Oblíbený recept na pravé francouzské brambory! | VímVíc.cz

Oblíbený recept na pravé francouzské brambory!

06. 10. 2019

Lilek brambor a jak často ho jíte? A co je to vlastně ten lilek brambor? Lilek brambor, jinak také brambor hlíznatý nebo brambor obecný (brambor, brambora, brambory hovorově) je hlíznatá rostlina, která patří do čeledi lilkovité. Brambory se řadí mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny. Brambory byly domestikovány přibližně před 5 tisíci lety v horské oblasti And v dnešním Peru.

Zapečené brambory, zapečené brambory s brokolicí.

Jak se brambory dostaly do České republiky?

V Evropě se poprvé brambory objevily na dvoře Ludvíka XIII. na počátku 17. století. Největší expanze pěstování brambor proběhla v tzv. hladových letech 1771 až 1772 za vlády Marie Terezie, která si brambory nechala dovážet z Pruska.

První české odrůdy brambor byly vypěstovány až na začátku 19. století.

Nutriční hodnoty brambor

Brambory z většiny obsahují vodu (79 %), poté téměř 17 % škrobu, ještě 2 % bílkovin, 1 % vlákniny a tuky, cukry a mastné kyseliny v minimálním množství. Vidíme, že brambory nejsou výživově nejbohatší, obsahují minimum bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, naopak nejvíce je v bramborách škrobu. Brambory můžeme konzumovat, ale rozhodně jen v kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem.

Varné typy brambor

  • Varný typ A: vhodné do bramborového salátu, vaření a pečení ve slupce
  • Varný typ B: přílohové, vhodné do salátů, gulášů, polévek, dobré také restované
  • Varný typ C: vhodné na přípravu bramborového těsta, knedlíků, bramborových kaší, bramboráků, bramborových placek, aj.

Typy brambor podle období sklizně

  • Rané brambory: brambory sklizené do 30.6.
  • Pozdní brambory: brambory sklizené od 30.6.

Francouzské brambory recept

Níže Vám představíme 3 nejlepší recepty na pravé francouzské brambory (francouzské brambory nejlepší recept). Francouzské brambory, neboli zapečené brambory, mohou být i rychlým obědem z brambor (rychlý oběd z brambor). Nejedná se o nijak složité recepty, zapékané brambory máte do hodinky hotové.

Zajímá Vás původ francouzských brambor a kde se vzal název francouzské brambory? Na otázku jsme si z poloviny odpověděli už výše. Brambory, konzumace brambor přišla do Čech oklikou z Francie. A i název samotný odpovídá realitě, kdy jsou francouzské brambory pojmenovány doopravdy podle jejich francouzského receptu na zapékané brambory. Recept i název k nám přišly z Francie.

Zapečené brambory, zapečené brambory s brokolicí.

1. Francouzské zapékané brambory

Tento recept pochází z francouzského Savojska, kdy se vlastně jedná o zapékané brambory se slaninou a sýrem. Nejčastěji je podáváme s čerstvým zeleninovým salátem, abychom trochu odlehčili výrazné chutě slaniny a sýra.

  • 1 kg brambor typu B
  • 1 cibule
  • 250 g slaniny
  • 400 g francouzského sýra Comté
  • 250 ml bílého vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně 1 cm široké plátky a dáme je vařit, stačí 20 minut, budou se poté ještě dopékat. Mezitím si na pánvi na olivovém oleji osmahneme půlkolečka cibule, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Mícháme, opékáme, až budou slanina a cibule dozlatova. Poté přidáme scezené brambory a také je lehce opečeme dozlatova. Tuto směs zasolíme, zapepříme a podlijeme bílým vínem, chvíli dusíme.

Polovinu této směsi rozprostřeme do pekáčku, na to nastrouháme sýr Comté, poté dáme zbytek bramborové směsi a opět nastrouháme sýr Comté. Takto vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 160°C.

Zapečené brambory - francouzské brambory, brambory pečené s kuřetem.

2. Francouzské brambory se smetanou

V České republice jsou velmi oblíbené zapečené brambory se smetanou, Češi mají smetanu rádi a jsme zvyklí ji v našich kuchyních pravidelně používat. V tomto receptu jsme ji použili v kombinaci s uzeným masem (francouzské brambory s uzeným masem). Tato kombinace dodá zapečeným bramborám té pravé šťavnatosti.

  • 1 kg brambor typu A
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany
  • 200 g sýra vhodného na strouhání (eidam, ementál, gouda, aj.)
  • 250 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, aj., podle chuti)
  • máslo na vymazání pekáče

Postup: Brambory si uvařte večer den předem ve slupce. Druhý den je jen oloupejte a kolečkem na brambory udělejte pravidelné kostičky. Cibuli si nakrájíme na půlkroužky, uzené maso si nakrájíme na stejně velké kostičky jako brambory a nastrouhejte si sýr. Poté si ve smetaně promíchejte vejce, sůl a pepř.

Troubu si předehřejeme na 160°C. Pekáč si vymažeme máslem. 1/3 brambor si rozprostřeme do pekáče, na ně rozložíme uzené maso, cibuli a zeleninu. Na to zase přidáme 1/3 brambor a poklademe je zbylým uzeným masem, cibulí a zeleninou. Nakonec dáme poslední vrstvu brambor, na kterou rozložíme nastrouhaný sýr. Celou tuto směs polijeme rovnoměrně smetanovou směsí.

Pečeme přibližně 25 minut.

3. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí

Jako poslední jsme pro Vás vybrali také velmi oblíbený recept na francouzské brambory, jedná se o francouzské brambory s kuřecím masem a brokolicí. Brokolice je velmi zdravá a je dobré ji pravidelně zařazovat do našich jídelníčků.

  • 1 kg brambor typu A
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 brokolice
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl pepř
  • máslo na vymazání pekáče

Postup: Brambory si také uvaříme den předem ve slupce, abychom je pak další den mohli jen oloupat a nakrájet na kostičky, opět použijeme kolečkové krájedlo na brambory. Kuřecí prsa si nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a na pánvi s olivovým olejem necháme zatáhnout. Brokolici si rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vroucí vody, vaříme přibližně 5 minut, poté scedíme a propláchneme studenou vodou.

Všechny ingredience promícháme (brambory, maso, brokolici) a vsypeme do pekáče vymazaného máslem. Ve smetaně rozmícháme vejce, dosolíme, dopepříme a tuto směs nalijeme rovnoměrně na brambory.

Pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 25 minut, dozlatova.

Brambory se dají zapékat různými způsoby a s různými přísadami, nebojte se experimentovat a zapečte si brambory podle Vašich chutí a preferencí. Přejeme Vám dobrou chuť!

Témata:

Ze života zaměstnanců Cestování a dovolené