SPF ochrana v chladných měsících: nepodceňujte zimní slunce! | VímVíc.cz

SPF ochrana v chladných měsících: nepodceňujte zimní slunce!

29. 10. 2021

O negativních účincích ultrafialového záření už bylo řečeno opravdu hodně. S příchodem léta obvykle nezapomínáme na krémy s ochranou SPF, ale už málokdo ví, že kosmetické přípravky toho typu by se měly používat nejen během horkých dní. Stejně důležité jsou v zimě, protože i v chladném období je vaše kůže vystavena negativnímu vlivu slunečních paprsků. I v zamračeném počasí působí slunce na pokožku negativně.

SPF ochrana v chladných měsících: nepodceňujte zimní slunce!

Proč je ochrana před sluncem stejně nezbytná i při špatném počasí?

Mějte na paměti, že spektrum denního světla zahrnuje UV paprsky typu A, které pronikají skrz sklo i oděvy. Právě tento typ záření proniká hluboko do pokožky a způsobuje destrukci kolagenových a elastinových vláken. Odborníci proto doporučují používat krém proti slunci každý den, bez ohledu na roční období. POZOR! Pokud aktivně používáte pečující produkty s obsahem různých kyselin, pak rovněž potřebujete každodenní SPF ochranu.

Proč je slunce nebezpečné v každém ročním období?

Existují 2 typy ultrafialových paprsků: UVA a UVB. UVB paprsky, které způsobují popáleniny, neproniknou hluboko a na podzim se deaktivují. UVA paprsky, které jsou hlavní příčinou fotostárnutí a vzniku vrásek či hyperpigmentace, jsou v zimě stejně aktivní jako v jiná roční období. Pronikají hluboko do pokožky, což způsobuje všechny uvedené problémy.

Jak správně chránit pleť před každou procházkou?

1. Použijte výživný pleťový krém, nikoli zvlhčující. Husté výživné krémy se vstřebají mnohem pomaleji, proto krém naneste nejméně půl hodiny před odchodem ven. Velký sortiment pleťových krémů značky Ziaja najdete na webových stránkách Makeup.cz.

2. Aplikujte krém s SPF ochranou, abyste zabránili negativnímu vlivu UV paprsků. Z přírodních produktů, ,které zabraňují negativním účinkům UV záření, je například je vhodné kakaové máslo na opalování.

3. Čím více je pokožka dehydratovaná, tím je větší pravděpodobnost, že vzniknou záněty a podráždění. Proto je velmi důležité používat kosmetiku, která neobsahuje alkohol.

4. Aplikujte hustý balzám na rty. Vyberte ten, který má ve složení co nejvíce přírodních komponentů.

Jak správně aplikovat krém s SPF ochranou

Doporučujeme nainstalovat si do telefonu aplikaci, která bude zobrazovat UV index. Různé indexy vyžadují ochranné krémy s různými hodnotami SPF:

  • Index je menší než 2: krém vůbec nemusíte nanášet, i když plánujete jít na dlouhou procházku.
  • Od 2 do 4: přípravek použijte, pokud budete venku více než půl hodiny.
  • Od 4 do 6: krém by měl mít minimálně SPF 15–20.
  • Index více než 6: je nutné aplikovat přípravek SPF 25+ (nemusíte jít ani ven, stačí být blízko okna).
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: