Na co se zaměřit před nástupem do nové práce? | VímVíc.cz

Na co se zaměřit před nástupem do nové práce?

11. 09. 2018

Mnoho lidí se při současné situaci na trhu práce poohlížejí po novém zaměstnání. Než se k tomuto kroku odhodláte, musíte zvážit i mnoho dalšího. Co je vaší povinností před nástupem do nové práce a co vám může napovědět, že by se vám v nové firmě nemuselo líbit?

Na co se zaměřit před nástupem do nové práce?

Kdy jindy se ucházet o novou práci

Píše a mluví se o tom snad všude. Personalisté nemohou být více nešťastní. Široká škála benefitů, vyšší mzdy, plno výhod… o kvalitní zaměstnance je opravdu nouze a firmy nevědí, jak si stávající zaměstnance udržet a nebo ty potenciální získat. Automobilový průmysl by mohl vyrobit mnohem více aut, kdyby na pracovním trhu nebylo tak nízké procento nezaměstnaných. V mnoha odvětvích je situace podobná.

Poptávka po pracovnících převyšuje nabídku, příležitostí k získání nové práce je tedy mnoho. Jestliže máte šanci získat lépe ohodnocenou pozici v jiném či současném zaměstnání, rozhodně si nenechejte tuto jedinečnou příležitost utéct.

Situace na trhu práce je tristní, nízká míra nezaměstnanosti vede zaměstnavatele k větší péči o své současné a potenciální zaměstnance.

Změna zaměstnání může být vítaná

Někteří svou práci bezmezně milují a nikdy ani v duchu nepřemýšleli nad změnou. Jiní se mohou v práci unudit k smrti nebo každé ráno vstávají s hrůzou v očích, že je opět čeká cesta do kanceláře a den budou trávit po boku lidí, se kterými si prostě a jednoduše nerozumějí. Sami musíte zhodnotit, zda je pro vás zrovna tento typ zaměstnání a konkrétní zaměstnavatel ideální.

Změna zaměstnání vám v konečném důsledku může prospět. Nejen, že vaše nová práce bude zábavná a strach nebude součástí každého rána, ale může mít přesah i do rodinného a osobního života. I blízké okolí tak nakonec může vidět pozitiva změny zaměstnání.

Změna zaměstnání může mít pozitivní dopady a nakonec vést ke zlepšení osobního a rodinného života.

Proč bych zrovna já měl měnit práci?

Faktory jako nuda, strach a nespokojenost jsou jasnými důvody ke změně zaměstnání. Dnešní trh práce ale dal vzniknout novému trendu. Nabídky zaměstnání dostávají i osoby, které nikdy nad změnou zaměstnání neuvažovali. Klasickým odvětvím je IT průmysl.

IT specialisté obdrží během dne několik nabídek práce, které jsou navíc nerelevantní a podstatné informace často chybí. U některých zaměstnanců je posledním krokem vymazání profesního účtu na síti LinkedIn. Jiní se snaží špatné nabídky ignorovat, další zvažují, zda by měli změnit zaměstnavatele. Důvodem pak může být kolektiv, dobrá lokalita (třeba i v zahraničí) nebo výše platu.

O zaměstnance je opravdová nouze a nabídky získávají i ti, kteří by běžně o změně zaměstnání ani nepřemýšleli. Bohužel od špatných zaměstnavatelů s nedostatečnými informacemi.

Před samotným pracovním pohovorem

Jak se ale při žádosti o novou práci nespálit a nepracovat pro zaměstnavatele, u kterého nakonec budete nešťastní? Napovědět vám může pohovorem a zvídavými otázkami personalistů několik věcí. O firmě si zjistěte co nejvíce možných informací. Existují firmy, které se umisťují v žebříčcích nejlepších zaměstnavatelů a úspěšných společností. Je dobré vědět, čím se firma přesně zabývá, jestli se dokážete s její vizí a firemní kulturou sžít.

Jaká je vlastně pověst společnosti? Udělejte si rešerši novinových článků, prozkoumejte sociální sítě a specializované weby. Pokud někdo z vašich přátel a známých ve firmě pracuje, neváhejte se ho zeptat, jak se v ní cítí. Na pohovoru se nebojte požadovat odpovědi, které by mohly určit vaši budoucí spokojenost. Jaké jsou benefity, jaký je dress code a firemní kultura, kdo bude váš nadřízený a jak se budete moci v budoucnu rozvíjet a jak by mohl vypadat váš kariérní postup.

Náznaky o nevěrohodnosti firmy můžete zpozorovat ještě před samotným pohovorem anebo během něj.

Před novým začátkem pár povinností

Jestliže se uchýlíte k životně důležitému kroku, změně zaměstnání, musíte splnit několik povinností. Bývalému zaměstnavateli vše vraťte, zkontrolujte si výstupní list a mějte od něj k dispozici zápočtový list a evidenční list důchodového pojištění. Ten personalistům a účetním napoví, jak dlouho jste v dané společnosti pracovali a co byla náplň vaší práce. Vše slouží právě pro výpočet důchodového pojištění. Kromě zápočtového listu nezapomeňte na doklad totožnosti, nejčastěji občanský průkaz nebo pas.

Mimo těchto dokumentů po vás zaměstnavatel možná bude vyžadovat číslo bankovního účtu, abyste se každý měsíc mohli těšit z výplaty. Dále doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání, výpis z rejstříku trestů a kartičku pojištěnce. Návštěva lékaře vás nejspíš také nemine, běžně si za ni účtuje 500 korun, zaměstnavatel ji někdy proplácí.

Před nástupem do nového zaměstnání vás čeká několik povinností. Jednou z nich je také zápočtový list, který si před ukončením pracovního poměru musíte vyžádat.

Nová práce volá!

Jednou z příjemných prvních povinností v nové práci je seznámení se s kolegy a s náplní práce. Znakem dobře fungujícího pracovního kolektivu je vedle příjemné atmosféry také to, že vás nikdo zpočátku tzv. nenechá na holičkách. Zaučení a podrobné vysvětlení veškerých firemních procesů by mělo předcházet vaší samostatné práci.

Všímejte si chování nadřízeného a práce kolegů. Pokud v práci sedí 12 hodin denně a stejně nemohou splnit vše, co od nich firma požaduje, měli byste zpozornět. Kromě toho umí být opravdu upřímní a dokáží vyslechnout to, co jim chcete sdělit?

Užívejte si nové prostředí, ve kterém se pohybujete. Zároveň si ale všímejte chování vašich kolegů a nadřízeného.

Zkušební doba jako záchranný člun

Pokud jste na samotném pracovním pohovoru nedokázali odhalit, že tato pracovní pozice nebo zaměstnavatel jako takový nejsou tím, za co jste je považovali, nezoufejte. Jestliže během prvních měsíců opravdu shledáte atmosféru nepříjemnou, práci nezábavnou, kolektiv nefungující a šéfa otravného, využijte možností zkušební doby.

Během prvních týdnů a měsíců, které jsou součástí tzv. zkušební doby, nemusíte uvádět důvod, proč jste se rozhodli podat výpověď. Právo uchýlit se ke stejnému kroku má samozřejmě také zaměstnavatel.

Zkušební doba umožňuje podat zaměstnanci i zaměstnavateli výpověď bez uvedení jakéhokoliv důvodu.

Jak v nové práci skončit

Je vaší povinností žádost o zrušení pracovního poměru ve zkušební době doručit písemně nadřízenému. K datu podání žádosti pracovní vztah zaměstnance a zaměstnavatelé končí. Běžné je ale počítat s nějakými dny navíc, během kterých předáte svou práci vašemu nástupci.

Odchod ze zaměstnání je ale opravdu až poslední krok, ke kterému se ani nemusíte uchýlit. My vám naopak přejeme získání pracovní pozice, po které toužíte a vše dobré do začátků.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Ze života zaměstnanců