Jak a na co vydělávají na brigádách čeští studenti | VímVíc.cz

Jak a na co vydělávají na brigádách čeští studenti

19. 11. 2018

Velké množství Čechů si při studiu přivydělává. Pracujících studentů je dokonce podstatně více, než tomu bylo u generace jejich rodičů. Nehraje v tom roli výsledný průměr známek daného studenta. Kolik je to přesně procent? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak a na čem lze ušetřit.

Studenti musí pracovat

Už dávno neplatí, že se studenti věnují při škole pouze studiu a snaze o co nejlepší průměr známek. Velké části z nich nezbývá nic jiného než pracovat, aby si na živobytí vydělali. Nebo jen chtějí získat praxi, kterou budou moci uvést ve svém životopisu. Zaměstnavatelé se navíc kvůli nedostatku zaměstnanců o studenty přetahují. Rekordně nízká nezaměstnanost vzala za své.

Online škola Primát usnadňuje učení, slyšeli jste o ní? Primát je internetový prostor, který poskytuje studijní materiály, uživatelé zde udělují hodnocení a komentáře ke školám, vyučujícím a vytváří si vlastní testy.

Příjem peněz se studentům hodí. Studentská léta totiž nejsou doprovázena jen starostmi ze zkouškového období. Jak si přivydělat jako student? Tato otázka se stává životně důležitou. Zaměstnavatelé, obzvláště v dnešní době, nabízejí mladým zaměstnancům flexibilitu. A to hlavně v případech dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti. Studentům pak stačí si vše dobře zorganizovat.

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti často umožní studentům pracovat a zároveň studovat.

Předchozí generace pracovaly méně

Maminky a tatínkové dnešních studentů využívali k přivýdělku brigády méně. V současné době totiž pracuje při škole 90 procent studentů, generace jejich rodičů tak činila pouze v 70 procentech. I přesto, že se v dnešní konzumní společnosti nabízí, aby lidé utráceli vydělané peníze za zábavu a oblečení, situace je jiná.

60 % studentů totiž myslí na budoucnost a peníze si šetří, nabyté finance využívá také ke koupi elektroniky nebo zážitků v podobě cestování. A jaké jsou trendy v roce 2018? Velmi populární pro ně může být dovolená v Jihovýchodní Asii. Nejvíce totiž utratí za letenku, následně jsou životní náklady velmi nízké.

90 procent dnešních studentů si při studiu přivydělává. Od předchozí generace tak zaznamenáváme nárůst o 20 %.

Brigády se těší popularitě

Studenti mohou být bezpochyby zaměstnaní i na hlavní pracovní poměr. Častěji ale navštěvují brigády, které jim snadněji umožňují skloubit studium s prací. Pojem brigáda ale v zákoníku práce nehledejte. Studentům se ve smlouvě často objevují pojmy jako dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. V čem se ale liší?

Studenti se nejčastěji rozhodují pro práci na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

DPP nebo DPČ

Jako první si představme dohodu o provedení práce. Tento smluvní závazek je typický tím, že osoby mohou pracovat pouze omezený počet hodin. Jsou limitováni maximálně 300 hodinami ročně. Výhodou je především, pokud jejich odměna nepřesáhne měsíčně více než 10 tisíc korun. Pak nemusí odvádět zdravotní ani sociální pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti má jiná specifika. Je spíše pro osoby, se kterými zaměstnavatel počítá v delším časovém horizontu. A tak se i přesto, že na tuto dohodu nelze odpracovat více než 20 hodin týdně, bude objevovat zaměstnanec na pracovišti nejspíše častěji. Pokud si studenti nebo jiné osoby zaměstnané na DPČ nevydělají více než 2 499 korun měsíčně, opět se nemusí starat o odvody na sociální ani zdravotní pojištění.

DPP i DPČ má svá specifika. Na dohodu o provedení práce nelze pracovat více než 300 hodin ročně, u dohody o pracovní činnosti se v zaměstnání nesmíte zdržovat více než 20 hodin týdně.

Brigády všeho druhu

Oblíbené jsou brigády o prázdninách, občasné brigády, nebo i ty celoroční. Záleží to především na tom, jak jsou studenti schopni skloubit studium s brigádou. 18 % studentů pracuje jen o prázdninách, jedná se především o středoškoláky a studenty základních škol, kteří navštěvují poslední ročníky. 23 procent studentů pracuje brigádně jen občas a 25 procent chodí do zaměstnání tohoto typu celoročně.

Tip: Víte, jak na výpočet procent? Odkazovaný článek ukáže několik možností, jak provést výpočet procent.

Hodinová sazba se i u mladých brigádníků liší především dle typu zaměstnání a dle regionu, ve kterém práci vykonávají. Jejich hodinová mzda se obvykle pohybuje mezi 81 až 100 korunami. Existují ale i pracovní pozice, na kterých se studentům vyplácí ještě více. Další možností je podnikání, které studentům přináší vyšší daňové úlevy a slevy pro studenty v podobě odvodů zdravotního a sociálního pojištění.

18 % studentů pracuje jen o prázdninách, 23 % navštěvuje brigády pouze občas a čtvrtina si sjednala tento závazek na celý rok.

Slevy pro studenty

Někteří studenti přivýdělek prostě potřebují. Bylo by zbytečné dostat se do problémů, které mohou díky daňovým povinnostem studentům vzniknout. Existují ale i slevy pro studenty. Jestliže budete vědět o jejich existenci, můžete na daních značně ušetřit. A to neplatí jen pro studenty, ale také jejich rodiče. Ti mohou ročně zaplatit na daních až o 15 204 korun méně, pokud se jejich dítě (které není starší než 26 let) připravuje na budoucí povolání.

Sleva pro studenty a sleva na poplatníka není to stejné a studenti mohou využívat obou daňových úlev. Sleva na studenta přitom činí měsíčně v letošním roce 335 korun. Roční sleva na poplatníka v roce 2018 je 24 840 korun.

Studenti mohou využít slevy na poplatníka i slevy pro studenty. Jejich rodiče na daních také ušetří.

Stipendia mohou pomoci

Zejména někteří studenti mohou využít pomoc v podobě stipendia. Studenti mohou zažádat o takzvané ubytovací stipendium. Přímo na něj mívají školy stanovený přesný rozpočet, který musí rozdělit mezi žadatele. Další možností je sociální stipendium. To náleží osobám, které pocházejí z rodiny s nízkými příjmy, konkrétně do 2,7 násobku životního minima.

Prospěchové stipendium získají ti, kteří se mohou pyšnit excelentními studijními výsledky. Podmínky, které musí studenti splnit, se liší dle jednotlivých univerzit. Ze stipendií se navíc nemusí platit daně.

Studenti mohou využít množství stipendií. Například ubytovacího, sociálního či prospěchového stipendia.

Kde ještě ušetřit

Pokud jsou náklady studenta na živobytí vysoké, měl by se zamyslet, kde ještě může ušetřit. A že možností je několik. Zařídit si průkaz ISIC se studentům vyplatí. Na jeho základě si mohou o slevu studenti požádat po celém světě. Díky němu se mohou například dopravovat a sportovat levněji. Od 1. září 2018 navíc platí nová sleva 75 % na jízdenky ve veřejné dopravě nejen pro ně, ale i pro seniory.

A pokud si vedle otázky, jak si přivydělat jako student, pokládáte ještě otázku, jak ušetřit ještě více, vyhledejte si levné studentské tarify, které operátoři nabízí. Za pět set korun měsíčně si tak můžete užít nejen neomezené volání a SMS, ale i 10 GB dat.

Co s ušetřenými penězi ale uděláte, je už pouze na vás.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry