Výše platu: Jak se zachovat, pokud vám zaměstnavatel nechce přidat? | VímVíc.cz

Výše platu: Jak se zachovat, pokud vám zaměstnavatel nechce přidat?

17. 08. 2018

Průměrná mzda v ČR každý měsíc roste. Máte dojem, že nejste dostatečně oceněni i přesto, že všem ve vašem okolí se platy zvyšují? Jak si říct o zvýšení platu a co dělat, pokud vám zaměstnavatel nechce přidat, se dočtete níže.

Výše platu: Jak se zachovat, pokud vám zaměstnavatel nechce přidat?

Průměrná mzda v ČR poslední měsíce roste

Ať už se jedná o přijímací pohovor nebo o “běžný” pracovní den, ve kterém si chcete říct o zvýšení platu, nikdy to není jednoduché. Rozhodnutí a samotná vámi z úst vynesená žádost je většinou provázena stresem. A to i přesto, že plat patří mezi jeden z nejsilnějších motivátorů.

Kdy jindy si navíc říci o více peněz než v posledních měsících, kdy průměrná mzda v České republice poprvé v historii skoro atakovala hranici 32 tisíc korun. Není tajemstvím, že česká ekonomika je v silné kondici, na úřadech práce je evidováno méně zájemců o práci než počet inzerovaných míst a zaměstnavatelé shánějí zaměstnance všude, kde se dá. Mezi nezaměstnanými, maminkami na mateřské dovolené, cizinci či vězni.

Průměrná mzda se dotýká hranice 32 tisíc korun. Kdy jindy žádat o zvýšení platu.

Platy se zvyšují téměř všude

Nárůst průměrné mzdy doprovází také zvýšení platů státním zaměstnancům, kteří mnohdy dostávají nižší platy než prodavači či pokladní. Zaměstnavatelé mají nouzi o kvalitní zaměstnance. Řeší také problematiku toho, jak si takové zaměstnance udržet. Není to snad dokonalé načasování konečně se odhodlat k tomu, aby vám bylo dle zásluh přidáno?

Platy se zvyšují téměř všude, výjimkou nejsou ani státní zaměstnanci.

Jak si říct o zvýšení platu

Před samotnou žádostí, ať už na přijímacím pohovoru nebo například při zpětné vazbě od vašeho nadřízeného týkající se vaší práce, si promyslete, jak by měla měsíční výše platu vypadat. Buďte realisté a vezměte v potaz vše, od čeho se zvýšení platů odvíjí.

Jste dlouho nezaměstnaní nebo vaše praxe za několik posledních let nabyla nevídaných rozměrů? Jste profesionálem v oboru nebo se ucházíte o juniornější pozice? Budete vykonávat administrativní nebo manažerskou, či dokonce ředitelskou pozici? Vámi požadované zvýšení platu musí být v první řadě reálné. Zeptejte se svých známých, jaké jsou na podobných pozicích platy anebo si udělejte alespoň přibližnou rešerši na internetu.

Pokud za vámi stojí konkrétní výsledky, zmiňte je! Ať už je to vaše schopnost proaktivity, skupinové práce, vysoká produktivita, či splnění veškerých úkolů v daném termínu.

Zvažte vše, co by ke zvýšení platu mohlo přispět nebo naopak personalisty odradit. Vaše žádost pak bude nabývat jiných rozměrů.

Řekněte si o konkrétní částku

Lze se vyhnout i tomu, že nabídka ze strany zaměstnavatele bude nižší, než jste si představovali. V první řadě musíte přijít s konkrétní částkou, kterou na pohovoru nebo schůzce k těmto účelům určeným vyřknete. Pokud například přijdete na schůzku s tím, že vám stačí peníze, které se běžně vyplácely vašim bývalým kolegům na stejné pozici, je to pro zaměstnavatele znak toho, že nemáte ani nejmenší představu, jak vysoký plat chcete pobírat nebo o kolik má být vaše mzda přesně navýšena. Výsledek pak pro vás může být překvapivý v tom negativním slova smyslu…

Nemůžete si pak doma v křesle při sklence vína vyčítat, že zvýšení platů nesplnilo vaše očekávání. Šéf vám totiž může přidat jen o tisíc korun i přesto, že jste čekali trojnásobné zvýšení platu. Váš nadřízený se může mylně domnívat, že tento nárůst mzdy vyhovuje oběma stranám. Pokud se ale zmíníte o konkrétní částce a vaše slova nebudou vyslyšena, víte, že nedošlo k nejasnostem a můžete si rozmyslet, zda se neuchýlíte k dalším krokům.

Na přijímací pohovor nebo schůzku, jejíž náplní je zvýšení platu, běžte s jasnou představou o konkrétní finanční částce a nebojte se ji zaměstnanci prezentovat.

Jakým chybám se vyhnout?

Mějte na paměti, že zmíněná konkrétní částka je ještě před samotným zdaněním. Abyste následně nebyli překvapeni, pokud si řeknete o plat ve výši 25 tisíc korun a na vašem bankovním účtu se při první výplatě taková částka neobjeví. Jak zjistit čistou mzdu v roce 2018, jsme psali na začátku roku.

Vyhněte se mlžení ve formě intervalu a buďte opravdu specifičtí. Pokud zmíníte finanční hranici, řekněme od 25 do 30 tisíc měsíčně, zaměstnavatel vám s velkou pravděpodobností přidá plat blížící se spodní hranici.To mu ale jen těžko můžete vyčítat, protože konkrétní suma vyzněla právě z vašich úst.

Přijít s částkou v určitém intervalu se spíše nevyplácí. Buďte specifičtí.

Co dělat, pokud vaší žádosti nebylo vyhověno

Splnili jste doslova všechno, co bylo zmíněno výše, a přesto jste se vyššího platu nedočkali: Byli jste konkrétní, za vaší prací stály očividné výsledky a šéf vaši nabídku odmítl, nebo vám nabídl mnohem méně, než jste čekali. Jak byste se měli zachovat?

Nerozčilujte se, klidně se zeptejte

Co se skrývá za tím, že vám zaměstnavatel nechce přidat? Možná by chtěl, kdyby mohl. Můžete nakonec zjistit, že firma má finanční problémy, při kterých zmrazila veškeré platy. Takové období může za pár týdnů pominout. Klidně se zeptejte, co můžete v budoucnu udělat proto, aby vám bylo přidáno. Nebo vám nakonec budou jako kompenzace v době, kdy mzda nebyla navýšena o tolik, kolik jste si přáli, nabídnuty zajímavé benefity.

Štěstí přeje připraveným

Pokud jste byli opravdu realističtí, vzali jste v potaz veškeré okolnosti, jako například senioritu vaší pozice, délku praxe, typ vykonávané práce a k tomu jste si udělali osobní průzkum mezi přáteli a na internetu a víte, jak jsou obdobné pozice ohodnoceny, neváhejte a sdělte to i šéfovi či personalistovi. Bude si následně vědom toho, že jste si částku nevymysleli, na zvýšení platu vám opravdu záleží a nechcete si vymýšlet nesmyslné částky.

Uplynutí zkušební doby může přinést ovoce

Pokud vám na pohovoru nebylo vyhověno, není všem dnům konec. Běžně se v praxi po uplynutí zkušební doby přidává. Pokud si chcete být jisti, buďte upřímní a zeptejte se hned na pohovoru. Jestliže vám něco takového personalista slíbí, trvejte na tom, aby se odstavec zmiňující o navýšení mzdy objevil i ve vaší pracovní smlouvě.

V žádném případě nebuďte neslušní

Pokud uslyšíte něco, co jste zrovna slyšet nechtěli anebo jste to neočekávali, rozhodně zůstaňte slušní. Jakékoliv narážky, hlasitost či dokonce vztek by se vám mohli v budoucnu v daném zaměstnání vymstít. Zkuste jen poděkovat se slovy, že byste rádi společně našli nějaký kompromis.

Pokud nic nezabere…

Pokud by vaše žádost stála na tom, že finančně nemůže vaše domácnost měsíčně vycházet anebo že budete v práci nespokojení a sklíčení, nechejte si čas na rozmyšlenou. V klidu si doma promyslete, zda se dá najít nějaké jiné řešení, v konečném důsledku třeba i to nejradikálnější: změna zaměstnání. Nabídka práce je v dnešní době opravdu bohatá.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo Ze života zaměstnanců