Migranti v práci: Česko potřebuje vzdělané migranty | VímVíc.cz

Migranti v práci: Česko potřebuje vzdělané migranty

20. 02. 2018

Poslední dobou se témata jako migranti a nezaměstnanost skloňují stále dokola. Pravdou ovšem je, že spolu tyto dva pojmy úzce souvisí. Přestože je totiž nezaměstnanost nízká, zaměstnanci se do “zbylých” firem nehrnou. A proto se, podle studie Global Skills Index a studie společnosti Hays, začínají firmy více otevírat právě cizincům.

Migranti v práci: Česko potřebuje vzdělané migranty

Firmám chybí zaměstnanci

České firmy se potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Důvodem je to, že je v Česku minimální nezaměstnanost a zaměstnanci si mohou vybírat, do jaké společnosti nastoupí. Pro firmy to, podle studie Global Skills Index, která srovnává 33 zemí a jejich pracovní trhy, znamená jediné: Být více otevřené pro cizince.

Specializovaní odborníci chybí

Díky globalizaci je v pohybu čím dál více migrantů. Zajímavostí také je, že v rámci Evropské unie, 29 % lidí s vysokoškolským vzděláním žije v jiné zemi, než ve které se narodili. Firmy se proto musí připravovat na zaměstnávání cizinců, protože ve většině zemích působí právě imigranti jako síla působící na rovnováhu trhu práce, jelikož vyvažují stárnoucí populaci ve státě. Nejvíce lidí ovšem chybí ve specializovaných odvětvích. Problémem ovšem často může být proces pracovních povolení a také nostrifikace vzdělání.

Migranti mohou vyrovnat pracovní trh v mnoha zemích. Zároveň ovšem musí řešit zdlouhavý proces nostrifikace vzdělání a pracovního povolení.

Migranti v ČR a úbytek domácích obyvatel

Do budoucna nás v Evropě čeká úbytek více než 50 milionů lidí v produktivním věku. Dříve se tento problém týkal pouze Německa, Portugalska, Maďarska a Japonska, v tuto chvíli už je ale ohrožené nedostatkem pracovních sil i Česko. Například pro rok 2018 klesne ve většině zemích zahrnutých do studie počet pracovníků o přibližně 1 milion. Důvodem je zejména stárnutí populace. Pracovní trh by se ovšem dal vyrovnat, neboť současně se má zvýšit počet potenciálních uchazečů o práci o více než 1 milion, a to zejména právě díky migraci a imigrantům.

Stárnutí populace by měl vyrovnat příchod migrantů.

OSVČ mají několik projektů najednou

Mění se také celkový způsob práce. Čím dál více lidí totiž začíná využívat benefity jako práce z domova nebo flexibilní pracovní doba. Například mladí lidé navíc nechtějí pracovat u jednoho zaměstnavatele, ale přejí si fungovat na více projektech pro různé firmy zároveň. Podívejte se také na novinky pro OSVČ.

Zajímá vás, které firmy nabízejí flexibilní pracovní dobu? Je to například AXA, AAA Auto nebo Mafra. Dále flexibilní pracovní dobu mají ve firmě Tipli, Ignum a STRV a ve světě celkově pružná pracovní doba funguje velmi dobře. Mnoho imigrantů je na ni proto zvyklých.

Pracovní trh a technologie

Další věc, co pracovní trh bezesporu ovlivňuje, jsou technologie. Ve světě roste také práce vykonávané nezávisle. Díky moderním technologiím navíc mezi sebou mohou jednotliví kolegové lépe komunikovat a otevírá se tak také prostor pro práci na dálku. Technologie ovšem mění celkovou podobu práce, a navíc kvůli nim zanikají i některá pracovní místa. Tam, kde vzdělání lidé budou naopak chybět, by se ale Česko nemělo bát sáhnout třeba právě do nových zaměstnanců - cizinců.

Výsledky studie Hays pro Česko

Společnost Hays popsala situaci v různých zemích podle sedmi indikátorů a bodová škála byla zvolena 1 - 10. Zde jsou výsledky pro Českou republiku a čím nižší číslo, tím lepší:

  • Flexibilita vzdělávacího systému - 7,5
  • Účast na pracovním trhu - 4,4
  • Flexibilita pracovního trhu - 3,4
  • Talentová neshoda - 5,3
  • Celkový tlak na mzdy - 3,6
  • Tlak na mzdy ve vysoce specializovaných odvětvích - 4,7
  • Tlak na mzdy ve vysoce specializovaných profesích - 6,1
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří