Nejlepší témata na konverzaci nejen v práci | VímVíc.cz

Nejlepší témata na konverzaci nejen v práci

13. 06. 2019

Jak se máš? Mám se dobře, co ty? Jojo, taky fajn. A pak ta předlouhá chvíle ticha. Takových konverzací jsme zažili asi všichni dost, ať už cestou do práce nebo na nějaké společenské akci. Je to taková univerzální a vlastně zdvořilostní otázka, která ale většinou skončí trapnou chvilkou ticha a hypnotizováním zdi. O čem se ale bavit s někým, koho pořádně neznáme?

Konverzace v práci

Abyste se nikdy nedostali do takových nepříjemných situací, chce to umět ovládat small talk. Tedy společenskou konverzaci v podstatě o ničem. Ne s každým je vhodné rozebírat, co se včera stalo doma nebo jak vás včera rozčílila tchyně po telefonu. Proto je vhodné volit témata, ke kterým má každý co říct, ale zároveň nepovedou k vášnivé debatě, která skončí konfliktem. Jaká jsou tedy pravidla small talku a jaké druhy konverzace jsou vhodné?

Jak na small talk?

Vyhněte se otázkám a tématům, na které může druhá strana odpovědět ano, ne, nevím, nebo možná. Snažte se naopak přijít s otevřenými otázkami, nad kterými se musí váš partner v konverzaci zamyslet a která povedou k delší a duchaplnější rozmluvě.

Zároveň se snažte být pozitivně naladěni. Protistrana to z vás bude cítit a o to víc se bude snažit. Takže vyhněte se tématům jako politika, osobní problémy, rodinné vztahy nebo negativní zážitky. Použijte ke konverzaci témata, která neurazí a naopak i Vás pobaví.

Nejlepší témata ke konverzaci s partnery i spolupracovníky

  • Dobré jídlo a pití
  • Existuje člověk, který by se na takové téma nebavil rád? Obzvlášť pokud se nacházíte na nějaké společenské akci, kde je součástí i raut, toto téma prolomí ledy spolehlivě. Můžete si navzájem doporučit nějaký pokrm nebo koktejl nebo se naopak navzájem varovat před tím, co vám nechutnalo.

    Na téma jídlo se ale můžete bavit i víc obecně: jaké jsou Vaše oblíbené restaurace, co si dáte nejradši, co doma běžně vaříte nebo jaká kuchyně Vám chutná.

  • Dovolená a cestování
  • A od mezinárodní kuchyně se můžete plynule přesunout k tématu dovolená a cestování. Snad každý z nás rád cestuje a alespoň jednou za rok si všichni dopřejeme nějakou dovolenou. S plánováním dovolené jsou spojené otázky jako: Pojedeme autem a nebo někam poletíme? V létě nebo v zimě? Moře nebo hory? Během konverzace můžete všechna tato témata probrat a navzájem si pomoci s výběrem destinace. Zkrátka další námět k hovoru, který nikoho neurazí a ještě se můžete něco zajímavého dozvědět.

  • Doprava
  • Doprava se týká nás všech. Každý z nás se musí nějakým způsobem dostat z bodu A do bodu B a zase zpět. Pokud například cestou do práce potkáme kolegu, je doprava ideálním tématem, jak začít rozhovor. Jezdíš vždy jenom tramvají? A víš, že od příštího týdne bude výluka? A není auto rychlejší? Debata se může stočit až k tomu, kde levně natankovat, nebo jaké nové vozy jsou k dispozici.

  • Móda
  • Máš krásný boty. Mohu se zeptat, odkud jsou? Každý člověk rád uslyší komplimenty a je to příjemný způsob, jak zahájit rozhovor. Móda má v dnešní době a společnosti čím dál důležitější slovo. Dávno neplatí, že je to záležitost jen pro dámy. I muži věnují svému zevnějšku dostatek času a například návštěva barber shopů je pro mnoho pánů již rutinní záležitostí. A když si ženy mohou navzájem doporučit kadeřnici, proč by si pánové nemohli vzájemně pomoct s výběrem barbera?

  • Filmy a seriály
  • Večer ve znamení gauče, sklenky vína a nového seriálu nebo filmu. Takový odpočinek zná a má rád asi každý a kolikrát už nevíme, na co se podívat a hledáme inspiraci, kde se dá. Aktuální program kina, nebo premiéry jsou dalším vděčným tématem, který většina lidí ocení. Byť má každý z nás vlastní vkus a někdo upřednostňuje komedie, někdo jiný zase umělecké filmy, je to námět ke konverzaci, která neurazí.

  • Volnočasové aktivity
  • Do této kategorie patří například sport nebo četba. Ne každý je sice zapáleny fotbalový nebo hokejový fanoušek, ale téměř každý se nějakým způsobem hýbe. Nemusíte se tedy bavit o posledním derby, ale můžete si doporučit navzájem nově otevřené jóga nebo pilates studio.

    A pokud nezabodujete se sportem, je možná o to větší pravděpodobnost, že se uchytíte s četbou nebo hudbou. Přestože spousta lidí nemá dneska na četbu čas, můžete takové příležitosti využít a nechat si poradit od někoho sečtělého kvalitní četbu, která se Vám trefí do vkusu.

A čemu se naopak striktně vyhnout?

Za prvé se musíte člověku, se kterým vedete rozhovor věnovat. Poslouchejte ho a reagujte. Když něčemu nerozumíte, zeptejte se, stejně tak se nebojte vyjádřit vlastní názor. Konverzaci se věnujte a máte z poloviny vyhráno.

Za druhé se ovládejte a nechte telefon ležet v tašce nebo odpočívat v kapse. Je to jeden z nejvíce neslušných zlozvyků dnešní doby. Byť to člověk kolikrát nemusí myslet zle, asi nikomu není příjemné, když se místo na něj díváte na displej.

A zlaté pravidlo jakékoliv konverzace?

A nejdůležitější rada na závěr. Do ničeho se nenuťte. Pokud se snažíte a druhá strana Vám zkrátka úplně nepomáhá a cítíte, že to nemá smysl, slušně se rozlučte a jděte dál. Není na tom nic špatného a často tak uděláte službu všem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání Zábava a volný čas Rodina Návody