Srovnání německých platů dle profesí | VímVíc.cz

Srovnání německých platů dle profesí

26. 09. 2017

Plat v Německu je pro nás už tak trochu pojem. Jaký je minimální plat v Německu a kolik si vydělá například zdravotní sestra nebo pracovník ve fabrice? A proč mají o tolik vyšší platy?

Srovnání německých platů dle profesí

Němci dostávají v průměru 230 Kč/hod

Od roku 2017 stoupla minimální mzda v Německu v přepočtu na přibližně 230 Kč/hod. Stále se ale liší v určitých sektorech a do konce roku 2017 ještě v některém odvětví může být trochu nižší, než je oněch 230 Kč. Možná si s nadějí v hlase říkáte, že ale Němci mají zase dražší potraviny, nájmy a celkově více utratí na službách. Pravdou ovšem je, že potraviny jsou v Německu dokonce mnohdy levnější a o nájmech to platí stejně tak.

Přečtěte si také článek o průměrném platu v Česku.

Není pravidlem, že v Německu je všechno dražší, než u nás.

Můžeme Němce někdy dohnat?

Není to pro nás nejlepší zpráva, ale může trvat desetiletí, než se k německým platům přiblížíme. Také se ovšem může stát to, že Němce v tomto ohledu nedoženeme nikdy. Důvodem je pověstná německá pracovitost a velmi vysoká produktivita. Nemusíme být tedy tolik zklamaní, neboť se porovnáváme dost možná s nejproduktivnějším státem na světě.

Němci jsou jedni z nejproduktivnějších národů na světě.

Kolik konkrétně berou jednotlivé profese v Německu?

Pojďme se teď zblízka podívat na to, kolik si odnesou za danou práci zaměstnanci v Německu, a kolik za tu podobnou dostanou čeští pracovníci.

Platy zdravotnických sester v Německu

Plat zdravotnických sester je u nás poměrně častým tématem debat. Průměrný plat zdravotní sestry je něco kolem 19 000 Kč, s tím, že mnoho sester na něj vůbec nedosáhne. Zdravotnické sestry v Německu si ale vydělají trochu jinou částku. V průměru téměř 85 000 Kč.

Zdravotnické sestry si vydělají v průměru 85 000 Kč, pečovatelé téměř 70 000 Kč.

Plat lékařů v Německu

A u zdravotníků zatím zůstaneme. Zatímco lékař v Česku si vydělá v průměru kolem 66 000 Kč, plat lékaře v Německu je minimálně 135 000 Kč. Rozdíl je tedy dvojnásobný.

Platy učitelů v Německu

Podobně jako u nás, i v Německu záleží na tom, v jaké škole učíte. Nejméně obecně dostávají učitelé v klasických mateřských školách, které nejsou nijak specializované. Například na gymnáziu si ovšem učitelé v Německu vydělají v průměru 127 000 Kč.

Záleží v jaké škole/školce pracujete. I v "obyčejné" mateřské škole (například bez dvojjazyčné výuky atd.) si ale němečtí učitelé vydělají přibližně 97 000 Kč.

Učitel si v Německu vydělá průměrně v přepočtu kolem 100 000 Kč.

Plat dělníků, skladníků a dalších pracovník ve fabrice

Plat dělníků se liší podle toho, jakou práci vykonávají. Jestliže se jedná o vyučeného dělníka, plat je kolem 250 Kč na hodinu. Firmy, které se například zabývají montážemi ovšem své dělníky platí dokonce 500 Kč za hodinu.

Skladník si v Německu vydělá přibližně 55 000 Kč, řidič ještěrky 67 000 Kč a průmyslový pracovník (dále neurčeno) 93 000 Kč. Pokud vás zajímají další informace ohledně platu v Německu, přečtěte si článek o průměrném německém platu.

Jak jste se svojí prací spokojeni vy? Dejte nám vědět v recenzích zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy