Jaro se blíží a s tím rostou i nové sezonní příležitosti | VímVíc.cz

Jaro se blíží a s tím rostou i nové sezonní příležitosti

20. 03. 2018

Jaro je tu za pár dnů a díky němu se rapidně zvýší i počet pracovních nabídek. Restaurace budou hledat sezónní servírky, více práce bude i v oboru lesnictví nebo hotelnictví. Během jara se zkrátka objeví mnoho nových příležitostí, jak si přivydělat.

15

Jaro a léto – pracovní žně

S rostoucími teplotami, delšími dny a blížícím se létem roste nabídka práce. Většinou jde především o vysokou poptávku po brigádnících, ale firmy nabírají sezónní pracovníky i na hlavní pracovní poměr, přičemž se většinou uzavírá smlouva na dobu určitou. Studenti si zároveň přes léto rádi přivydělají nějakou tu korunu navíc, takže zároveň i poptávka po práci v těchto měsících roste.

Výpomoc přes sezónu je pro firmy zásadní, zároveň i studenti si během léta rádi přivydělají.

Jednorázové brigády jsou další z mnoha možností, jak si přes sezóny vydělat, když ale nemáte zas tak moc času. Pro studenty je typická dohoda o provedení práce, která je pro ně zároveň většinou i nejvýhodnější variantou. Výdělek z brigád je navíc často i vyšší než běžná minimální mzda, tudíž pro studenty jsou letní brigády skutečně skvělým způsobem jak se zabavit přes prázdniny.

Kam za přivýdělky

Sezónní práce se najde vždycky dost, otázkou ale zůstává, v jakých oborech. Bavit se můžeme především o oboru pohostinství, cestovním ruchu nebo například zemědělství.

Cestovní ruch a ubytování

Jednoznačně největší poptávka po sezónních pracovnících je v oboru cestovního ruchu. Tyto nabídky si hledejte především v turisticky zajímavých lokalitách. Stát se můžete na pár měsíců například recepční na hotelu nebo třeba pokojskou či prodejcem zájezdů. Mezi studenty je velice populární také práce letního animátora, kdy trávíte čas u moře a staráte se o zábavu lidí, kteří do destinace dorazili na dovolenou. Nečekejte ale do poslední chvíle, animátory totiž většina agentur nabírá již během března až května.

Například recepční v hotelu je skvělá pozice, kde si nějakou tu korunu ke studiu vyděláte a zároveň si procvičíte angličtinu.

Zajímavá práce v oblasti cestovního ruchu je také stevardka v letadle. Letecké společnosti před létem zpravidla nabírají nové síly na HPP, přičemž ovšem počítejte se smlouvou pouze do konce sezóny, tedy přibližně do začátku října.

Zemědělství a lesnictví

Pokud rádi pracujete v přírodě na vzduchu, určitě se koukněte po brigádě či práci v oboru zemědělství či lesnictví. Na sezónu se v tomto oboru najímá řada nových pracovníků, stejně tak výpomoc ocení i zahradnická centra nebo například města, která potřebují pomoci s údržbou zeleně.

Výpomoc v zahradnictví je skvělý způsob propojení práce a pobytu na čerstvém vzduchu.

Mezi typické pozice, po kterých je v tomto odvětví poptávka, patří například zahradníci, údržbáři, zootechnici. Uplatnění ale najdou i studenti s chutí pomáhat a nebát se vzít za práci.

Stavebnictví

Ve stavebnictví na jaře přibývá firmám mnoho nových zakázek, takže se hodí každá pomocná ruka. Proto ani v tomto oboru není výjimkou nabírání nových pracovních sil ať už na HPP či třeba na dohodu o provedení práce. Jsou zde potřeba především dělníci, jeřábníci, elektrikáři nebo také montéři.

Gastronomie a pohostinství

I v oboru pohostinství se nápor práce přes sezónu zvedá, takže není žádný div, že zde roste i poptávka po šikovných zaměstnancích. S přibývajícími zahrádkami před restauracemi, je potřeba aby přibýval i personál. A nemusíte mít strach, nehledají jen šikovné číšníky a servírky, ale ocení i někoho na výpomoc do kuchyně nebo třeba pracovníky na úklid. Mezi stále rozšířenější sezónní práci se řadí také prodej zmrzliny ve stánku.

Služby

Tento obor je jistota i pro lidi bez jakékoliv praxe nebo s minimálním vzděláním. Přivydělat si tu můžete i obyčejným roznášením novin nebo třeba jako kurýr na kole či v autě. Nouzi o práci nebudou mít ani ženy, které se mohou uplatnit jako prodavačky, výpomoc na recepci nebo pracovnice úklidu. Pro milovníky vody doporučujeme kouknout do aquaparků a na koupaliště, zda nehledají plavčíka.

Kde hledat brigádu nebo novou práci

Když začíná jaro, nové nabídky práce se vynořují skoro samy. Pokud byste ale chtěli začít hledat už teď, stačí zapnout internet a trochu „googlit“. Pro studenty doporučujeme portál Fajn brigády, kde najdete skutečně nepřeberné množství možností, jak si přes léto přivydělat.

Udělejte si za peníze z brigády radost novým kouskem do domácnosti nebo do skříně. Na e-shopu ZOOT nakoupíte zboží výrazně levněji, když uplatníte ZOOT slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Start kariéry