Pečený králík: Nejlepší recepty na česneku i zelenině | VímVíc.cz

Pečený králík: Nejlepší recepty na česneku i zelenině

06. 08. 2019

Pečený králík patřil k největším pochoutkám v českých zemích již od středověku. Konzumace králičího masa však stále klesá, což je obrovská škoda, protože králičí maso patří mezi jedno z nejzdravějších a nejvýživnějších druhů masa.

peceny-kralik-nejlepsi-recepty-na-cesneku-i-zelenine

Proč bychom měli zařadit králičí maso zpět do našich jídelníčků?

  • dietní a lehké maso bohaté na bílkoviny
  • minimální obsah tuku a cholesterolu
  • bohaté na vitamíny a minerály
  • jedná se o lehce stravitelné maso
  • obsahuje nejméně alergenů
  • snižuje hladinu cukru v krvi

Ve výčtu výše vidíte, jak moc může být králičí maso zdravé a pro tělo přínosné. Kvalitní strava je jedním z nejdůležitějších faktorů, abychom měli během dne dostatek energie.

Je důležité vybírat kvalitní a čerstvé maso, bez modřin a podlitin. Králičí maso má čerstvě růžovou barvu. Pokud kupujete králíka v obchodním řetězci, dbejte, aby maso mělo přesně tyto vlastnosti a nezapáchalo. Pokud máte možnost, kupte králíka z domácího chovu, takovému se v obchodě žádný nevyrovná.

Myslíme si, že hlavním důvodem nedostatku králičího masa na našich talířích může být jeho vysoká cena. Cena králičího masa se pohybuje od 200 CZK a výše za 1 kg masa, kdy jeden králík váží v průměru 1,5 kg a více. Rozhodně ale doporučuje zařadit toto lahodné maso do Vašich pravidelných jídelníčků. Pestrá a vyvážená strava je důležitá. S tímto problémem nám může pomoci například zaměstnanecký benefit ve formě stravenek, kterými můžeme v mnoha obchodech králičí maso zaplatit.

Když vyhledáváte recepty na internetu, stačí jen zadat králík recept nebo králík recepty, jednoduše a zobrazí se Vám stovky receptů. My jsme pro Vás shromáždili ty nejtradičnější a nejlepší z nich. Zodpovíme Vám také otázky, jak naporcovat králíka, jak upéct králíka nebo jak dlouho péct králíka.

peceny-kralik-nejlepsi-recepty-na-cesneku-i-zelenine

Pečený králík na česneku

Nejlepší, nejchutnější a nejtradičnější z receptů je určitě králík pečený na česneku. Na tento recept budete potřebovat celého králíka. Pokud máte králíka v celku, rozhodně ho naporcujte. Jak naporcovat králíka? Nejdříve odřízněte porcovacím nožem zadní nohy u kyčelního kloubu, poté odřízneme přední nohy i s lopatkami a nakonec si naporcujeme hřbítky na jednotlivé válečky. Vnitřnosti i s hlavou můžete využít na přípravu králičí polévky.

Dále budeme potřebovat máslo nebo sádlo na vymazání plechu. Na plech rozložíme očištěné a na kolečka nakrájené 2 cibule. Králíka si nasolíme, potřeme rozmačkaným česnekem (10 stroužků česneku) a zakmínujeme.

Jak dlouho péct králíka? Králíka pečeme přibližně 2,5 hodiny v troubě předehřáté na 160°. Po dobu celého pečení králíka postupně obracíme, kusy poléváme výpekem a v případě potřeby králíka podléváme vodou.

S čím upečeného králíka obvykle servírujeme? Pečeného králíka na česneku nejčastěji podáváme s bramborovými knedlíky a špenátem, tím nám vznikne chuťově naprosto bezkonkurenční králík.

Králík na zelenině

Mezi další oblíbené recepty patří králík na zelenině. Králík pečený na kořenové zelenině se řadí do tradiční české kuchyně.

Na jednoho naporcovaného králíka budeme potřebovat 4 mrkve, 1 menší celer, 2 petržele, 200 g anglické slaniny, sůl, pepř, olivový olej, bobkový list a bílé víno na podlévání.

Zeleninu nakrájenou na menší kousky si opečeme spolu se slaninou a bobkovým listem na pánvi na olivovém oleji. Tuto směs přesuneme do pekáče. Králíka si nasolíme, napepříme a položíme na zeleninovou směs. Na králíka rozložíme slaninu a takto pečeme v rozehřáté troubě na 160° po dobu cca 2,5 hodin.

Takto pečeného králíka podáváme nejčastěji s vařeným bramborem.

Králík na paprice

Další tradiční recept české kuchyně je králík na paprice, na tento recept často používáme např. jen králičí stehna, samotné králičí hřbítky nebo opět celého naporcovaného králíka.

Na přípravu budeme, kromě králíka, potřebovat 1 cibuli nakrájenou na kostičky, koření (bobkový list, nové koření a jalovec), sladkou mletou papriku, smetanu, sůl, pepř a olivový olej.

Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zasypeme mletou sladkou paprikou a přidáme nasolené a napepřené králičí maso. Směj zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené a dusíme pod pokličkou přibližně 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Nezapomeňte občas promíchat. Ke konci přilijeme smetanu, promícháme, dochutíme.

K takto upravenému králíkovi se nejlépe hodí houskový knedlík.

Pečený králík s bůčkem

Dalším receptem je pomalu pečený králík s bůčkem, který také patří mezi klasiku české kuchyně.

Někdo může králičí maso považovat za suché, pro ty z Vás tu máme králíka pečeného s bůčkem. Přibližně 0,5 kg bůčku nakrájíme na plátky a dáme na dno pekáče a zakmínujeme. Nasoleného a česnekem pomazaného králíka (přibližně 10 rozmačkaných stroužků česneku) poskládáme na bůček. Na králíka ještě položíme na kostičky nakrájenou 1 cibuli, celou směs podlijeme vodou a v troubě rozehřáté na 160° dusíme pod pokličkou přibližně 2,5 hodin. Během pečení maso pravidelně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Před koncem pečení králíka odklopíme a dopékáme dozlatova bez pokličky.

Takto dušený králík na bůčku se nejčastěji podává s bramborovými knedlíky a špenátem.

Dušený králík na smetaně

Králík na bílo neboli králík na smetaně je chuťově hodně podobný králíkovi na paprice, jen více zeleninový.

Do hrnce vložíme naporcovaného králíka, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy, kmín, česnek, cibuli, mrkev, kořenovou petržel a trochu zasolíme. Zalijeme vodou a přibližně 1 hodinu dusíme/vaříme pod pokličkou. Poté si zvlášť vyndáme maso a obereme, zeleninu rozmixujeme a nalijeme zpět do vývaru, ochutnáme, případně dochutíme solí, vrátíme zpět králičí maso a přibližně další 1 hodinu vaříme. Před koncem přidáme smetanu a důkladně promícháme.

Dušeného králíka na smetaně podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem.

Králík na cibuli

Další staročeský recept je králík na cibuli. Do pekáčku si nakrájejte na kostičky 5 kusů očištěné cibule, na to přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu (přibližně 300 g), nové koření, kuličky pepře, bobkový list a promíchejte. Králíka potřete rozmačkaným česnekem (10 stroužků), nasolte, napeptřete, nakmínujte a položte na cibulovou směs. Podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a takto připraveného králíka dusíme v troubě rozehřáté na 160° po dobu 2 hodin. Během celé doby dušení králíka pravidelně podléváme a také poléváme maso výpekem. Na konci dopečeme králíka odklopeného, aby se mu udělala krásná zlatavá kůrčička.

Králík na cibuli nejlépe chutná s čerstvým chlebem, který si namáčíte do výpeku.

Nakládaný králík

Králíka si můžete i naložit do speciální marinády den před pečením.

Na marinádu použijeme 100 ml rozpuštěného sádla, přidáme 50 g hořčice, 350 ml vody a sladkou mletou červenou papriku (5 lžiček). Naporcovaného, nasoleného a napepřeného králíka vložíme do pekáče a zalijeme námi připravenou marinádou. Pekáč přikryjeme a takto uložíme do lednice a necháme do druhého odpočinout.

Druhý den vložíme králíka do trouby předehřáté na 160° a pečeme ho po dobu přibližně 2,5 hodin. Přeléváme maso výpekem a pokud je potřeba pečeni podlít, podlijeme vodou.

Naložený králík se nejčastěji konzumuje s vařenou divokou rýží nebo s bramborami.

Představili jsme Vám nejznámější recepty s králičím masem, tak neváhejte a některý z nich ihned vyzkoušejte. Nechte si chutnat.

Témata:

Ze života zaměstnanců