Že skloubit práci a rodinu je nemožné? Poradíme, jak na to | VímVíc.cz

Že skloubit práci a rodinu je nemožné? Poradíme, jak na to

07. 11. 2018

Chápeme váš strach z toho, že je nemožné skloubit práci a rodinu. Máme pro vás ale několik rad, jak se můžete věnovat nejen domácnosti, ale také péči o děti. Nezapomínejme současně na to, že partneři mohou být více než nápomocni.

Že skloubit práci a rodinu je nemožné? Poradíme, jak na to

Rodina je na prvním místě

Častým problémem pro ženy i muže po narození dítěte a následně návratu do zaměstnání bývá strach, jak dokáží skloubit rodinné a pracovní povinnosti. Rodina bývá zpravidla na prvním místě, a pokud si vše v práci dobře zorganizujete, nemusíte se návratu do pracovního procesu vůbec bát. Máme pro vás několik rad, jak se dá skloubit práce s rodinou.

Strach z toho, jak lze skloubit rodinu a práci, bývá častým problém u žen i mužů po narození potomka.

Řešením je time management

Pokud si vše správně naplánujete a využíváte tak váš čas co nejefektivněji, můžete se vyhnout stresovým situacím, které vznikají zpravidla kvůli tomu, že něco nestíháte. Se správným time managementem se nemusíte bát, že nebudete mít čas na pracovní povinnosti, domácnost nebo děti.

Prostě a jednoduše si vše poctivě naplánujte a následně se těšte z toho, že vám třeba zbyde i více volna pro sebe.

Díky time managementu si můžete efektivně naplánovat svůj čas a nestresovat se tím, že nestíháte pracovní povinnosti nebo starost o rodinu.

Domluvte se se zaměstnavatelem

Každý rozumný zaměstnavatel musí pochopit, že chcete trávit čas také se svou rodinou. Základem je vzájemná komunikace a porozumění. Nestíháte v běžné pracovní době například dokončit úkol, který vám byl zadán? Zkuste se domluvit se zaměstnavatelem, že si část úkolů necháte na doma, až děti usnou. Můžete tak odpoledne věnovat čas svým dětem a večer se ještě zahloubat do práce.

Pokud jste v práci bezdůvodně kritizováni, promluvte si opět se svým nadřízeným. Jestliže máte čisté svědomí, že zvládáte pracovní i rodinné povinnosti na jedničku a přesto k vám směřují výtky, nenechte si to líbit. Pravdou bohužel je, že se můžete zdát jako snadný terč. Ale to vy přece nejste!

Nebojte se o vaší situaci mluvit se zaměstnavatelem. Zvláště, pokud chcete najít jiné řešení a nebo jste bezdůvodně kritizováni.

Upřednostnit péči o děti

Pokud máte ale zaměstnavatele, který pro skloubení práce a péči o děti nemá pochopení a to ani přes snahu komunikovat, nebojte se uchýlit k radikálnějším řešením. Je lepší změnit práci, než se stresovat tím, že zaměstnavatel nesdílí stejné hodnoty jako vy. Časem by se to mohlo podepsat na vašem psychickém rozpoložení i zdraví. Podívejte se na volná pracovní místa a nabídky práce.

Profily zaměstnavatelů vám často napoví, zda právě tyto firmy podporují work-life balance a péči o děti. Díky současné situaci na trhu práce muselo mnoho společností změnit názor na zaměstnávání maminek, a proto si dnes můžete najít zaměstnání na zkrácený úvazek nebo pracovat z domova. Obě varianty vám umožní trávit více času s rodinou. Už od začátku si ale nastavte určitá pravidla. Právě při práci z domova je potřeba vysoká morálka, která nepovede k rozptýlení a jasně rozdělte čas na práci a ostatní povinnosti.

Pokud firma nemá ani přes vaši snahu komunikovat pochopení pro tyto záležitosti, netrapte se a změňte zaměstnavatele.

Nebojte si říct o pomoc

Pokud je vaše práce opravdu náročná, nebojte se říct o pomoc partnerovi či využijte chůvu. S partnerem se můžete domluvit na tom, že budete o své děti pečovat střídavě. Využití chůvy či pomocnice do domácnosti neberte jako osobní prohru a nechte si pomoci s pracovními povinnostmi.

Nebát se říct si o pomoc může v konečném důsledku také znamenat zlepšení vztahů napříč celou domácností i lepší atmosféru. Méně stresu, více času na péči o děti a zároveň možnost strávit čas pouze s partnerem, bude mít opravdu pozitivní vliv na všechny v rodině.

Starosti o úklid, vaření či péči o děti můžete sdílet s chůvou či pomocnicí do domácnosti. Nebojte se požádat také svého partnera.

Nenechte se připravit o koníčky

Máme pro vás ještě jednu důležitou radu. Rozhodně nesmíte brát váš volný čas strávený nad věcmi, které máte rádi, jako konkurenty práce. Nenechte se připravit o to, co vás baví. Víme, že se opakujeme, ale věnovat se pouze rodině a práci vás může stát zdraví nebo absenci dobré nálady. Mějte stanovené dny a časy, kdy se pro změnu bude o domácnost a děti starat partner. Nebo se koníčkům věnujte s celou svou rodinou.

Důležité také je věnovat se nadále vašim zálibám a koníčkům. Pomoci vám může partner, nebo zábavu představte i své rodině.

Otcové se začínají více zapojovat

I pracující otcové si začínají uvědomovat, že první měsíce a roky života jejich potomků bývají klíčové a nechtějí se o ně nechat připravit, proto chtějí aktivně trávit čas se svými dětmi. Mohou se tak vyskytovat případy, kdy tatínkové jezdí z práce dříve domů a některým pracovním úkolům se věnují poté, co děti usnou.

Podnikatelé mají navíc tu výhodu, že si často mohou naplánovat čas tak, aby věnovali dostatek času svému podnikání, ale také rodině. Podnikatelé navíc často pracují z domova, ale i pro ně platí, že si musí nastavit jasná pravidla a rozdělit si čas na práci a rodinu. Opět je důležité zapojit do péče o děti oba partnery.

I otcové se již snaží skloubit práci s rodinou. Jednodušší to mohou mít podnikatelé, kteří jsou více pány svého času.

Firmy chtějí změnu

Stále se však otcové zapojují do péče o děti velmi málo. Evropský průměr činí 10 % otců na rodičovské dovolené, v Česku se o své potomky starají takto jen 2 % mužů. Mnoho organizací již začíná o této problematice veřejně hovořit.

Samotné firmy jsou si vědomi toho, že je potřeba změnit přístup ke skloubení kariéry a péče o rodinu. Proto společnosti zřizují v jejich prostorách dětské koutky, firemní školky či dětské skupiny. Empatie ze strany zaměstnavatele pro to, co rodičovství přináší, je stále běžnější.

Doufáme, že jsme trochu zmírnili vaše obavy a vy se můžete více radovat z rodinných záležitostí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří