Pracovní příležitosti budoucnosti aneb kariéra za 30 let. | VímVíc.cz

Profese budoucnosti: V jakém oboru nás čeká kariéra za 30 let?

28. 06. 2019

Svět se mění rapidní rychlostí. To, co bylo normální před dvaceti lety, je optikou dnešního dne dávná historie. Svět se mění zevnitř i zvenku a společnost jako celek se tomu musí přizpůsobit. S tím se pojí i vývoj zaměstnání. Některá povolání už známe jen z vyprávění, jiná přežila, ale s „lepším jménem“. Zároveň dnes, ve světě neomezených možností, už se každý může živit prakticky jakkoliv, pokud mu za to někdo zaplatí. Jaké jsou profese budoucnosti?

Profese budoucnosti: V jakém oboru nás čeká kariéra za 30 let?

Nové pracovní příležitosti se objevují každý den. Bezesporu má na to veliký vliv nevyčerpatelnost internetu a neustálé inovace. Zároveň se setkáváme se stavem společnosti a přírody, který před 30 lety zdaleka nebyl aktuální. Každý druhý, kdo se dnes narodí, tak bude podle odhadů ve své dospělosti pracovat na pracovní pozici, která ještě před jeho narozením nebyla známá.

Projekt Inspired Minds

Nových trendů se začala všímat i kanadská studijní nadace CST. Skrze projekt Inspired Mindszmapovala tato skupina podnebné, ekologické, technologické a demografické změny, která nás čekají v příštích 15 letech. Závěry ze studie pojali netradičně. Přišli se seznamem nových povolání, které by se, právě na základě provedeného výzkumu, mohly stát stálicí na poli pracovních nabídek.

V jakých oborech tedy budeme moci za 15 až 20 let udělat kariéru?

  • Upcyklátor
  • Už dnes v roce 2018 víme, že množství odpadků ve světě je katastrofální. Byť se Západní svět pomalu ale jistě snaží omezovat jednorázové plasty a lidé jsou vedeni k větší zodpovědnosti vůči přírodě, objem odpadu stále narůstá. Proto se předpokládá, že nejen plasty ale obecně odpadky se stanou novou komoditou, se kterou se začne obchodovat a bude sloužit jako výrobní materiál.

    Proto bude stoupat poptávka po lidech, kteří budou schopni z odpadu vytvořit nové zboží. A to by právě měla být náplň práce upcyklátora. Bude potřebovat notnou dávku kreativity, ale také znalost v oblasti výrobních procesů, strojírenství a materiálech.

  • Renovátor divočiny
  • Aneb novodobý zemědělec. Nebudou ani mít tolik na starost vysazování nových plodin a obdělávání polí. Jejich úkolem bude napravovat škody, které lidstvo za posledních desítek let napáchalo. Práce bude tedy cílit na obnovu flóry a fauny a navrácení přírody do původních míst. Stejně tak se budou snažit vypouštět zvířata zpět do přírody a monitorovat a kontrolovat jejich počet.

    Tato práce bude především pro ochránce přírody a pro lidi, kteří mají starost o životní prostředí. Autoři projektu přišli s plánem, že by se mohlo jednat o státní zaměstnance a zaplatí je příjmy z daní za spalování uhlí.

  • Operátor dronů
  • Profese, ke které už nemá dnešní svět úplně daleko. V tomto případě se jde ale s myšlenkou ještě dál. Počítá se s tím, že za několik let budou drony využívány nejen k tvorbě hezkých videích, ale především k přepravě a doručování zboží. Operátor by měl za úkol monitorovat cestu jednotlivých dronů a kontrolovat neohlášené drony, které by mohly sloužit k nelegálním účelům.

    Operátor tedy bude muset mít základní znalosti nejen v oboru IT, ale pravděpodobně také v oblasti práva, aby mohl kontrolovat, zda jednotlivé transakce jsou legální.

  • Znalec robotů
  • Používání robotů v domácnosti je zatím na samém začátku. Autoři projektu se domnívají, že za několik let bude robot v každé domácnosti obstarávat veškeré úkony, o které si rodina požádá (nákup, venčení psů, vaření, úklid apod.). Někdo ovšem o tyto roboty bude muset pečovat a starat se o jejich údržbu a řádné nastavení. Tyto záležitosti by spadaly do rukou znalce v oblasti robotů.

    Znalec robotů by pravděpodobně neměl na starost veškeré technologické procesy uvnitř robota. Jeho úkolem bude spíše výběr toho správného a naučit majitele s ním zacházet. Nebude tedy třeba žádné speciální vzdělání, spíš dobré komunikační schopnosti, které se hodí pro prodej a základní proškolení.

  • Pracovník aquaponické farmy
  • Aquaponie je farmou budoucnosti. Přestože aquaponické farmy již dnes existují, v následujících letech pravděpodobně dojde k jejich velkému nárůstu a bude třeba více pracovníků v tomto oboru. A co to aquaponie je?

    Jedná se o ekonomický systém pěstování rostlin a ryb bez půdy. Rostliny a ryby žijí ve vzájemné symbióze a jedná se o ekologický systém, u kterého je předpokládána silná budoucnost. K výkonu takového povolání bude třeba znalost v oblasti chovu ryb a pěstování rostlin a zkrátka zapálení pro danou činnost.

    Profese budoucnosti: V jakém oboru nás čeká kariéra za 30 let?
    Hello bank půjčka

  • Telechirurg
  • Zde se už dostáváme do sfér, kde bylo třeba využít řádně fantazii. Přesto to neznamená, že takový vývoj není realistický. Výsledkem studie je pokrok i v oblasti medicíny, kdy už budeme schopni se sami operovat za pomocí robotů a robotických zařízení. Nad těmi bude držet dohled právě telechirurg.

    Telechirurg tak bude muset mít stejné znalosti, jako mají dnešní doktoři, ale k tomu navíc ještě přehled o funkčnosti robotů a budou se s nimi muset naučit zacházet.

  • Nostalgik
  • Ještě v roce 2040 bude žít dost lidí, kteří si budou pamatovat doby bez internetu a kterým se možná bude stýskat po „starých dobrých časech“. Nostalgikovou náplní práce tak bude pamětníkům nebo jiným zájemcům přetvořit domácnost do staré podoby, aby se cítili „více doma“. Vzhledem k tomu, že se čeká čím dál větší inklinace k minimalismu, který například na starší lidi může působit chladně, takové služby by mohly být hojně využívané.

    Nostalgik tak bude muset mít znalosti jako každý jiný architekt nebo bytový designér dnešní doby. Zároveň se bude očekávat jeho znalost v tomto oboru i z historického hlediska, aby věděl, co si má představit pod pojmem „tapety jak za osumdesátek“.

  • Odborník na jednoduchost
  • Byť název pozice může zní trochu komicky, patrně se bude jednat o jednu z nejvíce ceněných prací. Počet informací a novinek neustále stoupá a úměrně tomu stoupá i administrativní, byrokratická i technická náročnost procesů. Odborník na jednoduchost bude mít za úkol tyto procesy procházet a snažit se je zjednodušit. Budou tedy redukovat jednotlivé postupy na minimum, aby byly stále dost efektivní, ale zabíraly méně času.

    Tato pozice bude vyžadovat rozsáhlé znalosti, protože tyto služby budou třeba v mnoha odvětvích. Budou se tedy od nich očekávat vědomosti v oblasti IT, techniky, matematiky a například i sociologie.

Úředníci budoucnosti budou počítače

Právě poslední profese je na vzestupu již dnes, kdy těmto lidem říkáme "odborníci na automatizaci". Usnadnění jednoho kroku na automobilové lince, kde se podaří odstranit jednoho pracovníka, se rovná úspoře milionů již po jednom roce fungování. Automatizace a zjednodušování musí zákonitě v příštích letech proniknout i do zkostnatělé státní správy, kde se uvolní díky automatizaci procesů tisíce nepotřebných úředníků, kteří si budou moci hledat novou práci.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání