Cizinci a práce v Česku

Personalisté popisují jako problém složitou byrokracii, která komplikuje nábor kvalifikované síly ze zahraničí. Díky tomu cizince firmy volí až ve chvíli, kdy už není jiná možnost. Tlak ovšem bude nadále stoupat, protože při nedostatku pracovní síly z České republiky bude třeba sáhnout do pracovníků ze zahraničí. Přečtěte si více o zaměstnávání cizinců.

Přátelská firemní kultura je základ

Poslední, ale neméně důležitá věc, na které budou muset firmy nadále pracovat, je kvalitní firemní kultura. Firmy se budou muset snažit budovat si dobrou pověst, která jim přivede třeba i takové uchazeče, kteří by normálně práci nehledali. Snažte se nad firemní kulturou přemýšlet jednoduše jako nad dalším nástrojem marketingu a brand managementu.

Pro více informací a také proto, aby vám už žádný zajímavý pracovní tip, online kurz nebo pracovní nabídka neunikly, sledujte portál VímVíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR