Ve kterých profesích najdete volná pracovní místa? | VímVíc.cz

Ve kterých profesích najdete volná pracovní místa?

18. 04. 2018

Nezaměstnanost v České republice klesá a firmy začínají trpět nedostatkem zaměstnanců. Pro řadu lidí to může být při hledání práce poměrně plus. V jakých oborech je lidí skutečně nedostatek? Na to vám přinášíme odpovědi v našem článku.

Volná pracovní místa

Lidé mění obory, odcházejí za lepším

Řada lidí dnes odchází i ze zaměstnání, kde strávili třeba 20 let svého života. Většinou je důvodem pro změnu především mzda, může ale jít také o to, že po tolika letech už člověk ve své práci nevidí smysl. Někoho nebaví celý život prosedět v kanceláři, tak radši sáhne po nějaké manuální práci. A právě v takových oborech je momentálně velký nedostatek lidí, takže se firmy o nábor nových zaměstnanců snaží nejrůznějšími způsoby.

Firmy lákají na vyšší mzdy, náborové příspěvky a širokou škálu benefitů.

Velkým lákadlem jsou pro potencionální zaměstnance například náborové příspěvky. S těmi se často setkáte například u Městské policie nebo dopravních společností, které akutně hledají řidiče autobusů. Nouze o řidiče je taková, že často po vás společnosti nebudou požadovat ani řidičský průkaz skupiny D. V inzerátech často najdete podobné informace, jako je například tato: „Požadovaná kvalifikace: Řidičské oprávnění skupiny D, případně můžeme zajistit potřebné rozšíření oprávnění ze skupiny B nebo C.“ I přes množství benefitů, které je ale řidičům nabízeno, je jich stále nedostatek.

Málo lidí a volná místa přibývají

Situace se zaměstnanci v České republice se bohužel dostala do takové fáze, kdy lidí je málo, ale volná pracovní místa přibývají. Proto je pro každou firmu těžké najít kvalitní lidi a to víc než kdy dřív. Nejedná se pouze o řidiče autobusů, kterých je nedostatek, schopných lidí chybí celá řada v nejrůznějších oborech.

Nedostatek lidí řeší více než 15 oborů.

Práce řidič kamiónů, operátoři call center nebo třeba úklidoví pracovníci, tak přesně tito lidé firmám chybí. Velký problém je také najít lidi na těžké manuální práce. Doba se přehoupla do takové podoby, že by každý nejraději pracoval v manažerské pozici a seděl v teple kanceláře. Lidí, kteří půjdou dobrovolně dělat relativně neatraktivní práci, bohužel moc není.

Situace ale není zlá jen ve skladech nebo v úklidových firmách. Problém je například i s lidmi v oboru hotelnictví. Pokojských nebo například servírek je málo, o pečovatelských službách ani nemluvě. Problém je především v tom, že v těchto oborech je na mzdy vyhrazeno málo peněz a lidé dnes již očekávají trochu jiné platy než dřív.

Mladí lidé odcházejí za zkušenostmi do zahraničí, i to je důvod, proč je v ČR nedostatek pracujících.

Hodně lidí cestuje za prací do zahraničí, kde si například servírka vydělá o několik procent vyšší plat než u nás, a to za stejné množství práce. Cestování za prací je atraktivní především pro mladé lidi, kteří mají čerstvě po škole a chtějí vidět svět.

Špatné období prožívají ale i větší firmy, velký nedostatek lidí se totiž projevuje i u tzv. „ajťáků“. V tomto oboru se firmy snaží konkurovat alespoň platově, ale šikovných počítačových expertů, je zkrátka stále nedostatek.

Problémy pociťují i firmy, které potřebují IT pracovníky nebo průmyslové obory.

Obor průmyslu si vyskakovat také nemůže. Postupně se totiž vytrácejí lidi, kteří by se věnovali zámečnictví nebo údržbě. S odbornými technickými profesemi je ale problém celkově. Takovou práci nemůže dělat jen tak někdo, musí jít o vystudovaného člověka, který ví, co dělá a těch je bohužel málo. Řada techniků se také začíná zaměřovat spíše na podnikání na živnostenský list, než aby pracovala pro nějakou firmu.

Provize už lidi nemotivují

Kromě již zmíněných profesí, se také těžko shánějí prodavači nebo obchodní zástupci. U prodavačů je hlavním problémem nízká mzda a velké časové nároky kladené na zaměstnance. U obchodních zástupců jde pro změnu o to, že jejich mzdy se většinou skládají ze dvou i více částí. Obchodní zástupce má většinou dán fixní plat, který není příliš vysoký, někdy jde dokonce jen o minimální mzdu. Firmy ale lákají lidi na to, že na provizích si mohou vydělat neomezené peníze.

Lidé přestávají věřit provizním systémům, dávají přednost větší fixní mzdě.

Lidé ale na provizní systémy už moc neslyší. Mají raději jistotu a hledají tak zaměstnání, kde je fixní mzda zajímavá a dokáže je uživit.

Kde je šikovný pekař nebo řezbář?

Když to člověk vezme kolem a kolem, v těžké výrobě byl vždycky problém sehnat lidi. Velký problém ale nastává mezi řemeslníky. Více méně je jedno, zda se hledá pekař, kadeřnice nebo třeba truhlář. Mladé lidi zkrátka řemeslo až tolik netáhne, takže najít šikovné a kvalifikované řemeslníky je momentálně pro firmy téměř nadlidský úkol.

Státní zaměstnanci

Dalším tématem jsou státní zaměstnanci. Na úřadech potkáte především dámy starších ročníků, které již mají něco odpracováno, a jejich čistá mzda tedy není tak smutná. Pokud ale do státní sféry nastupuje někdo zcela bez praxe, pak ho zajímají především platové tabulky, podle kterých bude jeho výše platu odvozena. Mladých lidí se tedy do státních organizací moc nehrne, jelikož chtějí více peněz. Společnosti se je pak snaží motivovat alespoň benefity nebo osobním ohodnocením.

Firmy a studenti

Ne vždy zabírá zajímavá platová nabídka nebo atraktivní benefity. Firmy si proto začínají vychovávat dorost. Stále častější je tedy spolupráce různých firem se středními školami. Společnosti nabídnou odborným školám možnost, že k nim mohou studenti docházet na praxe a doufají, že po ukončení školy se budou absolventi snažit o uplatnění právě u nich.

Benefity, náborové příspěvky nebo výchova dorostenců, to jsou bojové cesty firem pro snížení neobsazených pracovních míst.

Jde samozřejmě o risk, že firma si studenty vypiplá a oni nakonec po škole odejdou jinam. Je to ale malé riziko za cenu toho, že se sníží problém s počtem zaměstnanců.

Ke změně oboru někdy stačí i certifikát

Pokud pracujete v oboru s nedostatkem pracovních míst, nebojte se zkusit něco nového a zabrousit do neznámého pracovního prostředí. K výkonu některých povolání je samozřejmě potřeba určité vzdělání nebo kvalifikace, někdy ale stačí pouze certifikát o absolvovaném kurzu. Ženy mají příležitost zkusit například modeláž nehtů a podobné činnosti, ke kterým stačí živnostenské oprávnění a správný kurz s certifikátem. Práce na sebe je určitým rizikem, nicméně pokud váš obor není dostatečně perspektivní, je čas zkusit něco nového. Certifikát o absolvovaném kurzu rozšíří vaši kvalifikaci a zvýší hodnotu na trhu práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry Úspěch v kariéře