Pandemie I Jak pracovat v době pandemie? | VímVíc.cz

Práce v době pandemie | Jaké budou důsledky?

Nový typ koronaviru hýbe svojí nákazou doslova celým světem. Jeho rozšíření se dostalo až do 116 zemí a nakažených stále přibývá. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) charakterizoval šíření koronaviru za pandemii. Česká vláda krátko na to vyhlásila nouzový stav, a to v délce 30 dní. Jak vás takové omezení může ovlivnit? Nebo jaké dopady to bude mít na váš příjem? Jak pracovat v době pandemie se dočtete v našem článku.

Práce v době pandemie I.

Pandemie COVID-19

Slovo pandemie označuje stav epidemie v širokém rozsahu. To znamená, že nemoc zasáhla více kontinentů. Nový typ koronaviru, COVID-19, se vyskytuje na velkém území a to s narůstajícím počtem nakažených za krátké období.

Současný stav nákazy virovým onemocněním označila za pandemii Světová zdravotnická organizace (WHO) již 11. března 2020. To znamená, čtvrt roku poté, co byla evidována prvotní nákaza ve městě Wu-chan.

Práce v době pandemie I.

Práva zaměstnanců v době pandemie

Koronavirus se stal hlavním tématem českých médií. V souvislosti s informováním ohledně šíření nebezpečného onemocnění zároveň roste i otázka mířená na bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců v době pandemie.

    pracovněprávní možnosti:
  • Pokud to zaměstnání umožňuje, zaměstnavatel může dovolit home-office neboli práci z domova
  • Umožnit kratší pracovní dobu
  • Poskytnout zaměstnancům dovolenou (s náhradou mzdy průměrného výdělku)

Vláda připravila daňové úlevy pro menší podnikatele a živnostníky. Předpokládá se, že kvůli pandemii koronaviru přijdou o desítky miliard. Česká vláda umožní zaplatit daň z příjmů menších podnikatelů a živnostníků až na začátku července. To znamená, o tři měsíce později než je běžný termín. Ministryně financí tak chce podnikatelům ulevit ve chvíli, kdy začínají pociťovat dopady pandemie nového virového onemocnění.

Zaplatit daň z příjmů můžou menší podnikatelé až do začátku července.

Podnikům začíná chybět celá řada pracovníků, protože se musí starat doma o dítě. Jiným firmám zase začínají docházet součástky, kterou jsou vyrobené v Číně, a tak jim hrozí, že budou muset omezit svoji výrobu. Česká hospodářská komora zastupuje více než 16 000 podnikatelů. Teď počítají, že kvůli onemocnění COVID-19 přijdou až o desítky miliard korun.

Práce v karanténě

Čeští lékaři mají možnost udělit pacientovi s podezřením na nákazu čtrnáctidenní domácí karanténu. Práce neschopnému zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu z dohod, které jsou mimo pracovní poměr po dobu 14 dní v domácí izolaci.

Zaměstnanec, který musí po dobu 14 dní zůstat v izolaci, má nárok na nemocenskou podle zákona o nemocenském pojištění, a to právě od 15. dne pracovní neschopnosti. Zaměstnancům přísluší taková náhrada mzdy v případě, že jsou splněny podmínky na nemocenském pojištění.

Ošetřování dítěte nebo člena rodiny

Obecně má zaměstnanec nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte ve věku do 10 let, pokud dítě utrpělo nějaký úraz nebo onemocnělo. Ošetřovné se vztahuje ale také na ošetřování člena rodiny. Ošetřovné se vztahuje i na rodiče pečující o dítě do 10 let, které z důvodu uzavření škol musí zůstat doma. Česká vláda se rozhodla uzavřít základní, střední i vysoké školy po celé republice, a to z důvodu možné nákazy novým typem koronaviru.

Ošetřovné se vztahuje i na hlídání dítěte, kterému byla uzavřena škola.

Která zaměstnání pandemie zasáhne?

Vzhledem k vyhlášené pandemii se předpokládá, že během tří měsíců trvání pandemie, nebude v jejím důsledku v zaměstnání více než 30 % pracovních sil. To by se negativně projevilo i na ekonomice. Trvání pandemie odhaduje česká vláda podle Pandemického plánu ČR až na 90 dní. Ekonomika by tak klesla až o 1,5 - 2 % HDP.

Vyhlášení pandemie zasahuje v praxi téměř všechny zaměstnance České republiky. Na jedné straně jsou zaměstnanci, kteří jsou nezbytní pro funkci veřejných služeb. Na straně druhé stojí zaměstnanci, kteří mohou svoji práce vykonávat i z domova. Sám premiér České republiky se ale nechal slyšet, že vláda chce, aby lidé i nadále pracovali. Na tiskové konferenci bylo řečeno, že nikdo nebude zakazovat zaměstnancům, aby pracovali.

Mezi nezbytně nutná zaměstnání patří činnosti a služby zdravotnického sektoru, odvětví energetiky, vodního hospodářství, dopravy, potravinářství a dalších. Jejich důležitá role není v situace pandemie snadná. Příkladem může být představa, jaký dopad by měl výpadek dodávky elektřiny nebo vody. Takové nedostatky by mohli například způsobit neschopnost zdravotnictví.

Práce v době pandemie

Práce v karanténě

Některá zaměstnání mají tu výhodu, že můžete pracovat z domova. Typicky jsou to kancelářské profese, které vykonáváte prostřednictvím počítače. O práci z domova si můžete sami u svého zaměstnavatele zažádat. V případě, že se vrátíte z rizikové oblasti, budete pracovat z domova a dostanete mzdu jako za normálních okolností.

V době domácí karantény můžete pracovat z domova. O home-office můžete požádat u svého zaměstnavatele.

Opatření pro učitele

Česká vláda se rozhodla zaujmout stanovisko k možné nákaze nového typu koronaviru a uzavřít tak všechny základní, střední i vysoké školy. Nově se tak v karanténě ocitli i učitelé. Někteří z nich se rozhodli, že svojí výuku povedou online - například prostřednictvím aplikace Skype. Jiní budou svým žákům zadávat postupně úkoly do školních informačních systémů.

V takovém případě se nejedná o klasickou výuku. Učitelé nebudou ani do škol docházet. Tudíž jim nebude vyplacená klasická výše mzdy. Učitelé budou ohodnocování regulérní výší.

Reakce světových akcií na šíření koronaviru

Světové akcie ve Spojených státech zažila největší týdenní propad od finanční krize v roce 2008. Výprodej propadl v důsledku šířících se obav, že nové virové onemocnění způsobí recesi. Za týden klesl index Dow Jones až o 12,4 % a Nasdaq o 10,5 %. Kromě finančních trhů má nemoc dopad na ekonomiku v několika zemích světa.

Pražská burza je kvůli onemocnění COVID-19 na nejslabší úrovni od roku 2017. Akciové obchodníky vyděsilo rozšíření nemoci po Itálii, která je jednou ze zemi vnímanou jako centrum financí. Pražský index klesl o více než 3 %.

Nouzový stav České republiky

Česká vláda vyhlásila vzhledem k rostoucí nákaze koronaviru nouzový stav s účinností od 12. března 2020. Premiér vlády na tiskové konferenci vyhlásil zákaz akcí, na kterých by se potkala skupina více než 30 lidí. Akce budou omezeny pro zaměření sportovní, kulturní, náboženské, taneční, umělecký představení, spolkové, tradiční a jim podobné.

Vláda zakázala provoz restaurací a hospod mezi 20:00 - 8:00 hod. Zároveň s tím zakázala také osobní přítomnost žáků na osobním uměleckém vzdělávání.

Vláda zakázala akce, kterých by se účastnilo více než 30 osob.

Součástí nouzového stavu je také zákaz vstupu cizincům z rizikových oblastí. Zároveň tak bude platit zákaz vstupu českých občanů do těchto oblastí. Vstup bude odepřen cizincům z 15 zemí:

  1. Čína
  2. Jižní Korea
  3. Írán
  4. Itálie
  5. Španělsko
  6. Rakousko
  7. Německo
  8. Švýcarsko
  9. Švédsko
  10. Nizozemsko
  11. Belgie
  12. Velká Británie
  13. Norsko
  14. Dánsko
  15. Francie

Fakenews o koronaviru a možná karanténa Prahy?

Společně s rozšiřováním opatření pro ČR rostou i fámy, které se objevují na sociálních sítích. Vláda nařídila zákaz vstupu do restaurací ve večerních hodinách, ale také zákaz vstupu do restaurací v nákupních střediscích. Po sociálních sítích ale koluje několik nepravd ohledně zavírání obchodů nebo možné karanténě hlavního města Prahy. Veškeré tyto nepravdivé informace premiér dementoval.

Kde se nechat testovat na COVID-1?

Ministerstvo zdravotnictví musí rozšířit laboratorní kapacity na testování virového onemocnění COVID-19. Oficiálně jsou do diagnostik zapojeny tyto laboratoře:

  1. Státní zdravotní ústav NRL
  2. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
  3. Fakultní nemocnice Hradec Králové
  4. Nemocnice České Budějovice
  5. Fakultní nemocnice v Motole
  6. Nemocnice Na Bulovce
  7. Laboratoře Agel a.s. Ostrava
  8. a další ...
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Personalistika a HR