Mladí lidé netuší, jak vysoký budou mít důchod | VímVíc.cz

Mladí lidé netuší, jak vysoký budou mít důchod

19. 09. 2018

Všichni lidé chtějí prožít poklidné stáří a být na důchod zajištění. Mladí lidé mají často představu, jaká by měla být výše důchodu, který budou pobírat. Mnoho z nich ale netuší, zda to odpovídá realitě.

Mladí lidé netuší, jak vysoký budou mít důchod

Nejistá budoucnost

Společnost Broker Consulting provedla v loňském roce průzkum, který se týkal penze. Odborníci z této finančně-poradenské společnosti se ptali 332 mladých Čechů v rozmezí 20 až 35 let, jaký je průměrný starobní důchod v České republice a jaký důchod mají jejich rodiče, případně prarodiče. Průzkum ukázal, že 90 % z nich nedokáže na tyto otázky ani rámcově odpovědět.

Naopak většina z nich očekává, že si v důchodu udrží stejnou životní úroveň, jak mají nebo budou mít v produktivním věku. Nadpoloviční většina by chtěla, aby výše jejich důchodu byla průměrně 18 tisíc korun. Jen málo z nich ale uvažuje o financích na stáří v kontextu svého příjmu, ale velká část z nich má penzijní připojištění.

Pouhých 10 % mladých Čechů ví, jaká je v současné době výše důchodu. Zároveň mají o svých vyhlídkách na důchod poměrně zkreslené představy.

Realita vs. iluze

Už poměrně dlouho se na nejrůznějších frontách ozývají hlasy, že na důchody v budoucnu nebude. Vzhledem k tomu, že se neustále vytvářejí nové reformy a způsoby spoření na důchod, nepůjde o planý poplach. Klasické penzijní připojištění je například možné převést na doplňkové penzijní připojištění. Lidé hledají alternativy v podílových fondech, akciích a cenných papírech a zaměstnavatelé nabízejí benefity v podobě příspěvků na penzijní připojištění.

Za takové situace by bylo logické, že mladí lidé, kteří jsou ve věku, kdy by bylo vhodné začít spořit, mají o situaci přehled. Nedávný průzkum ale jasně ukazuje, že jejich finanční gramotnost je v tomto ohledu velmi nízká. Přitom mladí lidé jsou, co se týče financí, často flexibilní a nebojí se zkoušet například alternativní měny, jako je Bitcoin, Litecoin nebo Ethereum.

Podle průzkumu si více než polovina respondentů myslí, že průměrná výše důchodu v České republice činí 14 až 17 tisíc korun. Sami by pak v důchodu chtěli mít zhruba 17 až 19 tisíc korun. Realita je však taková, že současná penze v ČR se průměrně pohybuje mezi 9 až 12 tisíci.

Podle mladých Čechů je průměrný důchod 15 tisíc korun. Jejich finanční gramotnost je překvapivě nízká, protože ve skutečnosti je to spíše kolem 10 tisíc.

Nevědomost i skepse

Více než polovina dotazovaných mladých lidí uvedla, že do penze očekávají částku kolem 17 000 korun a jsou přesvědčení, že by jim takový obnos na klidné dožití vydržel. Necelých 40 % respondentů také počítá, že budou dostávat důchod, ale nedělají si iluze, že by s ním vyžili. Pouhé 3 % jsou pak úplně skeptická a s žádnými penězi od státu ve stáří nepočítají.

To je poměrně překvapivá bilance, protože podle odborníků panuje mezi lidmi, co se penze týče, poměrně velká skepse. Ta je způsobena především tím, že se neustále zvyšuje věk odchodu do důchodu v kombinaci se statistikami o dožití. Situace může být způsobena tím, že mladí lidé si nechtějí připustit možnou variantu, že na důchody nebude a dostupné informace považují za mediální bublinu.

Většina mladých Čechů je přesvědčená, že důchod ve stáří dostane. Mnoho z nich se také domnívá, že výše důchodu bude výrazně vyšší, než je v současnosti.

Penzijní připojištění a jeho alternativy

Na rozdíl od reálné představy, jak se věci ve skutečnosti s důchody mají a jaké jsou vyhlídky do budoucnosti, myslí mladí lidé i na jiné způsoby zajištění. Mnoho z nich jich má penzijní připojištění nebo volí jiné alternativy spoření. Oblíbené je například spoření na spořicích účtech. Často v kombinaci s určitou formou investování.

Mladí lidé investují prostřednictví podílových fondů nebo akcií. Časté jsou také investice do hmotného majetku, především do nemovitostí. Ti odvážnější zkoušejí zhodnotit své peníze prostřednictvím kryptoměn. Čtvrtina mladých lidí, kteří se účastnili výzkumu společnosti Brokers Consulting, si nevytváří žádné úspory, neplatí penzijní připojištění ani žádným jiným způsobem nezhodnocuje své finance.

Co se týče názoru na životní úroveň ve stáří, rozdělili se respondenti zhruba na dvě stejně velké skupiny. Jedna z nich očekává, že si udrží stávající úroveň životního stylu. Druhá předpokládá, že se budou muset do budoucna uskrovnit a liší se pouze tím, do jaké míry.

Mladí lidé se většinou snaží na stáří zajistit a volí penzijní připojištění, investice nebo spoření.

Inflace a penzijní připojištění

V České republice si platí penzijní připojištění zhruba 4 milióny lidí. Často jen proto, že dostávají na spoření příspěvky od zaměstnavatele. V poslední době se ale ukazuje, že inflace poměrně zásadním způsobem snižuje výnosy, které se často nevyšplhají ani nad hranici jednoho procenta. Banky a spořitelny se proto snaží vytvářet nové produkty.

Jedním z nich je i takzvané doplňkové penzijní spoření, které má potenciál v delším časovém horizontu generovat vyšší zisky. Druhou stranou mince je, že vyšší zisky přinášejí i vyšší rizika finanční ztráty. Penzijní připojištění je konzervativní, takže při něm nehrozí, že přijdete o peníze, které jste do něj vložili. U doplňkového spoření takovou jistotu nemáte a o peníze můžete přijít.

Pokud se rozhodnete pro změnu klasického připojištění na doplňkové nebo budete chtít kompletně změnit své investiční strategie, připravte se na to, že vás to bude stát nejen čas, ale také peníze. Výpovědní lhůta u penzijního připojištění je dva měsíce a další měsíc bude trvat, než se vaše peníze ocitnou na novém bankovním produktu. Některé banky za určitých podmínek navíc převod zpoplatňují.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života firem a kanceláří