Co je to a jak napsat žádost o zaměstnání? | VímVíc.cz

Co je to a jak napsat žádost o zaměstnání?

15. 10. 2017

K čemu slouží žádost o zaměstnání, komu ji adresovat a jak ji správně napsat motivační dopis, aby zaměstnavatele přesvědčil o vašem zájmu?

Takzvaný motivační dopis

Žádost o zaměstnání vlastně není nic jiného, než starý dobrý průvodní anebo chcete-li motivační dopis. Hlavním smyslem tohoto dopisu je to, abyste získali plus body a přiměli zaměstnavatele k tomu, aby vás pozval na osobní pohovor. Účelem je tedy hlavně zaujmout a ukázat potenciálnímu zaměstnavateli váš zájem.

Aby váš životopis nezapadnul

I přesto, že jste ideální kandidát, může se stát, že se váš životopis ztratí v moři dalších uchazečů o práci. Abyste tomu předešli je ideální sepsat právě motivační dopis/žádost o zaměstnání. K tomu je vhodné přiložit i veškeré další dokumenty jako například životopis.

Jaký byl váš minulý zaměstnavatel? Napište mu hodnocení.

Co by měla žádost/motivační dopis obsahovat?

Pokud se chystáte napsat motivační dopis, nezapomeňte do něj napsat adresu firmy, datum, oslovení, váš text, adresu a také přílohy. Ve vašem textu by mělo být uvedeno, proč zaměstnavatele oslovujete (například z důvodu toho, že jste narazili na zajímavou pracovní nabídku na internetu) a o jaké místo se ucházíte. Do druhého odstavce je vhodné pár slovy popsat vaše dosavadní zkušenosti, vzdělání a motivaci. Nezapomeňte také popsat vaše silné stránky, které byste podle vás na dané pracovní pozici využili.

Do žádosti o zaměstnání napište o jakou práci se ucházíte, jaké máte vzdělání a zkušenosti, a co můžete zaměstnavateli nabídnout.

Jak dlouhá by měla žádost být

Až budete vaši žádost sepisovat, tak mějte na paměti, že personalista jich bude procházet opravdu velké množství. Snažte se vše pospat stručně a výstižně s tím, že váš vlastní text by měl zabrat maximálně třetinu stránky a měl by být rozdělený do odstavců. Pokud chcete personalistu přimět k tomu, aby nahlédl do vašeho životopisu, můžete také na konec žádosti připojit obvyklé - "více informací najdeme v přiloženém životopise".

Žádost by měla být jasná, stručná a měla by popisovat vaše silné stránky v souvislosti s výkonem pracovní pozice.

Požádejte o pohovor

Nezapomeňte v závěru dopisu také požádat o osobní schůzku a samozřejmostí by mělo být také poděkování a rozloučení. Teď už stačí hlavně doufat v to, že vaše žádost o zaměstnání zaujala a vy budete pozváni na pracovní pohovor.

Stále práci hledáte? Mrkněte na volné pracovní nabídky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo