Jak začít konverzaci a o čem se bavit | VímVíc.cz

Jak začít konverzaci a o čem se bavit? Naučte se, jak komunikovat s lidmi

20. 02. 2024

Chtěli jste někdy někoho oslovit, ale netušili jste, jak začít konverzaci? Jak komunikovat s partnerem, se staršími lidmi, o čem se bavit s kamarády a dalšími tipy lidí? Jak se naučit komunikovat a jaké zvolit zajímavé téma k diskuzi? Podívejte se na 10 tipů, jak začít konverzaci a příště jeden vyzkoušejte. Jistě se bude hodit.

Jak začít konverzaci

Jak začít konverzaci? Především neváhejte

Jste na školení, konferenci, přednášce, oslavě či jakékoliv jiné akci, která nabízí možnost networkingu a vidíte někoho, koho byste chtěli oslovit. Může to být někdo, koho dlouho obdivujete, váš zákazník, potenciální investor nebo někdo, kdo je vám od pohledu sympatický či jste se viděli na poslední akci. Ta první věta, jak mluvit s lidmi, vám prostě nejde na jazyk a než vymyslíte, jak začít konverzaci, váš objekt je oslovený někým jiným nebo odejde.

Řekněte něco, co ten druhý rád uslyší. O tom je komunikace s lidmi.

Pokud se vám to někdy stalo, příště už se to stát nemusí. Můžete vybrat zajímavá témata k diskuzi předem a oslovit svůj objekt zájmu. Umění, jak začít konverzaci s kýmkoliv a kdykoliv, vyžaduje trénink. Žádný učený z nebe nespadl a pokud chcete být opravdu zkušený a vědět, jak se vede komunikace s lidmi, musíte tomu věnovat čas. Pro začátek postačí následující pravidlo: Než dlouze přemýšlet nad tím, o čem se bavit, raději zvolte neutrální téma typu „Pijete čaj nebo kávu?“ nebo „Odkud jste přijel/a?“. Pokud jsme na akci, kde se podává pečený králík, můžeme využít situace a hned máme téma, o čem se bavit: Nejlepší recept na pečeného králíka. Téma ohledně počasí vždy prolomí ledy v jakékoliv životní situaci.

O čem se bavit? Stejná témata neplatí pro všechny situace

Je více než důležité zmínit, že stejná témata ke komunikaci s lidmi neplatí pro všechny situace. Otázku, zda druhý pije čaj nebo kávu, nejspíše nepoužijeme při čekání ve frontě v obchodě. Otázka mířená na místo, odkud dotyčný přijel nebo jestli pracuje z domova, není nejlepším způsobem, jak začít konverzaci, když se ptá například obsluha čerpací stanice při placení. Jak se naučit komunikovat a to, o čem se bavit s klukem, jak komunikovat s partnerem a jaká zvolit zajímavá témata k diskuzi vyžaduje logické myšlení.

Jestliže se budeme příliš soustředit na to, o čem se bavit a jak komunikovat s lidmi správně, může se nám stát, že se zakoktáme nebo řekneme věc, kterou jsme říct ani nechtěli. Zbytečně bychom se tak dostali do nám nepříjemné situace a příště by se nám už nechtělo trénovat komunikaci s lidmi. Pokud chceme vědět, jak komunikovat s lidmi a o čem se bavit, stačí 2 vteřiny přemýšlení na to, vymyslet téma. Téma by se mělo hodit situaci a tomu, s kým se hodláme bavit. Z výše zmíněného plyne i to, že zajímavá témata k diskuzi jako politika, víra, názor na sportovní týmy a vše, co by mohlo být považováno za urážlivé nebo i odpudivé pro druhou stranu, je při seznamování s osobou, kterou ještě neznáme, tabu.

Jak začít konverzaci s holkou × O čem se bavit s klukem

Trošku jiným typem konverzace je například online komunikace. Přemýšlíte-li nad tím, jak začít konverzaci na seznamce, o čem se bavit s klukem a jak začít konverzaci s holkou, je to naštěstí jednodušší. Tedy pokud jde o online komunikaci. Komunikace s lidmi je pro někoho těžší než pro druhé. Jste introvert? Stydíte se? V tom může pomoci právě online prostor, kde si lidé nevidí do tváří, nemohou číst řeč těla a můžou využít prostor k tomu, jak se naučit komunikovat.

O čem se bavit

Jak začít konverzaci na seznamce? Je to velmi snadné. Stačí použít stará dobrá klišé: oblíbená barva, jméno, odkud pochází, jaký je top film atd. Když přemýšlíte, o čem se bavit s kamarády, asi nad tím ani moc nepřemýšlíte. Jak komunikovat s lidmi, které neznáme tak dobře nebo je vidíme poprvé? Jak začít konverzaci s holkou, která se mi líbí a jsem 14letý kluk? O čem se bavit s klukem, na kterém mi záleží a nechci vypadat hloupě? Je to prostě jiné. Ale není nic těžkého na tom, jak se naučit komunikovat s různými typy lidí.

1. Jak mluvit s lidmi? Zmiňte něco pozitivního

„Občerstvení je vynikající.“ „Diskuze se skvěle rozvinula.“ „Jaký máte pocit z přednášky? Mně se zdála povedená.“ V každé situaci se dá říci něco příjemného a je to potom skvělý benefit v tom, jak mluvit s lidmi a působit dobře. Negativními komentáři totiž riskujete. Co když zkritizujete přednášejícího a posléze zjistíte, že se bavíte s jeho bratrancem? To by nebyl nejlepší případ komunikace s lidmi.

Jak se naučit komunikovat vyzkoušíme a natrénujeme nejlépe s lidmi, které neznáme a zároveň je nemusíme nikdy vidět. Bude to pro nás příjemnější, pokud se nám umění komunikace s lidmi nepovede. Vědomí, že dotyčného, před kterým se nám úplně nepovedlo téma, o čem se bavit, už neuvidíme, je určitě lepší. S kolegy se můžeme bavit na téma pozitivní hodnocení firmy, jaké jsou zaměstnanecké benefity nebo jaký skvělý film jsme včera viděli.

2. Jak komunikovat s lidmi na téma počasí

Jediná výjimka, kdy můžete být negativní, je téma ohledně počasí. Přestože je počasí tak trochu vysmívaným tématem, je to jistota, při které nemůžete udělat chybu ani nikoho urazit. Ať je teplo, zima, déšť nebo sucho, vždy se jedná o sdílenou zkušenost. Váháte-li nad tím, jak komunikovat s lidmi a nenapadá vás jiné téma, počasí je perfektní způsob, jak komunikovat a jak se bavit s lidmi, které působí uzavřeně. Od počasí se třeba dostanete k zahrádkaření, kde jste byli na dovolené, jaké máte zvíře nebo odkud pochází dotyčný. Jak začít konverzaci a vybrat první téma je to nejtěžší. Potom už to jde hladce.

3. Jak se naučit komunikovat? Požádejte o informace

„Promiňte, kde je tady nejbližší bankomat?“ I pokud znáte odpověď, žádání o jednoduché informace je skvělý způsob, jak začít konverzaci a zároveň, jak se naučit komunikovat. Každý se rád cítí užitečný. Chcete nebo pořebujete trénink v tom, o čem se bavit s klukem? Až budete příště na nákupu a uvidíte objekt zájmu, který se hodí do kategorie osob, u kterých chcete vědět, jak se naučit komunikovat, neváhejte. Jak komunikovat s klukem? Pochvalte mu tenisky nebo se zeptejte, kde pořídil ta perfektní sluchátka.

4. Požádejte o pomoc

„Nezlobte se, spadla mi propiska a myslím, že je pod vaším stolem, můžete se prosím podívat?“ Další způsob, jak někomu napomoci k pocitu užitečnosti. Jen pozor, abyste ho nežádali o něco, co by mohlo druhého moc obtěžovat. Požádat o recept na pokrm, které dotyčný uvařil, jistě potěší. Nabídnout pomoc druhému také funguje. Není nic lepšího a užitečnějšího, než pomoct staršímu člověku s těžkým nákupem. Nakupujete a vidíte člověka, který se snaží přečíst složení malými písmenky? Hned se nabízí téma, o čem se bavit. Přistupte blíže a nabídněte, že dotyčnému rádi pomůžete.

5. Zeptejte se na názor

„Líbila se vám úvodní řeč?“ „Vidím, že jste si objednal svíčkovou, mám si ji dát také?“ Většinu lidí potěší, že někoho zajímá jejich názor a rádi odpovědí. Snažte se to ale nepřehánět. Přílišným přílivem otázek můžete protějšek na druhou stranu odradit. Především pokud se jedná o člověka, kterého vidíme prvně, a budeme ho zatěžovat nepříjemnými osobními otázkami. Mohlo by to budit podezřelý dojem.

6. Zmiňte společného známého

„Nepracoval jste s Milanem? Já s ním spolupracuji na pár projektech.“ Tady je ale potřeba být si jist, že zmiňujete někoho, s kým má oslovená osoba dobrý vztah a skutečně ho zná. Aby se například nejednalo o IT specialistu, který pracuje několik let z domu. Vědět, jak mluvit s lidmi, se vyplatí. V tomto případě si musíme hlídat, aby se konverzace o společném známém nepřesunula k jeho kritice nebo dokonce pomlouvání. Toto si můžeme dovolit, když uvažujeme nad tím, o čem se bavit s kamarády a všichni si budou vědomi, že se jedná o zdravou kritiku či vzájemené pošťuchování. K lidem bychom se měli chovat s úctou a s respektem k pravidlům slušného chování.

7. Sdílená zkušenost

Pocházíte ze stejného města, studovali jste na stejné škole, pracovali pro stejnou společnost nebo oba rádi lezete po horách? Společné téma je výborný způsob, jak začít konverzaci, obzvlášť pokud ho využijete jako důvod k získání informace nebo rady. Sdílení zkušeností, rad a tipů je skvělý způsob, jak mluvit s lidmi a opravdu se něco dozvědět.

Výborný způsob, jak začít konverzaci, je společné téma. Třeba společnost, ve které jste oba pracovali.

Téma je pro někoho přínosnější než bavit se o počasí. Jak komunikovat s partnerem? Životního partnera bychom měli znát dobře, tam není v podstatě co řešit. Partnerem je nám ale každý – v mezilidských vztazích můžeme za partnera považovat i kolegu, nadřízeného nebo spolužáka. Proto je dobré vědět, jak se naučit komunikovat s různými typy lidí. Co si mohu dovolit a co se naopak nehodí k tomu, o čem se bavit. To, jak začít konverzaci na seznamce, se zásadně liší od toho, jak mluvit s lidmi na pracovní schůzce apod.

8. Nabídněte pochvalu

Chystáte se oslovit celebritu nebo někoho na důležité pozici ve společnosti, kde pracujete? Pochvalte ho. „Myslím, že Váš dnešní článek má velmi hlubokou myšlenku.“ „Líbí se mi, co děláte pro firmu.“ Zde platí tři pravidla: Nepodlézejte, neudělejte tu chybu, že omylem něco zkritizujete („Váš poslední příspěvek na blogu byl mnohem lepší než ten před týdnem“) a chvalte pouze, pokud to tak opravdu myslíte.

9. Oceňte dobrý vkus.

„To je opravdu zajímavý motýlek, kde jste ho koupil?“ Většinu lidí potěší, když někdo ocení jejich vkus. Ale nikdy nekomentujte přímo fyzický vzhled jako je postava či oči, to se při prvotním kontaktu příliš nehodí. Pamatujte na to, že pochvala by měla být upřímná, jinak může mít opačný efekt. Určitě není dobrým nápadem pochválit dívce účes, myslet to ironicky a ještě se zle usmívat. Toto by mělo být tabu i v případě, kdy náctiletý kluk řeší, jak začít konverzaci s holkou a zaujmout. Jak začít konverzaci na seznamce? Online prostor může být i nebezpečný a zlý. Buďme na sebe milí a hodní. Upřímnost nade vše.

10. Představte se

Pokud opravdu nemůžete přijít na téma, jak začít konverzaci, jednoduše se vydejte směrem k vašemu objektu, podejte mu ruku a řekněte: „Dobrý den, chtěl bych se představit, jmenuji se ....“ Oslovený si bude nejspíš připadat důležitě, že se za ním někdo vydal, aby se představil a rád se s vámi bude bavit. Při představování je však vhodné zopakovat si základy pravidel etikety a slušného chování. Pokud bychom by představování udělali chybu a náš společník by znal dokonale pravidla slušného chování, mohli bychom se dostat do trapné situace.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání Zábava a volný čas Rodina Návody