Pro a proti: Chcete vědět kolik peněz berou kolegové? | VímVíc.cz

Pro a proti: Chcete vědět kolik peněz berou kolegové?

02. 03. 2018

Mnoho lidí tvrdí, že kolegové mezi sebou by neměli vědět, jaký má kdo průměrný plat. Jiní zase upozorňují na to, že transparentní mzdy by mohly být tím správným krokem ke zlepšování firemního prostředí. Co je tedy lepší?

Pro a proti: Chcete vědět kolik peněz berou kolegové?

Průměrný plat kolegů? Většinou tabu

Víte, kolik peněz berou vaši kolegové? Velmi pravděpodobně ne. Mnoho lidí totiž o své výplatě mluvit nechce. Jednoduše se nechtějí tolik odhalovat. Co když berou o hodně méně, nebo o hodně více, než jejich kolegové? Pravdou navíc je, že mnoho lidí má pocit, že jsou lidé na podobných pozicích ve firmě odměňováni různě. A díky tomu vzniká určitá nespokojenost a celkově negativní emoce ohledně pracovní pozice.

Kolik bere kolega nebo šéf? Většinou je tato informace tabu.

Do budoucna k nám ale trend transparentního odměňování přijde. Zaměstnanci totiž chtějí vědět, kolik berou ostatní kolegové, aby se odbourala nespravedlnost, která se může v odměňování zaměstnanců potenciálně nacházet. Když budou lidé vědět, že berou podobně jako jejich kolegové, budou spokojenější a loajálnější. Firmy si navíc nebudou moci dovolit odměňovat dva lidi na podobné pozici jinak.

Trh práce a transparentní odměňování

Transparetní platové ohodnocení může mimo jiné zvyšovat také celkovou angažovanost zaměstnanců. A i přesto, že mnoho lidí tuto informaci stále bere jako tabu, podle analytiků, “utajené” platové ohodnocení už do budoucna nebude normou. Podle personalistů bychom se totiž měli o hodnotě práce více bavit a zajímat se o to, jak je platově ohodnocen čas jednotlivých zaměstnanců. A neměli bychom se bát otázku ohledně platu na pohovoru vyslovit.

Neměli bychom se bát na pohovoru vyslovit otázku ohledně platu.

Úskalí odtajněných platů

Transparentní platové ohodnocení může mít ale i mnohá úskalí. Podle psychologů je problém to, že každý člověk má jiný názor na průměrný plat. Navíc každý na věc nahlíží z jiného, osobního hlediska, má jiný pohled na motivaci a také vztah s kolegy. A plat se utváří (mimo jiné) podle několika faktorů:

  • Seniorita zaměstnance
  • Výkon a schopnosti zaměstnance
  • Vztah s ostatními
  • Sympatie

Hledáte lepší práci? Podívejte se, jak napsat motivační dopis.

Konkrétní firmy a jejich přístup

Společnost Havel, Holásek & Partners hodnotí každého jedince velmi individuálně, podle jeho zkušeností a také náročnosti pozice. Proto berou platové ohodnocení jako velmi důvěrný údaj. Například firma Skanska zase pravidelně dělá analýzu trhu, kdy zjišťuje, jaké jsou platy na jednotlivých pozicích. Díky tomu může stále nabízet velmi konkurenční platové ohodnocení, což zaměstnanci velmi oceňují. Firma KPMG nijak veřejně platy kolegům nesděluje, ovšem pokud si to řeknou zaměstnanci mezi sebou, vedení proti tomu nic nemá.

Firmy berou platové ohodnocení jejich zamětsnanců jako důvěrný údaj.

Průměrný plat v ČR

A víte, kolik peněz si v Česku průměrně vyděláme? Průměrný plat se velmi liší v rámci jednotlivých regionů. Nejvíce si vydělají lidé v Praze - 36 584 Kč měsíčně, a nejméně v Karlovarském kraji, kde to bylo 25 496 Kč za měsíc. Podívejte se také na to, jaký je průměrný plat v Německu”.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života firem a kanceláří