Pracovní schůzky: Jaké 3 chyby běžně děláme? | VímVíc.cz

Pracovní schůzky: Jaké 3 chyby běžně děláme?

08. 12. 2017

Určitě jste slyšeli o tom, že pokud hledáte práci, měli byste nejdříve zkusit promluvit se svými známými. Možná znají někoho, kdo zná někoho, a ten vás představí někomu… a dál už to znáte. Jak ale svoje kandidáty neodstrašit?

Pracovní schůzky: Jaké 3 chyby běžně děláme?

#1 Nedostatečné informace

Jdete na pohovor, a nejste si moc jisti tím, co bude pozice obnášet. Nebo – představte si situaci, kdy vám přijde žádost o práci s tím, v níž se vás jedinec snaží okouzlit datem, kdy maturoval. Nijak by vás to nezaujalo, ve spěchu byste odpověděli klasicky formálním stylem, ale později byste zjistili, že onen uchazeč s vámi chodil do třídy. A že to byl možná i váš dobrý kamarád. A že by se vám býval do firmy docela hodil.

Podívejte se také na to, jaké náležitosti má pracovní smlouva.

Jak to změnit?

Opravdu se tedy vyplatí věnovat čas důkladnému prozkoumání uchazeče na sociálních sítích. Zjistíte tak, na čem onen člověk zrovna pracuje, jaká byla jeho předchozí zaměstnání, nebo jestli třeba neexistuje blog s jeho prací. Díky tomu vás potom nemusí něco zastihnout nepřipravené.

Někdy se hodí zahrát si na detektiva a zkusit si o uchazeči zjistit něco přes sociální sítě.

#2 Žádáme příliš mnoho

Narazili jste na přítele, se kterým jste dlouho nemluvili a zjistili jste, že je spisovatel na volné noze, že je pro něj copywriting radost, a že by se vám velmi hodila jeho pomoc ve firmě? ,,Když je pro tebe klasika práce z domova, zkontroluješ mi prosím motivační dopis, tyhle tři texty a resumé, než se sejdeme?“ Možná si myslíte, že tak budete mít všechno rychle vyřešeno a vyzkoušíte si na kandidátovi rovnou několik druhů textů naráz, ale vašeho uchazeče to může naopak odradit.

Jak to změnit?

Je třeba, abyste ho od začátku nezahltili přehnaným množstvím úkolů. Zkuste se zeptat, zda by mu nevadilo mrknout se na to a to, ale nikoho předem neúkolujte, pokud nevíte, jestli s vámi vůbec bude chtít spolupracovat.

S množstvím úkolů pro potenciální vhodné uchazeče opatrně.

#3 Chodíme kolem horké kaše

Neexistuje moc lidí, kteří by měli rádi, když někdo v e-mailu, nebo i běžném hovoru nejde rovnou k věci. Potřebujete od někoho pomoci? Řekněte to. Napište upřímně, že víte, že jste se dlouho neviděli, ale že máte věc, kterou potřebujete vyřešit, a moc by vám pomohla rada. Nebo konzultace u kávy.

Jak to změnit?

Nezvěte přítele nebo člověka, od kterého něco chcete na kafe se záminkou posezení po dlouhé době, když po něm něco budete chtít. Jděte rovnou k věci. Řekněte mu, že byste se s ním potřeboval sejít, protože pro něj máte pracovní nabídku. Pokud nebude mít zájem a řekne to okamžitě, je to koneckonců dobře jak pro něj, tak pro vás. Veškeré máčky, kterými je text obalen ztrácí čas jak vám, tak jemu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Úspěch v kariéře