Black Friday: Kdy a kde nejvýhodněji nakoupit? | VímVíc.cz

Black Friday: Kdy a kde nejvýhodněji nakoupit?

20. 11. 2019

Černý pátek je svátkem pro všechny lidi, kteří rádi ušetří peníze a samozřejmě také všechna marketingová oddělení nejrůznějších firem. Zatímco v Americe se slaví skutečně jen jeden den v roce, u nás v Česku jsou slevy natolik populární, že ho někteří obchodníci vyhlašují i třikrát za rok a neomezují se jen na 24 hodin, ale některé akce trvají třeba i celý listopad. Pokud vás zajímá, na jaké e-shopy a kamenné obchody byste si letos měli počíhat, čtěte dál!

black friday, black friday slevy, slevy

Kdy je Black Friday

Letos připadá Black Friday na 29.11., tedy na poslední listopadový pátek. Příběh, který stojí za vznikem Black Friday není tak zábavný jako levné nákupy. Poté, co byl Černým pátkem nazván krach na Newyorské burze v roce 1929, začala policie ve Philadelphii v padesátých letech tento termín používat k popsání chaosu, který nastával tradičně den po Dnu díkuvzdání. Chaos byl způsoben přívalem lidí, kteří do města jeli nakupovat.

Nejenže si policisté v Philadelphii nemohli vzít ten den volno, ale museli pracovat přesčas a řešit problémy spojené s davy a dopravní kalamitou. Zvýšeného počtu zákazníků a zmatků také s oblibou využívali zlodějové. Do roku 1961 byl „Černý pátek“ ve Philadelphii tak negativně zažitý pojem, že se ho obchodníci a zastupitelé města neúspěšně pokusili nahradit spojením „Velký pátek.“

Do zbytku Ameriky se tento pojem rozšířil až kolem roku 1985. A koncem osmdesátých let se obchodníkům podařilo Black Friday konečně překlopit v pozitivní den pro zákazníky. Koncept byl dostat se z červených čísel do černých, tedy ze ztráty do zisku. Za tímto účelem začaly obchody nabízet různé slevové akce a Black Friday konečně dostal dnešní podobu.

Black Friday v Česku

V Česku získává Black Friday na popularitě každým rokem, především v e-shopech. Mnoho e-shopů slevy nabízí po celý týden a proto se vyplatí ceny sledovat již od pátku 15.11. až do neděle 1.12. Někteří obchodníci nabízí slevy až do výše 80 %. Připravili jsme pro vás výběr obchodů, které mají nejzajímavější Black Friday slevy, aby vám nic neuniklo.

Black Friday elektro

Elektro je na Černý pátek téměř nejčastěji vyhledávané zboží snad i proto, že poprvé do Česka tento „svátek“ přinesl Apple. Bylo to v roce 2013 a vzhledem k tomu, že se to Applu vyplatilo a velmi pozitivně to ovlivnilo jeho tržby, se během následujících let přidávaly další a další e-shopy a nakonec i mnoho kamenných prodejen. Proto každý rok na Black Friday nabízí většina elektro prodejen ve svých letácích velké množství slev a akčních nabídek. Mezi nimi jsou například nabídky Elektro Expert letáku nebo také mnoha e-shopů.

Alza Black Friday

Alza nabízí podle svých vlastních slov „Brutální slevy“ od 13. 11. 2019 do 1. 12. 2019. A když použijete kód ZAPLATIMONLINE, můžete využít dopravy zdarma.

Malý háček ale spočívá v tom, že hodnota objednávky musí být aspoň 2 000 Kč a akce se vztahuje pouze na online platby. Výhodou však je, že pokud nakoupíte na Alze něco v předstihu jako dárek k Vánocům, zboží můžete zdarma vrátit i po Vánocích v rámci služby Vrácení dárku. Zlevněný sortiment je velmi široký, vyberete si od telefonů a notebooků přes beauty produkty až po sportovní vybavení.

Tip: Nepropásněte také další velké slevové akce na Alza.cz. Použijte na nákup v Alza slevový kód a ušetřete své peníze.

Mall a Black Friday

Největší konkurent Alzy, Mall.cz se s harmonogramem nepáře a Black Friday odstartoval již 21. 10. 2019. Byl tedy v Česku a na Slovensku první, kdo slevovou akci spustil. Mall zlevňuje několik tisíc produktů, ale rafinovaně. Některé akce jsou časově omezené, díky čemuž Mall stále udržuje zákazníky v pozoru. Tím spíše, že slibuje slevy do výše až 80 %. A stejně jako dárky z Alzy, i dárky Mallu můžete bez udání důvodu vrátit do konce ledna 2020.

Black Friday v CZC

Vzhledem k tomu, že Mall.cz i CZC.cz patří pod Mall group, jejich nabídka slev na Černý pátek je téměř identická. CZC.cz vytáhlo do marketingového boje s heslem, se kterým si asi marketingové oddělení hlavu příliš nelámalo: „Make Black Friday great again“ a s příslibem nových slev každý týden. To, co je u CZC skutečným lákadlem, jsou ale časově omezené téměř až bláznivé nabídky typu: „Prodej televize Samsung za 175 Kč“. 15 kusů, které mělo CZC pro akci vyhrazených, se nepřekvapivě prodalo během prvních pár sekund po spuštění akce.

Datart

Na prodejnách a v e-shopu Datart můžete nakoupit za akční ceny od pondělí 19. listopadu do pondělí 26. listopadu. Ani tento obchod s elektrem nezůstává pozadu a slibuje slevy až do výše 80 %. Mezi zboží, na které se budou akce vztahovat, patří například příslušenství, drobná elektronika, smartphony, kávovary a televize, nebo dokonce velké domácí spotřebiče. Datart také nabízí nákup splátky neboli půjčku bez navýšení na produkty dražší než 2000 Kč.

„Black Friday je u nás stále oblíbenější, což potvrzují i loňské tržby, které byly o 30 % vyšší než v předchozím roce. Oproti klasickým týdnům čekáme nárůst tržeb o 50 %.“
black friday, black friday slevy, slevy

Kam vyrazit pro knihy nebo oblečení?

Podle průzkumu Black-Friday.global si na Black Friday průměrný Čech koupí 3 produkty. A pravdou je, že Češi na rozdíl například od Američanů během Black Friday akcí nakupují oblečení a obuv ještě častěji než elektroniku, proto myslíme i na ostatní typy obchodů. Jestli vás lákají akce na ostatní zboží, určitě se nezapomeňte podívat na tyto obchody:

Oblečení a obuv

Nábytek

Knihy

Kosmetika

Jak se nenechat napálit

Teď když víte, kde sehnat nejlepší ceny všemožných produktů během Černého pátku a týdnů před a po něm, vás musíme ještě varovat. Při Black Friday se často obchodníci uchylují k nekalým obchodním praktikám, především k nadhodnocení původní ceny zboží, aby sleva vypadala větší. Proto vám vřele doporučujeme si před impulzivním nákupem ověřit, zda je cena produktu skutečně tak bombastická, jak se může zdát. Můžete k tomu využít například srovnávače cen jako Heureka.cz nebo Zboží.cz. Přejeme úspěšný lov!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře