5 receptů na nejchutnější francouzské brambory | VímVíc.cz

5 receptů na nejchutnější francouzské brambory

29. 10. 2023

Lilek brambor, jinak také brambor hlíznatý nebo brambor obecný je hlíznatá rostlina, která patří do čeledi lilkovité. Brambory se řadí mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny. Brambory byly domestikovány přibližně před 5 tisíci lety v horské oblasti And v dnešním Peru. V našich končinách se brambory a pokrmy z nich objevují od 19. století a dnes jsou součástí fitness jídelníčků. Jaké existují druhy brambor, odkud pochází tradiční francouzské brambory tartiflette a jaký je nejlepší recept na české francouzské brambory?

Původ brambor a využití

Brambory se dostaly do Evropy začátkem 19. století z Ameriky a dnes jsou součástí různých světových kuchyní (kromě české, německé, italské, španělské patří do francouzské diety i do severských zemích). Původní oblast výskytu brambor je na území dnešního Peru, Bolívie a Kolumbie. Své jméno brambory si nejspíše nesou ze jména německé spolkové země Braniborska – odtud se brambory dostaly do České republiky.

V českých zemích se vyskytovalo příjmení Brambora mnohem dříve, než se u nás brambory objevily, a označovalo prý člověka pocházejícího z Braniborska. Pro své rozsáhlé rozšíření si brambory získaly mnoho pojmenování jen na území České republiky. Kromě brambor se jim říká bandory, grumbíry, kartofle, erteple, zemáky, kobzole atd. Využití brambor je velmi pestré: od bramborových knedlíků přes hranolky, bramboráky, francouzské brambory ze syrových brambor, bramborový salát až po bramborové guláše či bramborové kaše a polévky.

Nutriční hodnoty potravin: Brambory

Brambory mají snad ze všech příloh nejnižší počet kalorií (v porovnání s rýží či těstovinami). Na 100 g obsahují v syrovém stavu 76 kcal / 320 kJ. A jaké jsou nutriční hodnoty potravin u brambor? Z velké části obsahují brambory vodu (79 g), poté škrob (16,6 g), sacharidů mají 16 g, bílkovin 2 g, tuků pouze 0,2 g a vlákniny až 2 g. Brambory obsahují také množství minerálních látek a vitamínů. Hořčík, železo, zinek, měď, vápník či draslík.

Z vitamínů je zastoupen vitamín C, E, B1, B2, B3 a vitamín K. Brambory nemají nejbohatší nutriční hodnoty potravin, obsahují minimální množství bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, naopak nejvíce je v bramborách škrobu. Brambory však můžeme konzumovat s klidným svědomím, tato potravina patří i do fitness jídelníčku, pokud zařadíme dostatek pohybu a stále se jedná o nejlepší přílohu v rámci kalorického příjmu.

Varné typy brambor a druhy brambor

Není překvapením, že existuje široká paleta druhů brambor. Varné typy brambor jsou 3 základní, které jsou všem dobře známé – varný typ A, brambory typ B a brambory typ C. Z hlediska skladování jsou druhy brambor 2 – rané brambory a konzumní brambory (pozdní).

  • Varný typ A: vhodné do bramborového salátu, vaření a pečení ve slupce. Varný typ A obsahuje méně škrobu.
  • Brambory typ B: přílohové, vhodné k masu, do salátů, gulášů, polévek. Brambory typu B mají univerzální využití.
  • Brambory typ C: vhodné na přípravu bramborového těsta, knedlíků, bramborových kaší, bramboráků, bramborových placek, aj. Brambory typu C mají vyšší obsah škrobu a po vaření se rozpadají.

Různé druhy brambor se liší například barvou slupky či nutričními hodnotami. Varné typy brambor se liší v tom, do jakého pokrmu se lépe hodí například svým obsahem škrobu. Do českých luxusních francouzských brambor se smetanou se často používají brambory varného typu B. Druhů brambor, tedy odrůd, existuje více než 4 000. V kuchyních se běžně využívají jen desítky druhů brambor. Barvy slupek hrají všemi barvami od klasické hnědé přes červenou až po temně fialovou.

Nejchutnější francouzské brambory recept

Bývá poměrně časté, že názvy pokrmů a nápojů nesou v názvu některou zemi, i když s ní nemají nic společného – například turecká káva, španělský ptáček, ruské vejce nebo french fries (hranolky). U tradičních francouzských brambor je to jinak. Nejchutnější fracouzské brambory skutečně pochází z Francie. Zapečené francouzské brambory recept údajně pochází z Dauphinoise blízko italských a švýcarských hranic, kde se jim říká tartiflette.

Je pravdou, že naše klasické francouzské brambory recept – tedy ty české francouzské brambory – nemají s těmi původními francouzskými zapečenými bramborami mnoho společného, ale inspirace ve Francii se nezapře. Původní zapečené brambory bez masa tartiflette nesmí chybět v tradiční francouzské kuchyni a jsou součástí i francouzské diety.

Zapečené brambory bez masa tartiflette obsahují slaninu, smetanový sýr Reblochon, crème fraîche a suché bílé víno. Naše české luxusní francouzské brambory recepty jsou často ze zbytků brambor na rychlý oběd. Recepty na francouzské brambory s uzeným zahrnují cibuli, vejce, strouhanku nebo recept na francouzské brambory s kuřecím masem místo uzeného obsahují čisté maso. Oblíbenost zapečených francouzských brambor je natolik velká, že si je lidé připravují cíleně, nejen ze zbytků potravin. Následuje 5 oblíbených receptů na nejchutnější francouzské brambory.

1. Luxusní francouzské brambory – skutečné tartiflette

Následující francouzské brambory recept pochází z francouzského regionu Savojsko, kdy se vlastně jedná o zapečené francouzské brambory se slaninou a smetanovým sýrem. Luxusní francouzské brambory nejčastěji podáváme s čerstvým zeleninovým salátem (například salát z polníčku, rukoly, ledového salátu), abychom trochu odlehčili výrazné chutě slaniny a sýra. Salát z polníčku i rukolový salát nemusí chutnat všem strávníkům – pozor na vhodný výběr zdroje vitamínů.

Ingredience:

  • 1,2 kg brambor
  • 2 cibule
  • 200 g slaniny
  • 1 savojský Reblochon (450 g)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 crème fraîche
  • 1 lžička soli

Postup:

Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakrájené brambory vložíme do hrnce se studenou voou s 1 lžící soli. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 10 minut. Uvařené brambory zcedíme. Na pánev nalijeme menší množství oleje a osmahneme cibule nakrájené na tenké plátky. Jakmile cibule zprůhlední, přidáme slaninu na kostičky.

Předehřejeme troubu na 220 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme polovinu vařených brambor. Na vrstvu brambor naneseme polovinu cibule se slaninou. Znovu dáme vrstvu brambor a na ni cibuli se slaninou. Na konec umístíme po lžících kopečky crème fraîche na několik míst. Sýr Reblochon podélně rozkrojíme a položíme kůrkou nahoru na zapékací mísu. Podlijeme bílým vínem a pečeme cca 20 minut.

2. Nejchutnější francouzské brambory se smetanou

V České republice jsou velmi oblíbené zapečené francouzské brambory se smetanou. Češi mají smetanu rádi a jsme zvyklí ji v našich kuchyních pravidelně používat, nejen když připravujeme rychlý oběd. Klidně můžeme použít i smetanový základ na pizzu, pokud nám zbylo z posledního chystání pokrmu. Smetanový základ na pizzu často zahrnuje česnek, který dodá francouzským bramborám receptu novou chuť. V nejchutnějších francouzských bramborách se smetanou byla použita kombinace uzeného masa a sýra (francouzské brambory s uzeným masem). Kombinace smetany a uzeného dodá českým francouzským bramborám bez masa šťavnatost.

Ingredience:

  • 1 kg brambor typu A
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany
  • 200 g sýra vhodného na strouhání (eidam, ementál, gouda aj.)
  • 250 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice atd.)
  • máslo na vymazání pekáče
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory očistíme a uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a kolečkem na brambory připravíme pravidelné kostičky. Cibuli nakrájíme na půlkroužky, uzené maso nakrájíme na stejně velké kostičky jako brambory a nastrouháme sýr. Ve smetaně promícháme vejce, sůl a pepř.

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Asi 1/3 brambor rozprostřeme do máslem vymazaného pekáče, na ně rozložíme uzené maso, cibuli a zeleninu. Na první vrstvu přidáme druhou 1/3 brambor a poklademe je zbylým uzeným masem, cibulí a zeleninou. Nakonec dáme poslední vrstvu brambor, na kterou rozložíme nastrouhaný sýr. Celou směs polijeme rovnoměrně smetanovou směsí. Oblíbené české francouzské brambory s uzeným masem pečeme přibližně 25 minut.

3. Francouzské brambory s kuřecím masem a brokolicí

Další velmi oblíbený francouzské brambory recept jsou české francouzské brambory s kuřecím masem místo uzeného masa. Recept na francouzské brambory s kuřecím masem je často doplněný o brokolici, která se perfektně hodí pro svou barvu a zdravotní účinky.

Zapečené brambory, zapečené brambory s brokolicí.

Ingredience:

  • 1 kg brambor typu A
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 brokolice
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání
  • olivový olej

Postup:

Omyté brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Následně je oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme použít kolečkové krájedlo na brambory). Kuřecí prsa omyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi s olivovým olejem necháme maso zatáhnout.Očištěnou a omytou brokolici rozdělíme na růžičky a vaříme v osolené vroucí vodě asi 5 minut. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou.

Všechny ingredience promícháme (brambory, kuřecí maso, brokolici), osolíme, opepříme a přemístíme do zapékací mísy vymazané máslem. Ve smetaně rozmícháme vejce a tuto směs nalijeme rovnoměrně na brambory. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 25 minut dozlatova.

Pokud máte rádi maso a především to libové, určitě vám zachutná králík na paprice. Králičí maso patří k nejzdravějším díky svému malému obsahu tuku. Vedle pečeného králíka na česneku je králík na paprice také velmi oblíbeným receptem.

4. Klasické francouzské brambory Pohlreich

Recept na francouzské brambory Pohlreich předvedl Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéf na smetaně. Klasické francouzské brambory Pohlreich překvapily mnoho diváků, protože se jedná o francouzské brambory ze syrových brambor a navíc bez masa či uzeniny. Luxusní francouzské brambory Pohlreich překvapí nevšední vůní i chutí. V tomto receptu na francouzské brambory ze syrových brambor se snoubí muškátový oříšek s česnekem.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 500 g sýra ementál či kořeněného sýra
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání
  • utřený česnek na vymazání

Postup:

Pekáč či zapékací mísu vymažeme máslem a utřeným česnekem. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky tloušťky mince. Každý z plátků brambor vkládáme do studené vody, aby nezčernaly. Do větší mísy nalijeme smetanu, přidáme pepř, sůl a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Přidáme vejce a nastrouhaný sýr. Soli můžeme přidat více, protože brambory obecně absorbují slanost pokrmů.

Brambory slijeme, osušíme utěrkou a přemístíme do vymazané zapékací mísy nebo pekáče. Na brambory vlijeme smetanovo-sýrovou směs a pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Ke konci pečení na cca 10 minut zvýšíme teplotu na 200 °C, aby se vytvořila zlatavá krusta.

5. Bezvaječné zapečené francouzské brambory

Poslední z receptů je taktéž recept na francouzské brambory ze syrových brambor a navíc bez vajec. Může se stát, že v domácnosti není ani jedno vajíčko nebo je strávníci moc nemusí. Nejchutnější francouzské brambory nestojí pouze na vejcích, zkuste tyto bezvaječné zapečené francouzské brambory.

Ingredience:

  • 8 velkých brambor
  • 2 cibule
  • 200 g goudy
  • 400 g uzené rolky
  • kmín
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání

Postup:

Zapékací mísu vymažeme máslem a předehřejeme troubu na 180 °C. Na dno zapékací mísy dáme část syrových brambor nakrájených na tenké plátky. Brambory osolíme, opepříme a přidáme kmín. Posypeme jednou nakrájenou cibulí na plátky a polovičním množstvím uzené rolky na kostičky. Postup opakujeme a vrchní vrstva by měla být bramborová. Pečeme do změknutí a ke konci pečení přidáme navrch nakrájený sýr na plátky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Jídlo a recepty Návody