Výpověď dohodou aneb Jak je to s odstupným? | VímVíc.cz

Výpověď dohodou aneb Jak je to s odstupným?

02. 12. 2017

Chcete podat výpověď nebo cítíte, že se bude propouštět? Jak je to tehdy, kdy chcete dát výpověď dohodou? Jaké jsou náležitosti, jak podat výpověď a jak to bude s odstupným?

Výpověď dohodou aneb Jak je to s odstupným?

Podání výpovědi? Pouze písemně

Ať už je důvod vašeho odchodu jakýkoli, výpověď musí být podána vždy písemnou formou. Přestože jste se o tom již bavili ústně, nebo jste možná výpověď poslali mailem, nic to neznamená. Pouze písemnou výpověď je možné brát v potaz. Trvejte tedy na písemné formě i tehdy, kdy vám ji dává zaměstnavatel.

Pravděpodobně se vám bude také hodit vzor životopisu.

Výpověď dohodou?

Pokud chcete dá výpověď máte poté dvě možnosti. Můžete ze zaměstnání odejít s tradiční dvouměsíční lhůtou, kdy výpověď jednoduše písemně doručíte zaměstnavateli. Pamatujte, že začne platit až k dalšímu měsíci, tedy ji podávejte nejlépe v poslední den v měsíci. Jestliže ovšem chcete z práce odejít z jakéhokoli důvodu dříve, musíte zkusit výpověď dohodou. Znamená to, že se pokusíte e zaměstnavatelem domluvit. Musíte poté ale na datu oba souhlasit.

Ať už podáváte výpověď dohodou nebo sám, vždy musí být výpověď podána písemnou formou.

Mám nárok na odstupné?

Nárok na odstupné máte pouze tehdy, kdy dostanete výpověď vy od zaměstnavatele. To znamená, že pokud podáte výpověď vy sami, na odstupné nárok rozhodně nemáte. Někteří zaměstnavatelé si ovšem váží dlohouholeté práce některých svých zaměstnanců a odstupné mohou vyplatit i tehdy, kdy podáte výpověď vy. Pamatujte ale na to, že právo na to ale zákonem nevzniká.

Přečtete si více o tom, kdy vám vzniká nárok na odstupné.

Výpověď ze zaměstnání aneb Kdy můžu nastoupit jinam

Jak už bylo řečeno výše, výpovědní doba se začne počítat až od následujícího měsíce. Znamená to, že třeba pokud dáte výpověď 30.6. musíte v práci setrvat do 30.8. a od 1.9. už můžete nastoupit do nové práce. Co dělat pokud vás nový zaměstnavatel chce zaměstnat okamžitě? Jedinou možností je dohodnout se se stávajícím zaměstnavatelem na výpovědi dohodou. Pokud to ovšem zamítne, musíte setrvat celé dva měsíce.

Podívejte se také na vzor výpovědi.

Přihlášení na úřad práce

Jestliže jste si během výpovědní lhůty nenašli žádnou novou vhodnou práci a výpovědní lhůta vám právě skončila, je čas jít se přihlásit na příslušný úřad práce. Jde o to, aby za vás stále bylo placeno minimální zdravotní pojištění a sociální pojištění. Toho docílíte tak, že se na úřad práce přihlásíte do 3 dnů po ukončení pracovního poměru. Poté si můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti.

Přihlášení na úřadu práce do 3 dnů po skončení výpovědní lhůty. Poté můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti.

Dali jste výpověď? Zkuste se nyní rekvalifikovat

Rekvalifikační kurzy jsou poměrně velmi dobrou alternativou, pokud jste delší dobu nezaměstnaní, ale chcete vylepšit svoji budoucí pozici na trhu práce. Úřad práce vám totiž může zajistit dokonce i proplatit rekvalifikační kurz v hodnotě až 50 000 Kč. Můžete si daný rekvalifikační kurz vybrat sami a pomoct při rekvalifikaci vám mohou také online kurzy.

Hledání nové práce

Jestliže jste udělali vše proto, abyste se rekvalifikovali anebo máte jednoduše pocit, že rekvalifikaci nepotřebujete, budete potřebovat najít si novou práci. Jestli nevíte kam nastoupit, můžete se podívat na recenze firem, nebo přímo profily firem a rozhodnout se poté podle toho. Podívejte se hlavně také na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo