Proč je důležité mít seriózní emailovou adresu? | VímVíc.cz

Proč je důležité mít seriózní emailovou adresu?

24. 01. 2019

Seriózní emailová adresa vám může pomoci získat práci, místo v kurzu, půjčku, ale také klienty. Jak by měl takový email vůbec vypadat? Odpovíme vám na otázky, jak založit email, kde založit email a jaká pravidla následovat, aby emailová adresa vypovídala o vaší profesionalitě.

Výpočet čisté mzdy nepředstavuje nic složitého

Email a první dojem

Nezáleží na tom, zda žádáte emailem o zaměstnání, chcete přesvědčit své klienty o originalitě vašich výrobků a služeb a nebo se jinak prezentovat ve světě internetu. Vždy je dobré mít seriózní emailovou adresu. V mnohých případech, například pro účely komunikace s potenciálním zaměstnavatelem, ji můžete založit zdarma. Pokud ale budete zasílat formální email, respektive obchodní korespondenci, investujte do emailové adresy na vlastní doméně.

V obou případech stačí chvilka času, v prvním neutratíte za email ani korunu, ve druhém vás bude doména stát maximálně několik stovek. To, čeho můžete díky emailu dosáhnout, vám brzy vaše náklady vrátí. Pokud chcete, aby se k vám protějšek, tedy například zaměstnavatel či obchodní partner, choval s úctou a bral vás vážně, konverzací vedenou přes neseriózní emailovou adresu toho rozhodně nedosáhnete.

Ať zasíláte běžný nebo formální email, seriózní emailová adresa bude to první, čeho si příjemce všimne.

Jak založit email?

Mít emailový účet je v dnešním digitalizovaném světě téměř nutností. Založit emailovou adresu není nic náročného. Mnohem důležitější ale je, jaký tvar váš email bude mít, respektive čemu byste se měli v každém případě vyhnout:

  • Vyhněte se zdrobnělinám (Janulka, Terezinka, Pepicek apod.),
  • Vyhněte se číslovkám, především těm, které by měly zobrazovat vaše datum narození,
  • Nepoužívejte přezdívky, jména slavných osobností nebo názvy zvířat,
  • Z emailu by neměly být patrné osobní informace, například jaké je vaše vyznání,
  • Nevolte komplikované a dlouhé výrazy, které mohou vést k nedorozumění (například při diktování emailové adresy).

I když se výše zmíněné může zdát jako samozřejmost, překvapilo by vás, kolik “tererezinek1999” a dalších podobných emailů existuje.

Pokud budete dodržovat několik jednoduchých pravidel, emailová adresa vašemu protějšku napoví o vaší profesionalitě.

Jaký email je nejlepší

Váš email by měl ideálně obsahovat vaše jméno a příjmení, nebo alespoň jeho část. Ideální jsou například tvary:

  • jmeno.prijmeni@gmail.com, tedy tomas.novy@gmail.com,
  • jmenoprijmeni@email.cz, tedy tomasnovy@email.cz,
  • prijmeni@seznam.cz, tedy novy@seznam.cz,
  • castjmena.prijmeni@seznam.cz, tedy t.novy@seznam.cz, tnovy@seznam.cz, tom.novy@seznam apod.,
  • Jestliže podnikáte, zaplaťte si emailovou adresu na vlastní doméně, tedy tomas.novy@vasespolecnost.cz.

Emailová adresa je vaší vizitkou. Email by neměl být zbytečně komplikovaný a dlouhý. Měl by o vás vypovídat vše potřebné a nic víc. Jednoduchý a lehce zapamatovatelný email se vám navíc bude lépe protějšku diktovat.

Email je vaší vizitkou. Měl by obsahovat jméno a příjmení, nebo alespoň jeho část. Komplikovaný email může způsobit mnoho potíží.
Výpočet čisté mzdy nepředstavuje nic složitého

Jaký email způsobil revoluci

Boom emailové korespondence způsobil, že se začala vyvíjet a rozšiřovat i nabídka poskytovatelů emailových schránek. Když jsme si před před desítkami let položili otázku, kde založit email, mnoho možností nám nezbývalo.

Schránka Post nebo Volný, a ještě později Hotmail či Yahoo, odpovídala potřebám tehdejší doby, pro dnešní účely by ale nestačila. V roce 2004 na tento trh přišel revoluční Gmail. V čem byl revoluční? Kapacita emailů byla značně rozšířena a odesílatel mohl poslat i solidní přílohu.

Stále se ale lišila od Gmailu, jak ho známe dnes. Firma Google rozhodně neusnula na vavřínech. Prioritní pošta, používání systému štítků, barevná témata, kterými si můžete svoji schránku přizpůsobit, provázanost nejen s Google kalendářem a Google Dokumenty, doporučované dvoufázové přihlašování, antispam. Pokud si tedy položíte otázku, kde založit email, Gmail vám můžeme jedině doporučit.

Gmail způsobil ve světě emailů revoluci. Dnes má především velkou kapacitu a nabízí množství doplňkových služeb.

Kde založit email

Kromě Gmailu ale existuje i mnoho jiných možností. Hotmail, účet Microsoftu, znali někteří uživatelé již před začátkem samotného Googlu. Tento freemail, který je mimochodem největší, ale bohužel usnul na vavřínech a začal se vyvíjet až v posledních letech a měsících. Pokud zvolíte Hotmail, můžete si vybrat mezi několika doménami: hotmail.com, hotmail.cz nebo windowslive.com.

Další možností je Yahoo, které ale nedoporučujeme. Tyto emailové adresy nejsou příliš rozšířené, množství služeb není bezplatných, reklama na vás křičí v každém okně. Služba Seznam.cz je rozšířená především v České republice. Co se týče emailu, můžete využít domén seznam.cz, email.cz nebo post.cz. Založit si můžete také email od Centrum.cz. Seznam i Centrum mají stále určité nedostatky, pro neobchodní účely a běžné odesílání a přijímání emailů jsou ale více než dostačující.

Založení emailu nabízí také Microsoft s účtem Hotmail nebo český Seznam.cz a Centrum.cz.

Jak má vypadat formální email

Seriózní email je dobré mít především pro účely formálních emailů, které mohou zajistit úspěch (především motivační dopisy). Formální email či dopis zasíláme osobám, ke kterým chováme respekt a považujeme je za autoritu. Těmi jsou učitelé, profesoři, úředníci, politici a v pracovním prostředí nadřízení či obchodní partneři. Formálním emailem je například úřední dopis, obchodní korespondence a motivační dopis.

Formální emaily mají náležitosti, které musí být splněny. Náležitosti formálního dopisu upravuje dokonce ČSN 01 6910 o Úpravě dokumentů zpracovaných textovými procesory. V každém případě si pamatujte, že solidní emailová adresa je v dnešní době nutnost nejen při zasílání formálních emailů a dopisů, ale v mnohých případech i při běžné emailové korespondenci. Tedy alespoň v případě, že se chcete vyhnout posměšným poznámkám.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře