Kupní smlouva na auto 2019 a vzor | VímVíc.cz

Kupní smlouva na auto 2019 + VZOR

08. 08. 2019

Ať už kupujete auto nové nebo ojeté, je ve vašem zájmu uzavřít se smluvní stranou dobře koncipovanou kupní smlouvu. Kupní smlouva vám totiž v extrémních případech může ušetřit i desítky tisíc korun. A na co si dát konkrétně pozor? Dozvíte se v našem článku.

Kupní smlouva na auto

V roce 2019 se kupní smlouva na auto prakticky nijak neliší od kupních smluv z předchozích let. Přesto není na škodu si připomenout, proč takovou smlouvu uzavírat a jaké by měla mít náležitosti. Jak na to se dozvíte v našem článku, kde si můžete stáhnout i vzor kupní smlouvy na automobil.

Kupní smlouva na auto 2019

Nejedná se o žádné zapeklitosti. Jednoduchá kupní smlouva musí obsahovat základní údaje. Za prvé je třeba specifikovat motorové vozidlo a je na místě zanést do smlouvy podrobný technický stav vozidla a pochopitelně cenu. Kupní smlouva je zároveň smlouvou o prodeji auta a chrání obě strany, nakupujícího i prodávajícího.

V případě, že se na vozidle později objeví závada, smlouva jasně určí, kdo za stav auta nese zodpovědnost. Stejně tak je průkazem o změně majitele motorového vozidla.

Základní údaje kupní smlouvy na automobil

I v té nejjednodušší podobě musí smlouva obsahovat určité náležitosti:

  • Označení smluvních stran
  • Prohlášení prodávajícího, že vůz je jeho majetkem
  • Cena
  • Technické specifikace (SPZ značka, počet najetých kilometr, známé závady atd.)
  • Datum
  • Podpis obou stran
Kupní smlouva na auto - VZOR

Nepovinné body kupní smlouvy na auto

Pokud nechcete skutečně nic podcenit, můžete do smlouvy uvést i další náležitosti, jako například vybavení vozidla, či stav vozidla zevnitř (šrámy, fleky, poničené sedačky apod.). Dále můžete uvést způsob předání vozu a dokladů a způsob změny v evidenci vozidel.

Kupní smlouva na auto 2019

Registr vozidel – přepis auta a plná moc

Od podpisu kupní smlouvy máte ze zákona desetidenní lhůtu, během které musíte zařídit přepis auta na nového majitele. Zodpovědnost za tento krok bere na sebe původní majitel. V některých případech udělí prodávající plnou moc k přepisu vozidla kupujícímu, aby se této starosti zbavil. Krok musí ale pečlivě zvážit, protože v případě, že to kupující strana nestihne provést, musí původní majitel zaplatit pokutu 50 000 korun.

Na co myslet při koupi ojetého vozu?

S ojetým vozem vždy vstupujete do neznáma. Ano, pořizovací cena je rozhodně sympatičtější vaší peněžence, ale v případě, že takový nákup podceníte, nakonec se ojetý vůz vůbec nemusí vyplatit. Je proto nutné nepodcenit technickou prohlídku kupovaného vozidla.

Prohlídka od automechanika

Není na škodu zaplatit si nezávislého automechanika, který zjistí, zda uvedený stav skutečně odpovídá realitě. Pokud vám bude prodávající tvrdit, že auto není havarované, nebo že má najeto pouze 50 000 kilometrů, odborník dokáže poznat, zda jsou tyto údaje pravdivé, či zda bylo manipulováno s tachometrem a podobně.

Jak odstoupit od kupní smlouvy?

Na odstoupení od smlouvy máte nárok, ať už jste si koupili vůz nový nebo ojetý. Vypovědět smlouvu můžete ve dvou případech.

  1. Pokud objevíte na vozidle závodu, které nebyla uvedena ve smlouvě a prodávající ji není schopen opravit do 30 dnů. V takovém případě je poškození vozu kvalifikováno jako neodstranitelné a máte tak právo na odstoupení od smlouvy.
  2. V případě že má vozidlo takové závady, které znemožňují jeho bezpečné využití.

Víte, jak napsat výpověď v práci? Důvodů, proč odcházet z práce je hned několik. Ale jak napsat výpověď správně?

Záruka na ojeté auto

Na ojeté auto nedostanete automaticky dvouletou záruku, jako je tomu při koupi nového vozu. Větší autobazary občas nabízejí spíše roční záruku za příplatek, ale rozhodně se nejedná o častý postup. I proto je nutné smlouvu sepsat. U ojetých vozů za závady, které nejsou uvedeny ve smlouvě, odpovídá původní majitel vozu. Samozřejmě se to nevztahuje na vady, které byly způsobeny běžným užíváním vozidla.

Zjištění závady na vozidle

Pokud zaregistrujete závadu na vozidle do doby 6 měsíců od koupě vozu, zavezte jej okamžitě do servisu a nechte vůz důkladně prohlédnout. Automechanik vám sepíše odborný posudek, kde popíše aktuální technický stav vozidla. Poté kontaktujte původního majitele, nejlépe skrze doporučený dopis.

V dopise uveďte základní údaje (jméno, datum koupě auta, popis koupeného vozu atd.). Přiložte získaný posudek a nakonec navrhněte řešení, slevu, odstoupení od smlouvy nebo úhradu opravy.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: