Práce z domova: Je to skutečně vysněný benefit? | VímVíc.cz

Práce z domova: Je to skutečně vysněný benefit?

18. 10. 2017

Máte pocit, že vás to v kanceláři nebaví nebo že se vám tam nepracuje příliš dobře? Chtěli byste zkusit home office? Je nutno vzít v potaz několik faktorů předtím, než se pro práci z domova rozhodnete.

Práce z domova: Je to skutečně vysněný benefit?

Vysněný druh práce?

Mnoho lidí si myslí, že pracovat z domova je neuvěřitelná výhra. Vidí to jako ideální situaci, kdy si sami můžete nastavit, kdy budete pracovat, netýkají se vás aféry z kanceláře a navíc jste ještě více produktivní. Nutno ale říci, že to není tak úplně pravda. Ze studie International Labor Organization (ILO) vyplývá, že pouhá práce z domova může způsobit častější pocity osamělosti, stres nebo také nespavost.

Práce z domova vám může způsobit větší pocity osamělosti, stres a dokonce také nespavost.

Pracovat odkudkoli, kdykoli

Report nazvaný "Working anytime, anywhere: The effects on the world of work" (tedy Práce kdykoli a odkudkoli: Efekt na svět práce, pozn. red.) analyzuje pracovní návyky mezi třemi druhy pracujících. Těch, kteří pracují jenom z kanceláře, těch, kteří pracují napůl doma a napůl v kanceláři a těch, kteří pracují někde mimo kancelář, tedy jako digitální nomádi.

Jaké práce můžete dělat z domova čtěte zde.

Jestliže pracujete odkudkoli, může se vám stát, že vám začne splývat pracovní a osobní život.

Studie zjistila, že lidé, kteří pracují pouze mimo kancelář nebo jako home office mohou být dokonce ve větším stresu než ti, kteří pracují v kanceláři. Také se přišlo na to, že digitální nomádi mohou trpět až ve 49 % nespavostí, zatímco "kancelářské krysy" nemohly spát pouze ve 29 % případů. Lidé, kteří pracují mimo kancelář mají také tendence pracovat déle, než je potřeba a mohou se cítit izolovaní od toho, co se děje v kanceláři.

Kde je hranice mezi pracovním a osobním životem?

Dalším problémem je také to, že ti, kteří pracují pouze jako home office, mohu mít problém skloubit pracovní a osobní život, kdy se totiž může začít postupně ztrácet viditelná hranice. Ono se totiž řekne snadno, že další den budete celý den pracovat, ale musíte si také stanovit doma jasná pravidla, aby vás například nerozptylovali další členové domácnosti. Pokud pak ovšem skutečně strávíte celý den prací, ovšem ne tedy z kanceláře, ale z domova, můžete mít na konci dne pocit, že vám něco uteklo. Slyšeli jste z vedlejšího pokoje smích dětí, ale vy jste museli pracovat. I proto je někdy jednodušší odejít pracovat do kanceláře, neboť tam kolem vás budou pracovat i ostatní a vy nebudete mít pocit osamění.

Občasné docházení do kanceláře

Došlo se k závěru, že ať už pracujete pro více firem, ideální by bylo, docházet jednou za čas pracovat do každé z nich. Díky tomu si udržíte vazby se zaměstnanci a budete tak nějak vědět, co se zrovna plánuje. Navíc získáte přehled a uvědomíte si, na čem pracují ostatní a s čím byste případně mohli pomoci a také budete schopnější plánovat si rozvržení vašeho času. Někdy se totiž stává, že lidé pracující z domova nedokážou adekvátně posoudit situaci a pracují někdy příliš dlouho a někdy naopak zapomenou splnit dané úkoly včas. I proto se práce z domova může pojit s vyšším stresem.

Chtěli byste pracovat z domova? A jaké je vaše zkušenost?

Tip: K práci z domova je často potřeba kvalitní elektronika. Počítače, tablety, smartphony a další zboží najdete na CZC.cz. O to, abyste nakoupili výhodně, se postará CZC slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců