Primát.cz zvyšuje karmu a shromažďuje banány | VímVíc.cz

Bývalý VŠEstudent Primát zvyšuje karmu a shromažďuje banány

27. 10. 2023

Studium je pro studenty a žáky čím dál složitější a náročnější. Velká část deváťáků podle průzkůmů vykazuje znaky depresivního chování a mají co dělat doma, aby se cítili v rámci možností příjemně, natož pod stresem ve školním prostředí. Špatné naladění a nutnost učení – to je jako horor podle skutečné události. Už jen myšlenka na moderní motivační dopis na vysokou školu vyvolává stres.

Jedničkáři jsou téměř jako hrdinové z Marvel filmů. S novými znalostmi i objevy se stále zvyšují nároky na vědomosti studentů a žáků. Je proto přirozené, že sami studenti přicházejí s inovacemi a nápady, jak si usnadnit studium a navzájem si pomoci. Od toho je k dispozici Primát, bývalý studentský projekt VŠEstudent (vsestudent.cz).

Primát

Co je Primát?

Primát je internetový nástroj, který má za cíl změnit české školství k lepšímu, aby nebylo pro studenty hororem podle skutečných událostí. Škola online Primát je v provozu od roku 2007 a za dobu svého fungování pomohla tisícům studentů při studiu, ve zlepšení průměru známek či v tom, jak napsat úvahu na jedničku. S tím, jak vypočítat průměr známek z vysvědčení, si poradí každý i bez pomoci. Do roku 2018 fungoval Primát ještě jako VŠEstudent na webu vsestudent.cz. Zrušení VŠEstudenta bylo nutné především kvůli ochraně osobních údajů.

Převod dat z vsestudent.cz na Primát.cz se podařilo a některé funkce původního projektu VŠEstudent byly vylepšeny. Moderní motivační dopis na vysokou školu musí napsat každý sám, ale následné studium může být příjemnější díky webu Primát. Webová stránka www.primat.cz shromažďuje a sdílí studijní materiály, obsahuje seznam středních škol a vysokých a umožňuje přidávat komentáře a hodnocení k vyučujícím a školám.

Nápad vznikl při studiu

Komunita studentů na Primát.cz pomáhá dalším studentům doplňovat výuku vlastními studijními materiály a užitečnými informacemi. Má-li student čas a řeší, co dělat doma, pomoc druhým je skvělé vyplnění času. Primát věří, že dokáže zlepšit kvalitu českého školství jak nabízenými studijními materiály, tak hodnocením škol a fakult samotnými studenty.

Hodnocení předmětů a vyučujících může pomoci studentům vybrat si vhodnou školu z dlouhého seznamu středních škol nebo seznamu vysokých škol. Je to podobné jako hodnocení zaměstnavatelů a určité znaky slušného chování v recenzích jsou zachované. Primát je alternativní školství, jakási škola online. Myšlenka školy online započala už jako VŠEstudent – jednalo se o projekt vytvářený během studia.

Škola online Primát je v tomto směru jako postava z filmů od Marvelu. Primat.cz nabízí seznam škol a uživatelskou příručku používání webu. Na webu Primát je seznam středních škol i seznam vysokých škol České republiky. Výhodou portálu www.primat.cz je jeho přehlednost. Každý student snadno najde to, co momentálně potřebuje. V seznamu škol na Primát.cz je profil téměř každé školy, přes který se studenti mohou dále proklikat až ke své fakultě a konkrétnímu předmětu, který je aktuálně nejvíce pálí. Primát nabízí výpisky, poznámky, nahrávky hodin nebo referáty, taháky či eseje.

Jak usnadňuje Primát studium?

Cílem webu Primát je pomoci českému školství jako celku. Díky sdílení mohou studenti načerpat více postřehů a nechat se inspirovat od svých kolegů. Studenti si mohou navzájem poradit, jaké předměty je bavily, jaké naopak ne a obecně si sdělí zkušenosti a pomohou si sdílením těchto cenných informací. Nástroj Primát nepomůže s tím, jak vypočítat průměr známek z vysvědčení, ale může ho vylepšit. Primát umožňuje sestavit si vlastní test k přípravě zkoušek. Také za test sbírá student banány, měnu webu Primát.

Škola online Primát.cz si, jako projekt alternativního školství, klade za cíl zefektivnit proces studia a pomoci studentům k jejich vysněné metě v podobě titulu či dobře placené práce. Komunita studentů na Primát.cz čítá přes 600 000 uživatelů, studenti dohromady sdíleli více než 420 000 studijních materiálů. Každým dnem se navyšuje počet uživatelů i množství sdíleného studia. Alternativní školství Primát je každým dnem kvalitnější a nabízí studentům velké možnosti pro zlepšení.

Hodnocení a komentáře

Kromě sdílení materiálů, které je hlavní náplní webu, nabízí Primát ještě další funkce. Populární je například hodnocení škol, vyučujících nebo předmětů, což je prospěšné nejen pro současné studenty. Hodnocení na Primát je alternativa hodnocení zaměstnavatelů a firem. Pomocí funkce hodnocení se Primát snaží ukázat i budoucím studentům vysoké školy, jak probíhá a jak vypadá vysokoškolské studium.

Žáci píší do školy čtenářské deníky, ale jak napsat recenzi knihy nebo filmu v dospělosti? Pro čtivé hodnocení konkrétního díla se stačí držet určitých zásad, jak napsat recenzi na film nebo knihu. Důležité je také neprozradit děj bez předchozího upozornění. Podobné je to u tématu, jak napsat úvahu.

Hodnocení pomáhá v rozhodnutí, jakým směrem a na jakou školu se vydat. Hodnocení škol se ptá na kvalitu výuky, na organizaci studia, náročnost či třeba kvalitu vyučujících. Textové hodnocení, komentáře a udělování hvězdiček mohou studentům přinést i stovky banánů. Komentáře musí samozřejmě splňovat pravidla webu www.primat.cz, měly by se držet zásad slušného chování a zároveň by měly být objektivní.

Registrace a přihlášení na primat.cz

Registrace na web Primát je velmi jednoduchá a je zdarma. Do registrace se zadá e-mailová adresa, uživatelské jméno a heslo. Na zadanou e-mailovou adresu přijde aktivační e-mail, který je třeba potvrdit. Každý uživatel má na Primát.cz svůj vlastní profil. Studenti si mohou po úspěšné registraci přidat do profilu studium a školu s oborem, který aktuálně studují. Do profilu na primat.cz si zadají předměty, které mají zapsané. Díky přidání studia budou studenti snadněji hledat studijní materiály. Velmi se doporučuje propojit profil na Primát.cz s účtem na Facebooku.

Jak sdílet s ostatními studenty

Primát funguje na základě aktivity studentů. Uživatelé přidávají na web primat.cz své studijní materiály a na oplátku si mohou stáhnout materiály jiných studentů, které mohou navíc ohodnotit. Aktivní studenti získávají za své příspěvky na Primát.cz banány a tím jsou motivováni přidávat kvalitní obsah. Jak sdílet materiály na webu Primát?

Pro sdílení obsahu s ostatními stačí kliknout na modrý symbol Plus na horní liště vpravo. Dále se pokračuje kliknutím na „Přidej materiál“ a zadá se název a popisek. Student, který sdílí své materiály s ostatními si je také nacení. Studijní materiál naceňuje autor banány, měnou webu Primát, nikoliv penězi.

Měna banán a funkce banánů

Na webu Primát funguje měna banán. Pomocí banánů může student poděkovat autorovi sdílených materiálů, testů, hodnocení a jiných informací. Za banány se stahuje materiál, hodnocení vyučujících nebo se banány mění za lístky do kina, vstupy na různé kurzy, vouchery do restaurací a jiné dárky.

Měna s názvem banány je vskutku příznačná pro web Primát. Slyšeli jste o banánové dietě? Zní to možná zvláštně, ale banánová dieta slibuje úbytek váhy už za týden. Tato dieta vznikla v Japonsku.

Čím více bude student sdílet s ostatními, tím více banánů získá a jejich čísla porostou. Záleží také na tom, na kolik banánů si nacenil své sdílené studijní materiály. Za každé jedno stažení jiným uživatelem získá počet banánů, které si stanovil. Banány se dají získat i za doporučení webu Primát svým kamarádům. Někteří studenti mají okolo 300 banánů, jiní si dokáží přijít na tisíce banánů.

Aby nebyli studenti vázáni pouze pravidlem „sdílení znamená více materiálů pro studium“, je k dispozici i platba za banány. K dispozici je několik balíčků (například 40 banánů za 249 Kč) a platí se pomocí zadání čísla platební karty přes GoPay. GoPay je online platba používaná u nákupů přes internet. Klient zadá číslo platební karty a potvrdí ve svém mobilním bankovnictví.

Na Primát není karma zdarma

Na webu Primát je kromě banánů ještě karma. Karma vyjadřuje míru užitečnosti daného uživatele pro komunitu. Karma na Primát.cz má 10 úrovní (levelů), které jsou oddělené počtem bodů. Opět zde platí jednoduché pravidlo: čím více je student aktivní, tím vyšší získá level karmy. Pro příklad je zde uvedeno jen pár levelů karmy:

  • Lemur
  • Makak
  • Pavián
  • Gorila
  • Homo sapiens

Vysoká karma se uživateli jednoznačně vyplatí. Každý získaný bod karmy má platnost 90 dní. Při stahování a nahrávání materiálů pro studium ušetří uživatel část svých banánů (je to forma slevy při nákupu). Hodnocení a komentáře mají vyšší váhu, student s vysokou karmou dosáhne na lepší dárky atd. Zvyšovat karmu na Primát je možné i díky plnění úkolů z nástěnky (kupříkladu vytvoř test, schval učitele nebo získej banány hraním).

Testy a testování

Odkaz na testování najdou uživatelé v hlavní horní liště na webu www.primat.cz. Testování slouží k přípravě na zápočty, přijímací zkoušky a testy. Každý si může vytvořit vlastní test, díky kterému otestuje sám sebe, ale pomůže i ostatním. Za tvorbu testů je možné získat stovky banánů. Funkce testů a testování obsahuje více úrovní testů, obtížnosti otázek atd. Díky pestrému nastavení jsou testy pohodlnější a různě náročné.

Seznam škol

Primát má pro studenty připravený seznam škol, kde je aktuálně přes 1 630 škol. Seznam škol je řazený abecedně a poskytuje možnost vyhledání podle názvu. Seznam středních škol ani seznam vysokých škol není rozdělený. Je potřeba využít pole pro vyhledávání. Jedná se v podstatě o profily jednotlivých škol s adresou, kde jsou studijní materiály, sdílené testy, předměty, vyučující a pochopitelně i hodnocení, komentáře a diskuze. Školy mají také seznam studentů, tedy přihlášených uživatelů ke konkrétní škole.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Zábava a volný čas Rodina Návody