5 věcí, které nedělat, pokud se cítíte zahlceni prací | VímVíc.cz

5 věcí, které nedělat, pokud se cítíte zahlceni prací

10. 11. 2017

Sypou se na vás úkoly ze všech stran? Máte pocit, že pokud nezvolníte, nestihnete nic včas a všechno dopadne špatně? Přepracovanost je v dnešní době běžná věc. Přečtěte si ale, co opravdu nedělat, pokud začínáte pociťovat její příznaky.

5 věcí, které nedělat, pokud se cítíte zahlceni prací

Co byste při přepracování nikdy neměli dělat?

#1 Myslet negativně

I když je to možná prakticky to první, co začnete dělat, když pomalu zjišťujete, že prostě všechno naráz nemůžete stihnout, zkuste negativní myšlení co nejvíce eliminovat. V ničem vám to nepomůže. Pokud navíc budete myslet negativně hlavně konkrétně o sobě, budete se cítit čím dál hůř a váš katastrofický scénář se bude jenom prohlubovat.

Negativní myšlení je základ všeho, co prostě nechcete.

#2 Zůstat na místě

Zatímco se stresujete, myslíte stále dokola na ty stejné špané věci? Nepřemýšlíte nad tím, že by to všechno třeba taky nakonec mohlo dopadnout dobře? Pravda, je, že ne vždycky všechno dopadne úplně dobře, ale jednoduše - nakonec to prostě nějak dopadne. A přestože cítíte přepracování a připadáte si v začarovaném kruhu, zkuste od sebe tento pocit odehnat.

Hledáte novou práci? Podívejte se na vzor životopisu.

#3 Žít v budoucnosti

Jako jediní tvorové na světě dokážeme stále dokola přemýšlet o budoucnosti. Jakoby bychom pořád dokola přemýšleli o ztroskotání našeho letadla. A přitom ani žádné letadlo nemáme. Přepracovanost sice způsobuje různé pocity, ale zkuste se zaměřit na to, že jediná věc, kterou můžete ovlivnit je přítomnost. Ne minulost a ne budoucnost.

Jaké bude mít vaše nesplnění úkolu následky? Přemýšlejte spíše o tom, jak úkol splnit.

#4 Prokrastinujte

Všichni to známe. Když nevíme, co kterého úkolu se pustit dřív, prostě nezačneme pracovat ani na jednom. Místo toho jdeme uklidit, podívat se na pár videí na YouTube a prostě se jen tak poflakujeme. Protože to přece stejně nemůžeme nikdy stihnout, nebo jo? Přitom to pozdější stresující bušení srdce není úplně nejpříjemnější věc na světě.

Máte problém s odkládáním úkolů? Podívejte se na některé online kurzy. Můžete se například dozvědět 5 rychlých tipů na time management.

#5 Vystresujte se

Pokud zapomenete na deadline, prostě začnete panikařit. Rozbrečíte se, začnete nadávat, prostě se začnete chovat tak, jak je pro vás v takové chvíle zvykem. Jednoduše se projeví příznaky přepracovanosti. Je to ale k něčemu? To, že se rozlobíte a začnete nadávat - pomůže to nějak změnit deadline úkolu? Nepomůže.

Někdy to chce se jednoduše zastavit a promyslet, jaké máte možnosti dál.

Tip: Nezapomeňte se za odvedenou práci odměnit. Pořiďte si zboží z e-shopu kasa.cz za výhodné ceny, které vám zajistí kasa slevový kód.

Hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života firem a kanceláří