Jak napsat motivační dopis na vysokou školu | VímVíc.cz

Jak napsat motivační dopis na vysokou školu

23. 11. 2017

Motivační dopis je věc, kterou každý z nás napíše za život většinou několikrát. Máme ho ale zpravidla spojený například s žádostí o novou práci. Jak napsat motivační dopis na vysokou školu, když ho po nás chtějí k přihlášce na vysokou nebo pro výjezd na Erasmus? Pravidla a náležitosti motivačního dopisu se mírně liší.

Motivační dopis na VŠ

K čemu slouží motivační dopis?

Motivační dopis je od slova motivace a jde tedy o to, ukázat v něm motivaci co možná největší pro to, abyste uspěli. Pokud se motivační dopis týká práce, budete se v něm snažit přesvědčit personalistu, že máte veškeré znalosti a schopnosti pro výkon dané pozice. Pokud po vás budou chtít motivační dopis na vysokou školu nebo na výjezd Erasmus v zásadě se příliš lišit nebude.

Chcete některé svoje znalosti zlepšit? Podívejte se na online kurzy a naučte se novou dovednost.

Motivační dopis na vysokou školu

Sice to není příliš běžné, ale i tehdy, kdy se hlásíte na vysokou školu, po vás může daná univerzita chtít motivační dopis. Jak napsat motivační dopis, když se hlásíte na vysokou školu? V podstatě se musíte snažit danou školu přesvědčit o tom, že máte potřebné předpoklady a potenciál pro to úspěšně ji vystudovat. A mějte na paměti také na to, že motivační dopis do školy bude v podstatě první kontakt, který mezi vámi a školou vznikne a škola si tak o vás udělá okamžitě obrázek.

Řekněte, proč chcete studovat právě na této škole. Ukažte, proč by vás daná škola měla chtít.

Náležitosti motivačního dopisu do školy

Přestože motivační dopisy mají všechny stejný účel, trochu se od sebe liší podle toho, kam je posíláte. Na začátku dopisu by nemělo chybět datum a oslovení pro člověka, který bude pravděpodobně váš motivační dopis na vysokou číst. Dále napište, na jaký obor se hlásíte a poté popište proč se hlásíte zrovna tam. Vepište veškeré relevantní informace jako jsou absolvované kurzy týkající se daného oboru, letní školy, kroužky, kurzy nebo třeba samostudium. Tím vším můžete ukázat, že máte skutečně o studium na dané škole zájem.

Podívejte se také na to, jak vypadá životopis vzor.

Napište proč máte na to na škole studovat, ale také, proč byste si to opravdu přáli.

Na každý obor, který se hlásíte je poté vhodné poslat jiný motivační dopis. Na konec připojte pozdrav. Také pamatujte na to, že v jakémkoli motivačním dopise by nemělý být pravopisné chyby, překlepy a délka maximálně A4. Vždy si po sobě ještě motivační dopis přečtěte, než ho odešlete.

Motivační dopis Erasmus

Kromě motivačního dopisu na vysokou školu také možná budete potřebovat napsat motivační dopis do školy na studijní výměnný program Erasmus. V takovou chvíli je potřeba uvést, co vás motivuje k tomu zkoušet studium v zahraničí, co vám to přinese, a proč byste chtěli studium v rámci programu vyzkoušet. Vhodné je také zmínit, proč chcete zkusit studium zrovna na té univerzitě, na kterou se hlásíte. Motivační dopis na Erasmus vám může později pomoci také jako kostra toho, co chcete zmínit, až budete pozváni na pohovory.

V tuto chvíli se vám také může hodit životopis v angličtině.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Úspěch v kariéře